• Αναζήτηση

Το επταήμερο του Διόδωρου

Μην αργείς, δήμαρχε: στο Μιλάνο το έστησαν κιόλας το Δέντρο μπροστά στο Ντουόμο

Εκατό ναπολεόντειες ημέρες

Τόσα χρόνια αγωνίας πέρασε υφαίνοντας η Πηνελόπη, καιρός ήταν να κάνει κάποιους να περιμένουν την άφιξή της με αγωνία – «έρχεται, έρχεται» μας έλεγαν οι μετεωρολόγοι, σαν να ήταν ο Καραμανλής της μεταπολίτευσης. Αλλά αυτή καθυστερούσε.

Και τελικά εμφανίστηκε, πολύ θυμωμένη: 9-10 μποφόρ στα πελάγη, έστρωσε χιόνια στα βουνά. Μάλλον πολύ την πείραξε η επίσκεψη του πρωθυπουργού μας στο νησί της· δεν ήταν αυτό που περίμενε, δεν την ικανοποίησε. Και εκατό ημέρες ακριβώς από τότε, τα βάζει μαζί μας.

l Μας το υπενθύμισε ο υπαίτιος της κακοκαιρίας ότι πέρασαν 100 ημέρες από την επίσκεψή του στην Ιθάκη – και τρελάθηκε το αφεντικό, επειδή βγήκαμε από τα μνημόνια: μοιράζει 710 εκατομμύρια από τα υπερπλεονάσματα.

Τα μοίρασε σε φτωχούς, χωλούς, αρτιμελείς πολύτεκνους, πολυμελή νοικοκυριά – όσες περισσότερες ψήφους έχει η οικογένεια, τόσα περισσότερα θα παίρνει.

l Ούτε καν για πετρέλαιο, να θερμαίνονται οι αίθουσες των δικαστηρίων, δεν κράτησε και αναβλήθηκε για μία εβδομάδα η δίκη για το διαβόητο «σκάνδαλο του συστήματος ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων C4i»: πού να φανταστεί τον θυμό της, νόμισε πως την είχε γοητεύσει την Πηνελόπη· τη μεγάλη αυτοπεποίθησή του θα την πληρώσει άσχημα κάποια στιγμή ο πρωθυπουργός, φοβάμαι.

l Και ο Ναπολέων το ίδιο δεν έπαθε; Η μεγάλη αυτοπεποίθηση τον οδήγησε στο Βατερλό ακριβώς 100 ημέρες μετά την επάνοδό του από την Ελβα.

Τσίπρας – Σαίξπηρ 1-0

Με την άφιξη της Πηνελόπης και χάριν των «100 ημερών», γενική απεργία η ΓΣΕΕ – χωρίς την ΑΔΕΔΥ αυτή τη φορά, φαίνεται πως ο επαναστατικός οίστρος των συνδικαλιστών του Δημοσίου κατέπεσε με τα κρύα.

l Πρέπει να οργανώνει μια γενική απεργία κάθε μήνα πάνω-κάτω η ΓΣΕΕ, αν εξαιρέσουμε τους μήνες των διακοπών – αυτοί οι ηλίθιοι οι Ευρωπαίοι γιατί κάνουν μία κάθε δεκαετία; Πώς θα προοδεύσουν οι χώρες τους, πώς θα αυξηθεί το ΑΕΠ, πώς θα πάρουν αυξήσεις οι εργαζόμενοι, πώς θα ανοίξουν οι δουλειές και θα μειωθεί η ανεργία, χωρίς γενική απεργία;

Εχουν υποδουλωθεί στον νεοφιλελευθερισμό αυτοί εκεί στα δυτικά μας· διανοητικά και υλικά.

l Και ακριβώς πάνω στις 100 ημέρες, άλλη μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης που την ανακοίνωσε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας: μπορεί να μην έχει ξαναγίνει στην ιστορία του κοινοβουλευτισμού να ανακοινώνει πρωθυπουργός τη σύλληψη ενεχυροδανειστή από το βήμα της Βουλής – αλλά είχε λόγους σοβαρούς, έπρεπε να πει τη φράση: ο ενεχυροδανειστής «είχε ξεζουμίσει τα προηγούμενα χρόνια δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες που είδαν τα εισοδήματά τους να καταρρακώνονται και προσπάθησαν να βρουν δυνατότητα ενός πρόσκαιρου βοηθήματος, ξεπουλώντας τα τιμαλφή τους σε τιμή ευκαιρίας» – ο Σαίξπηρ για τον Σάιλοκ δεν τα είχε πει καλύτερα, ούτε ο Ρομπέν των Δασών θα είχε απαγγείλει καλύτερο κατηγορητήριο στον σερίφη του Νότιγχαμ.

Ηταν η προσφορά του πρωθυπουργού στη «μεσαία τάξη» η σύλληψη του αναγουλιαστικής συμπεριφοράς περίφημου Ριχάρδου που ήταν μονίμως στις τηλεοράσεις να εκθειάζει τις ενεχυροδανειστικές υπηρεσίες του – γιατί από μεσαίους και πάνω διαθέτουν τιμαλφή να τα αφήνουν αμανάτι· ο λαός έχει μόνο τις αλυσίδες του, αυτές που τον έχει δέσει πισθάγκωνα ο νεοφιλελευθερισμός και δεν τον αφήνει να απεργήσει.

100 χρόνια Τσίπρας

l «Πρόσκαιρο βοήθημα», αυτή είναι η λέξη-κλειδί στην ομιλία και στο μυαλό του πρωθυπουργού, για τούτο είπε και σε πυρόπληκτη, και ίσως χαροκαμένη, στο Μάτι: «Να σου πω και κάτι; Και να έπαιρνες αυτά τα 2.000 ευρώ, τι θα έκανες; Θα τα σπατάλαγες».

Είναι υπέρ των δομικών λύσεων ο πρωθυπουργός: της χαμηλής φορολογίας, για παράδειγμα, ώστε να έχουν κέρδη οι επιχειρήσεις να κάνουν επενδύσεις, να μειώνεται η ανεργία, να αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές, να αυξάνονται και τα έσοδα του κράτους, που μάλλον θα ήσαν περισσότερα αν ήταν χαμηλότερη η φορολογία: 7,8 δισεκατομμύρια χρέη προς την Εφορία έχουν συσσωρευτεί από την αρχή της χρονιάς ως τον Σεπτέμβριο, τα 1,4 αυτόν τον τελευταίο μήνα.  Οι μισοί φορολογούμενοι, 4,3 εκατομμύρια πρόσωπα και επιχειρήσεις, έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές – αυτά μας λένε τα τελευταία στοιχεία των φοροεισπρακτόρων της ΑΑΔΕ.

l Αλλά πού να τα προλάβει όλα σε 100 ημέρες; Να μην του δώσουμε διορία 100 χρόνια;

l Εκατό ημέρες και κάτι μετά την επίσκεψη στην Πηνελόπη, στη φυματική σαρανταποδαρούσα με μηνίσκο στα γόνατα κατέφυγε πάλι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για να μας πει πως οι στόχοι της ΝΔ είναι εύκολοι και η αγαπημένη του θα τους υπερπηδούσε…

Δεν υπάρχει σωτηρία: είπατε τω Τσίπρα, χαμαί πέσαι Μαξίμου αυλά… απέσβετο και λάλος Τσακαλώτος.

Μέλλοντες πρωθυπουργοί

l Τον Ιανουάριο το ευρώ θα γίνει 20 ετών – από τότε που καθιερώθηκε δηλαδή· την εικοσαετή κυκλοφορία του θα τη γιορτάσουμε το 2021 μαζί με την παλιγγενεσία του έθνους.

Αρα, οι μαθητές που διαδηλώνουν και κάνουν καταλήψεις τούτες τις ημέρες δεν έχουν γνωρίσει δραχμή. Ισως για τούτο δεν έχουν δεκάρα μυαλό.

Εχουν όμως φιλοδοξίες τα παιδιά, σταδιοδρομία χτίζουν: θέλουν να γίνουν πρωθυπουργοί, να πολεμάνε τους κακούς, να συντρίβουν τους εχθρούς, να συλλαμβάνουν τους άπληστους ενεχυροδανειστές που πίνουν το αίμα του λαού με το μπουρί της σόμπας.

l Είπα να ξεκινήσω έρευνα αγοράς για τα μελομακάρονα της γειτονιάς, να διαλέξω. Αλλά από το την όψη μόνο, πώς να τα γνωρίσεις; Αλλο ύμνος στα μελομακάρονα, άλλο ύμνος στην ελευθερία.

Ούτε μπορείς να πεις «μου δίνετε ένα μελομακάρονο για δοκιμή, παρακαλώ;»· θα σε κατηγορήσουν ότι ζητιανεύεις: «καλά, φτωχός είσαι, το βλέπουμε – όμως δεν σου έδωσε εσένα βοήθημα ο πρωθυπουργός να το σπαταλήσεις;». Δεν μου έδωσε – και ας είμαστε πολυμελές νοικοκυριό: Ιζαμπώ, Φημονόη, Μπούφος, εγώ. Ménage à trois+, που λένε οι Γάλλοι. Αλλά ψηφίζω μόνο εγώ, τι να με κάνει εμένα…

γραμματοκιβώτιο

diodorus@tovima.gr

Εκείνοι στο Φεγγάρι κι ενδοσκόπηση στον Αρη. / Εμείς ομφαλοσκόπηση· κανείς δεν μας τουμπάρει.

ΣΤΑΥΡΟΣ, ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΩΝ ΟΥΡΑΓΩΝ

nnn

Μα τη «μόνη λύση στην κρίση» υποσχόταν και ο Ριχάρδος!

ΚΡΗΣ-ΑΚΗΣ

nnn

ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ: Βάρα νταούλια και ζουρνάδες / θολώνει ο νους του ζουρνατζή / βγάλε για κρύψε τους παπάδες / θολώνει ο νους του παπατζή.

SO.SΤΙΧΟΥΡΓΟΣ

nnn

Τον μύθο ότι ο νέος στη δημόσια ζωή είναι εξ ορισμού ανατρεπτικός, ρηξικέλευθος, αντισυμβατικός διέλυσε ο Γιάννης Μπουτάρης. Μπαρμπα-Γιάννη σ’ ευχαριστούμε, θα μας λείψεις!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΤΑΚΟΣ, ΛΑΡΙΣΑ

nnn

Απειρες και θερμές αρχικώς οι ευχαριστίες του κ. Ιερωνύμου για την αναγνώριση της μεσαιωνικής προίκας των δεσποτάδων. Αλλά, την άλλη μέρα: «είπα – ξείπα»· απληστία για θησαυρούς επί της γης και εξουσία, υποκρισία ή ευτέλεια; Τέλεια όλα.

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΕΠΑΧΤΙΤΗΣ

nnn

Καθώς μιλούσε με άνεση για τη σύλληψη του Ριχάρδου, θυμήθηκα την ομοιότητα του πρωθυπουργού με τον Ριχάρδο Λεοντόκαρδο, που βασίλευε 10 χρόνια απών από την Αγγλία. Απλώς ο Τσίπρας είναι απών μέσα στην ίδια του τη χώρα.

ΚΑΤ. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΓΑΣΤΟΥΝΗ

nnn

Ηρθαν με το δόγμα « Η ελπίδα έρχεται» και φεύγουν γνωμοδοτώντας ότι η καρέκλα είναι το πιο χρήσιμο έπιπλο.

ΑΒΑΔΑΙΟΣ, ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΩΝ

nnn

Προς τι ο σκανδαλισμός; Δεν το είχε πει και ο Ντάισελμπλουμ ότι τα σπαταλάμε σε «ποτά και γυναίκες»;

ΔΑΣΚΑΛΟΣ, ΑΘΗΝΑ

nnn

Αφού (χωρίς αιδώ) τον έγδαραν (αφαίμαξη εισοδημάτων) τον Γιάννη, τώρα (πάλι χωρίς ντροπή) τον αλείφουν μέλι (επιδόματα κ.λπ.), οι εκδορείς.

Γ. Κ., ΚΥΜΗ

nnn

Ποιος συκοφάντης ομιλεί για «εργαλειοποίηση στην  πολιτική»;;; Ιδού οι προανακριτικές για «άρτον και θεάματα του σοφού λαού».

ΜΑΚΕΔΩΝ ΕΚ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ

nnn

Παράκληση: Θα μπορούσε η κυρία Χαρούλα Αλεξίου να τραγουδήσει για την ΚΥΡΙΑ καθαρίστρια που βρέθηκε στη φυλακή;

ΠΑΝΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ, ΕΝΤΑΥΘΑ

nnn

«Εξαπατούσε τον Λαό σε όλη τη διάρκεια της κρίσης» είπε ο Αλέξης για τον Ριχάρδο…

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ

Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk