Αρχιτεκτονική

ΚΕΠ από άλλον πλανήτη

Το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών στην πλατεία Βικτωρίας επανασχεδιάζεται και αποκαθιστά τη χαμένη τιμή των εγχώριων δημοσίων υπηρεσιών.

Δημόσιοι χώροι χωρίς ταυτότητα για πολίτες σε αναζήτηση της δικής τους. Μια εικόνα αποκαρδιωτική, μια αίσθηση πολύ οικεία: ο τρόμος μιας υποχρεωτικής επίσκεψης στις ελληνικές αλλά απόλυτα καφκικές δημόσιες υπηρεσίες. Από τα τέλη Αυγούστου, οι πολίτες που εξυπηρετούνται στο ΚΕΠ Βικτωρίας επί της οδού Αριστοτέλους 84, το οποίο εγκαινιάστηκε επίσημα την περασμένη Δευτέρα, έχουν πλέον μια πολύ διαφορετική εμπειρία πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Και αυτό γιατί το γραφείο A2 Αrchitects έβαλε χρώμα στη μουντάδα και στην αταξία που κυριαρχούσαν μέχρι πολύ πρόσφατα στο συγκεκριμένο κατάστημα, αποδεικνύοντας ότι η απλότητα και η καθαρότητα στον σχεδιασμό μπορούν να κάνουν θαύματα ακόμη και όταν έχεις να διαχειριστείς έναν χαμηλό προϋπολογισμό της τάξης των 55.000 ευρώ. Ο βασικός άξονας της αρχιτεκτονικής μελέτης των Σωτήρη Ανυφαντή, Νίκου Ιωάννου και Παρής Αργυρακάκη έγινε «η σχέση του πολίτη με τις δημόσιες υπηρεσίες και η σχέση του εργαζομένου σε αυτές τις υπηρεσίες με τον χώρο εργασίας του». Κοινώς, ο ταλαιπωρημένος Αθηναίος, μια συνθήκη που γνωρίζουν και οι ίδιοι από πρώτο χέρι, καθώς το γραφείο τους γειτνιάζει με το συγκεκριμένο ΚΕΠ.
Το αποτέλεσμα είναι ότι η γραμματειακή υποστήριξη έγινε το «πρόσωπο» στο επανασχεδιασμένο ΚΕΠ από όπου οι πολίτες καθοδηγούνται προς τον κύριο χώρο αιτημάτων και στον δευτερεύοντα χώρο αιτημάτων (γνήσια υπογραφών κ.τ.λ.). Ακριβώς από πίσω της και δίχως άμεση πρόσβαση στο κοινό έστησαν το γραφείο διεκπεραίωσης αιτημάτων, το γραφείο διεύθυνσης, μια αποθήκη αρχειακού υλικού, καθώς και ένα νέο WC κοινού ΑμΕA, το οποίο προηγουμένως δεν υπήρχε. Ως βασικό διακοσμητικό στοιχείο επέλεξαν ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο με τρίγωνα, μια αναφορά «στο πρώτο πολεοδομικό σχέδιο της πόλης των Αθηνών, το οποίο με την απλότητά του μπορεί να αποτελέσει το νέο σημείο αναγνώρισης των ΚΕΠ από τον πολίτη». Τα υλικά κατασκευής καθορίστηκαν από τον χαμηλό προϋπολογισμό. Οι τοίχοι και η οροφή βάφτηκαν μπλε, ένα σημείο σύνδεσης με το αγαπημένο χρώμα των δημόσιων υπηρεσιών, μόνο που σε αυτή την περίπτωση επιλέχθηκε μια σκούρα απόχρωση προκειμένου να συμβάλει στην ηρεμία και στη συγκέντρωση. Ακολούθως προστέθηκε μια ψευδοροφή από λευκές περσίδες αλουμινίου, ενώ οι πάγκοι είναι κατασκευασμένοι από λευκό βακελίτη και δρύινο καπλαμά.
Η συμμετοχή των A2 Αrchitects στον επανασχεδιασμό προέκυψε μάλλον τυχαία. Οταν η ΔΑΕΜ ΑΕ (η Ανώνυμη Αναπτυξιακή Εταιρεία Μηχανογράφησης και Επιχειρησιακών Μονάδων ΟΤΑ του Δήμου Αθηναίων), υπεύθυνη για τα ΚΕΠ της Αθήνας, άρχισε να αναζητεί τους αρχιτέκτονες που θα βελτίωναν την εικόνα του υποκαταστήματος, απευθύνθηκε και στο συγκεκριμένο γραφείο εξαιτίας της μακρόχρονης εμπειρίας του στον σχεδιασμό καταστημάτων. Οι A2 αντιπρότειναν να αναλάβουν τον ολικό επανασχεδιασμό του υποκαταστήματος και η εισήγησή τους έγινε δεκτή από τη στιγμή που θα μπορούσαν να δουλέψουν εντός ενός περιορισμένου προϋπολογισμού. Οπως αναφέρουν οι αρχιτέκτονες, το όλο εγχείρημα ευοδώθηκε χάρη στη συνεργασία όλων των «δυνάμεων», από τη διοίκηση της ΔΑΕΜ (υπεύθυνος συντονισμού εκ μέρους της ήταν ο Αντώνης Χρυσοχόου) έως τη διευθύντρια και τους υπαλλήλους του ΚΕΠ, αλλά και την Επίκυκλος Κατασκευαστική που υλοποίησε την αρχιτεκτονική μελέτη. Οπως θα πει ο Σωτήρης Ανυφαντής: «Η νέα εποχή που ξεκινά μετά την κρίση έχει πολλές δυσκολίες, αλλά αποτελεί ευκαιρία για νέες συλλογικότητες. Πρέπει όλοι μαζί να απαιτήσουμε τη βελτίωση του δημόσιου χώρου, η οποία θα μπορούσε κάλλιστα να επιτευχθεί με εκτεταμένους αλλά και ορθολογικούς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς».
BHMAgazino
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk