ΚΙΝΑΛ έτοιμο για όλα
Σε μόνιμο συναγερμό η Χαριλάου Τρικούπη για το σενάριο πρόωρων εκλογών – Η στρατηγική του κόμματος με άξονες την ενίσχυση του αρχηγικού προφίλ Ανδρουλάκη, το σαφές αντιπολιτευτικό στίγμα και το στοίχημα της αυτο-οργάνωσης
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Στην αρχή της εβδομάδας ο Νίκος Ανδρουλάκης, όπως συνηθίζει, πραγματοποίησε έναν κύκλο επαφών με βουλευτές και στελέχη του κόμματος. Ζητούσε την εκτίμησή τους για τα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Στον Τύπο είχαν αρχίσει και πάλι να εμφανίζονται σενάρια πρόωρων εκλογών.
Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ βρέθηκε ενώπιον διαφορετικών εκτιμήσεων. Ομως, ακόμα και όσοι από τους συνομιλητές του εκτίμησαν ότι «είναι πολύ δύσκολο» να πάρει ο Πρωθυπουργός την απόφαση να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές τον Μάιο ή στις αρχές του Ιουνίου, δεν παραγνώριζαν τα πλεονεκτήματα που θα έδινε στον Κυριάκο Μητσοτάκη μια τέτοια επιλογή. Το περιβάλλον αβεβαιότητας που δημιουργεί ο πόλεμος θα ευνοήσει το κυβερνών κόμμα, θα ενισχύσει το δίλημμα της κυβερνητικής σταθερότητας που θα τεθεί στο εκλογικό σώμα, ενώ θα επιτρέψει στον Πρωθυπουργό να πετάξει στην εξέδρα την μπάλα που αφορά τις συνεχείς ανατιμήσεις, την ακρίβεια, την οποία θα αποδώσει στις διεθνείς εξελίξεις.
Οι ευοίωνες
προϋποθέσεις
Στη Χαριλάου Τρικούπη δεν ξορκίζουν το ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες σε τρεις μήνες από τώρα. Το κόμμα είναι υπό ανοικοδόμηση, η σπονδυλική στήλη του επιτελείου του κ. Ανδρουλάκη μόλις που έχει φτιαχτεί, ο πόλεμος έχει καθυστερήσει τα οργανωτικά πλάνα που υπήρχαν. Ωστόσο, το ΠαΣοΚ φαίνεται να παγιώνει την εκλογική του επιρροή στη σφαίρα του 14%, η δημοφιλία του κ. Ανδρουλάκη παραμένει υψηλή, και στη βάση του κόμματος εξακολουθεί να επικρατεί κλίμα αισιοδοξίας. Επομένως, η εκλογική μάχη θα δοθεί με προϋποθέσεις καλές, πιθανόν καλύτερες από αυτές που θα υπάρχουν αργότερα. Σε κάθε περίπτωση, όπως λέγεται, «η απόφαση για τον χρόνο των εκλογών ανήκει στον κ. Μητσοτάκη, δική μας δουλειά είναι να είμαστε έτοιμοι».
Με σταθερή
στρατηγική
Σε κάθε περίπτωση, η στρατηγική που ακολουθείται και κινείται σε τρεις βασικούς άξονες, δεν φαίνεται να αλλάζει. Αυτό που αναζητείται είναι κινήσεις που θα ενισχύσουν το αρχηγικό προφίλ του κ. Ανδρουλάκη, θα αναδείξουν τις θέσεις και το αντιπολιτευτικό στίγμα του κόμματος και θα κάνουν πολιτικό γεγονός την περιβόητη αυτοοργάνωση του κόμματος.
Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ όλο αυτό το διάστημα επιχείρησε, όπως λέγεται, να συστηθεί στην κοινή γνώμη ως ένας πολιτικός αρχηγός που έχει ξεκάθαρες θέσεις και είναι σταθερά προσανατολισμένος στην ενίσχυση του ρόλου και του λόγου που θα έχει η Ελλάδα στην πορεία για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, την οποία θεωρεί αναγκαία. «Η Ενιαία Εξωτερική Πολιτική και Αμυνα, η ενεργειακή αυτονομία, είναι προτεραιότητες. Ο Ευρωστρατός, τα κοινά εξοπλιστικά προγράμματα, οι ισχυρές οικονομικές κυρώσεις και το εμπάργκο όπλων είναι εργαλεία που μπορούν να περιφρουρήσουν την ευημερία μας και τα σύνορά μας, από την Εσθονία και τη Φινλανδία, μέχρι την Ελλάδα και την Κύπρο» τόνισε στην παρέμβασή του, την Τετάρτη, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. Οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη προβάλλουν τις ευρωπαϊκές παρεμβάσεις και επαφές του κ. Ανδρουλάκη, επισημαίνοντας ότι δυναμώνουν την εικόνα του «ευρωπαίου πολιτικού» την οποία επιχειρεί να καλλιεργήσει.
Ολομέτωπη
αντιπολίτευση
Στο αντιπολιτευτικό μέτωπο και εν όψει της πιθανότητας πρόωρων εκλογών αναμένεται να κλιμακωθεί η αντιπολίτευση της ΝΔ σε όλα τα μέτωπα. Αυτή είναι η επιλογή του κ. Ανδρουλάκη, που έχει αρχίσει να εξαπολύει βέλη προσωπικά κατά του κ. Μητσοτάκη, με αιχμή του δόρατος την πολιτική του στο ενεργειακό και τα μέτρα προστασίας των πολιτών από την ακρίβεια. «Η κυβέρνηση με τις επιλογές της κατάφερε να είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που αύξησε την εξάρτησή της από φυσικό αέριο κατά 25% στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια της κρίσης. Χρειάζεται άμεσα ένα πλέγμα μέτρων, τα οποία θα προστατεύσουν τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά αλλά και την ανταγωνιστικότητα της χώρας» ανέφερε. «Η δουλειά μας είναι να κάνουμε αντιπολίτευση στη ΝΔ. Αυστηρά, δομικά και πάνω από όλα τεκμηριωμένα» τονίζουν οι συνομιλητές του. Δεν είναι τυχαίο ότι κατά τη διάρκεια της εβδομάδας άρχισε να ασκείται κριτική στις κυβερνητικές δράσεις σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από την ακρίβεια και το ράλι του πληθωρισμού μέχρι το Μεταναστευτικό, την ανεργία, το ΕΣΠΑ και το Υπερταμείο. Η Χαριλάου Τρικούπη δεν επιθυμεί μια καθημερινή αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν χρειάζεται να ασχολούμαστε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Βρίσκονται σε δύσκολη θέση, τους αποδομεί η εικόνα τους και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση» παρατηρούν στενοί συνεργάτες του προέδρου του ΠαΣοΚ.
«Οργάνωση
από τα κάτω»
Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει και το εγχείρημα της αυτοοργάνωσης, μιας προσπάθειας δημιουργίας μιας «οργάνωσης από τα κάτω», ενός κόμματος συνδεδεμένου με την κοινωνία. Το εναρκτήριο λάκτισμα αναμένεται να δώσει ο κ. Ανδρουλάκης στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που προγραμματίζεται για τις 20 Μαρτίου. Το εγχείρημα της αυτοοργάνωσης θα συνδυαστεί με ένα άλλο εγχείρημα, αυτό της «Ψηφιακής Κοινωνίας». Πρόκειται για μια ψηφιακή πλατφόρμα διαδραστικού χαρακτήρα που θα δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες, ανεξάρτητα από το αν είναι μέλη του ΠαΣοΚ, να καταθέσουν τις απόψεις και τις προτάσεις τους αλλά και να παρακολουθούν την εξέλιξη που θα έχει το θέμα που τους αφορά.
Εξορμήσειςσε όλουςτους νομούςτης χώραςΠέρα από το εγχείρημα της αυτοοργάνωσης, δεν θα εγκαταλειφθούν οι παραδοσιακές πολιτικές δράσεις. Ηδη καταρτίζεται ένα πρόγραμμα επισκέψεων του κ. Ανδρουλάκη στην περιφέρεια, ενώ κλιμάκια αποτελούμενα από στελέχη του κόμματος θα πραγματοποιήσουν σειρά εξορμήσεων σε όλους τους νομούς της χώρας. Σκοπός είναι η διατήρηση της ζεστής σχέσης με τη βάση της παράταξης και η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή, στην τελική φάση της αυτοοργάνωσης, στις εκλογές για την ανάδειξη των νέων Νομαρχιακών του κόμματος που σχεδιάζεται να πραγματοποιηθούν πριν από το Πάσχα.
H ανακίνηση των σεναρίων για αλλαγή του εκλογικού νόμου
Στο πλαίσιο της εκλογικής ετοιµότητας που βρίσκεται το ΚΙΝΑΛ, στη Χαριλάου Τρικούπη δεν θεωρούν τυχαία και την ανακίνηση των σεναρίων για αλλαγή του εκλογικού νόμου. Παρά τις διαψεύσεις της κυβέρνησης, εκτιμούν ότι το ζήτημα είναι ανοιχτό και θα κρίνει τις όποιες αποφάσεις του Πρωθυπουργού για τον χρόνο των εκλογών.

