Κινηματογραφικές μπίζνες στην Ελλάδα
Το 2021 αναμένεται να είναι μια πολύ καλή χρονιά για την Ελλάδα σε ό,τι αφορά τα γυρίσματα ταινιών, καθώς χάρη στο επενδυτικό πρόγραμμα Cash Rebate έχει γίνει πόλος έλξης για όλον τον κόσμο
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους
Τον Νοέμβριο του 2019, κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, η ανακοίνωση ότι η περιοχή της Θέρμης, στη Μακεδονία, πρόκειται να φιλοξενήσει κινηματογραφικά στούντιο προκάλεσε τεράστιο θόρυβο. Και ήταν φυσικό. Το φιλόδοξο σχέδιο αφορούσε έκταση 25.000 τ.μ., όπου θα κτίζονταν οκτώ κινηματογραφικά πλατό, ενώ η υλοποίησή του θα απασχολούσε στο μέλλον εκατοντάδες εργαζομένους στον κινηματογράφο φέρνοντας εκατομμύρια ευρώ σε ανταποδοτικά οφέλη. Ετσι όπως γίνεται εδώ και χρόνια σε χώρες των Βαλκανίων, όπως στη γειτονική Βουλγαρία. Και έτσι όπως θα μπορούσε να είχε συμβεί εδώ και χρόνια και στη δική μας χώρα αν το κράτος δεν αδρανούσε (ή και αδιαφορούσε ακόμη) επί αυτού του ζητήματος.
Η ανακοίνωση της δημιουργίας των στούντιο είχε επίσημο χαρακτήρα στη Θεσσαλονίκη καθότι έγινε από όλους τους φορείς που είχαν σχέση με το εν λόγω σχέδιο. Ητοι, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων (ΕΚΟΜΕ) που εδώ και καιρό είναι η απόλυτη «εξουσία» σε ό,τι αφορά τα κινηματογραφικά ζητήματα στη χώρα μας και εκπροσώπους των επενδυτών της Nu Boyana Studios που είναι μέλος του ομίλου της Millennium Films. «Είναι ένα απολύτως σωστό βήμα, με το οποίο όχι μόνο θα συνεχίσουμε αλλά θα επενδύσουμε και πάνω του για να μπορέσουν να γίνουν πολύ περισσότερα βήματα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα» είχε χαρακτηριστικά δηλώσει ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης. Ομως λίγους μήνες αργότερα, η νόσος COVID-19 που επήλθε στη ζωή όλων μας έφερε τα πάνω κάτω, οπότε το σχέδιο της δημιουργίας στούντιο στη Μακεδονία έχει προς το παρόν παγώσει, όχι όμως και εγκαταλειφθεί. Παρά τα προβλήματα που έχει προκαλέσει σε όλον τον πλανήτη η νόσος, το σινεμά στη χώρα μας καλά κρατεί.
148 αιτήσεις
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία επενδυτικών σχεδίων – επενδυτικού κινήτρου του ΕΚΟΜΕ (με τελευταία ημερομηνία την 31η Δεκεμβρίου του 2020), η Ελλάδα έχει τρομερή ζήτηση. Τα στοιχεία λένε ότι 148 αιτήσεις έχουν γίνει για την υλοποίηση οπτικοακουστικών παραγωγών στην Ελλάδα, εκ των οποίων προκύπτουν τα κάτωθι:
l 94 σχέδια έχουν υπαχθεί στο κίνητρο με απόφαση υπουργού και έκδοση σχετικού ΦΕΚ, επομένως δικαιούνται την επιχορήγηση εφόσον τηρηθούν οι προβλέψεις του νόμου για την καταβολή της επιχορήγησης.
l 5 βρίσκονται στο στάδιο υπουργικής εξέτασης και αναμένεται η έκδοση της σχετικής απόφασης.
l 2 βρίσκονται στο στάδιο εξέτασης από την Επιτροπή Αξιολόγησης του ΕΚΟΜΕ.
l 8 βρίσκονται στο στάδιο εξέτασης πληρότητας του ΕΚΟΜΕ.
l 13 απορρίφθηκαν λόγω μη τήρησης των απαιτούμενων από τον νόμο προδιαγραφών.
l 26 αποσύρθηκαν.
Με την εξαίρεση των απορριφθέντων ή αποσυρθέντων έργων, το άθροισμα όλων των υπολοίπων συνεπάγεται 109 έργα στις προβλέψεις του νόμου. Από αυτά τα 109 έργα, 59 αποτελούν εγχώριες παραγωγές και 50 διεθνείς, από όλον τον κόσμο. Ευρωπαϊκές, διασυνοριακές, συμπαραγωγές με Ελλάδα αλλά και ασιατικές. Ενδεικτικά, μερικές από τις χώρες προέλευσης αυτών των σχεδίων είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ, η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Φινλανδία, η Τουρκία, η Κίνα, η Κορέα, η Αλβανία, η Σερβία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία, η Σουηδία, η Σλοβενία, η Αυστρία και η Γεωργία. Και όλα αυτά χάρη (κυρίως) στο επενδυτικό κίνητρο με την επωνυμία Cash Rebate Program με στόχο την προσέλκυση ξένων οπτικοακουστικών παραγωγών στην Ελλάδα και τη στήριξη των εγχώριων οπτικοακουστικών παραγωγών στην Ελλάδα.
Τα χρήματα δίδονται άμεσα
Εν τω μεταξύ, στις 9 Απριλίου του 2019 πραγματοποιήθηκε η πρώτη καταβολή ενίσχυσης (ύψους 310.799,54 ευρώ) στη γαλλογερμανικής παραγωγής τηλεοπτική σειρά «Eden». Το γεγονός αυτό ήταν καίριο διότι αποτέλεσε σημαντικό δείγμα αξιοπιστίας της Ελλάδας έναντι των υποψήφιων επενδυτών. Υπάρχει πια απτή απόδειξη της ταχείας λειτουργίας του μηχανισμού και της καταβολής των χρημάτων, χωρίς την αρτηριοσκληρωτική γραφειοκρατία παρελθόντων ετών.
Ως τον Δεκέμβριο του 2020 ακολούθησαν αποφάσεις για την καταβολή ενίσχυσης 23 ακόμη έργων. Το συνολικό ποσό ενίσχυσης που έχει καταβληθεί στους δικαιούχους των 24 επενδυτικών σχεδίων ανέρχεται σε 6.425.201,39 ευρώ. Επίσης, ολοκληρώθηκε η απόφαση πιστοποίησης ολοκλήρωσης ελέγχου για ένα επενδυτικό σχέδιο για συνολικό επιλέξιμων δαπανών 1.142.252,53 ευρώ και ποσό επιχορήγησης 399.788,39 ευρώ. Τέλος, 13 έργα που έχουν ολοκληρώσει το επενδυτικό τους έργο έχουν υποβάλει αίτηση για να εισπράξουν το ποσό της επιχορήγησης (cash rebate) που τους αναλογεί, συνολικού ύψους 2.762.788,86 ευρώ, η εξέταση των οποίων είναι υπό ολοκλήρωση.
Εσοδα και θέσεις εργασίας
H συνολική επένδυση στη χώρα μας για την παραγωγή των 109 έργων που υπάγονται στις προβλέψεις του νόμου ανέρχεται περίπου στα 99 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η δημόσια δαπάνη (επιστροφή cash rebate) ανέρχεται περίπου στα 35 εκατομμύρια ευρώ. Από τα γυρίσματα που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα, δημιουργούνται περίπου 24.473 θέσεις απασχόλησης (ηθοποιοί, τεχνικοί, βοηθητικοί, συνεργεία κ.λπ.) Τα γυρίσματα πραγματοποιούνται σε όλη την Ελλάδα, σε πάνω από 100 τοποθεσίες. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις παρακάτω: Αττική, Πελοπόννησος, Ηπειρος, Στερεά, Νίσυρος, Δήλος, Κέρκυρα, Κρήτη, Καλάβρυτα, Μύκονος, Ηράκλειο, Χαλκιδική, Κως, Αντίπαρος, Αίγινα, Ισθμός, Μονεμβασιά, Ναύπλιο, Αλίαρτος, Θεσσαλονίκη, Ηλεία, Αρκαδία, Αράχοβα, Κύθηρα, Χανιά, Πάτρα, Γαλαξίδι, Θήβα, Λαμία, Ζαγοροχώρια, Μετέωρα, Πάρος, Μακεδονία, Θράκη, Κιλκίς, Βοιωτία, Σέρρες, Υδρα, Σπέτσες, Μεσολόγγι, Σαντορίνη, Νάξος, Αμοργός, Καβάλα, Αργολίδα, Μεσσηνία, Λακωνία, Κορινθία, Αχαΐα, Θεσσαλία, Επτάνησα, Κυκλάδες, Μαγνησία, Εύβοια, Λέσβος, Αγιον Ορος, Ρόδος, Λευκάδα και Μέγαρα.
Το τελικό προϊόν
Μερικοί τίτλοι ταινιών που έχουν ολοκληρώσει τα γυρίσματα στην Ελλάδα αλλά δεν έχουν βγει ακόμη στις αίθουσες είναι οι «Born to be murdered» του Φερνάντο Φίτο Τσιτομαρίνο που «έκλεισε» για δύο ημέρες το Σύνταγμα, η κινεζική παραγωγή «Μια μέρα στη ζωή ενός αρκούδου», το ελληνικό ντοκιμαντέρ «Made in vain» που επιλέχθηκε στην online αγορά του Φεστιβάλ των Καννών, η ταινία «The lost daughter» της Μάγκι Γκίλενχααλ όπου πρωταγωνιστεί η Ολίβια Κόλμαν, ο ήδη γνωστός «Ανθρωπος του Θεού» με τον Αρη Σερβετάλη, και πολλές ακόμη.

