Έντυπη Έκδοση Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους Κατά την περίοδο της Κρητικής Επανάστασης (1866-1869) υπήρξε μεγάλη συμπάθεια και στήριξη ως προς τους Ελληνες και ως προς την Ελλάδα. Αυτή την αγάπη και αλληλεγγύη προς την Ελλάδα την ονομάζουμε φιλελληνισμό (εδώ αφορά την Κρήτη και τα επαναστατικά της κινήματα).
Αυτό που είχε μεγάλη επίδραση στον αμερικανικό λαό και τους συγκίνησε ήταν τα γεγονότα του Αρκαδίου. Οι Αμερικάνοι σύστησαν στη Βοστώνη τον σύλλογο «Greek Relief Comitee», στον οποίο πρωτοστατεί ο Σάμιουελ Χόου. Με τη βοήθεια του συλλόγου δημιουργήθηκαν συλλαλητήρια, ομιλίες και έρανοι. Επειτα από συνεννόηση με το κομιτάτο του Λονδίνου και με τον ιστορικό Φίνλεϊ, κατάφεραν να αποσταλούν 5.000 δολάρια. Μετά τη μετάβαση του Σάμιουελ Χόου και της γυναίκας του στην Ελλάδα οργανώνεται αποστολή εφοδίων στην Κρήτη, από την ελληνοαμερικανική επιτροπή η οποία βρισκόταν στην Αθήνα.
Ενας άλλος φιλελληνισμός ήταν ο σερβικός-μαυροβούνιος. Η σερβική κοινωνία παρακολουθώντας την κρητική εξέγερση οργάνωσε συλλαλητήρια, συγκέντρωσε βοήθεια και τέλεσε μνημόσυνα υπέρ των πεσόντων. Τον Ιανουάριο του 1867 ιδρύθηκε στο Βελιγράδι επιτροπή εκπροσώπων του σερβικού λαού. Επειτα από αυτή την επιτροπή ιδρύθηκαν πολλές ακόμα σε διάφορες πόλεις της Σερβίας. Με τη βοήθεια του προέδρου Ζίβκο Καραμπιμπέροβιτς της Σερβίας μαζεύτηκαν 30.000 φράγκα για τις πληγείσες κρητικές οικογένειες.
Τέλος, υπήρξε ο γαλλικός φιλελληνισμός. Ο γαλλικός λαός υποστήριζε την Ελλάδα γράφοντας ποιήματα υπέρ των Ελλήνων και κατά των Τούρκων. Σημαντικότερη προσωπικότητα ήταν εκείνη του Β. Ουγκό.