Έντυπη Έκδοση Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους «Θα σας φτιάξω ένα κέικ σοκολάτας» μου είπε ο Σπύρος Πεδιαδιτάκης, όταν επικοινώνησα μαζί του για να του ζητήσω ένα χειμωνιάτικο γλυκό με σοκολάτα. Δεν του έκρυψα ιδιαιτέρως την απογοήτευσή μου. Αν και μόλις 30 ετών, ο Σπύρος Πεδιαδιτάκης είναι από τους σημαντικότερους ζαχαροπλάστες στην Ελλάδα (βραβεύθηκε ως ο καλύτερος για το 2019). Εχει σπουδάσει και εργαστεί στη Γαλλία, είναι υπεύθυνος για τις υψηλού επιπέδου ζαχαροπλαστικές δημιουργίες του βραβευμένου με δύο αστέρια Michelin εστιατορίου «Σπονδή», ενώ επιμελείται το μενού και πολλών άλλων καλών εστιατορίων στην Ελλάδα. Οραματιζόμουν τούρτες, πάστες, σοκολατένια αγάλματα και ό,τι άλλο εντυπωσιακό μπορεί να βάλει ο νους. Ο Σπύρος όμως επέμενε – με τη σιγουριά των ανθρώπων που ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν – και έτσι υποχώρησα.
Την ημέρα της φωτογράφισης, που είδα – και δοκίμασα – το γλυκό του, κατάλαβα. Βλέπετε, όταν οι περισσότεροι ακούμε κέικ, σκεφτόμαστε ένα απλοϊκό, καθημερινό γλυκό που φτιάχνουμε με ένα μίξερ στο σπίτι και που πολλές φορές περνά σχεδόν απαρατήρητο. Οχι όμως το συγκεκριμένο. Αυτό το κέικ είναι ζουμερό, με πλούσια γεύση, η οποία οφείλεται στο φιστικοβούτυρο, στην κουβερτούρα, αλλά και στην κρέμα γάλακτος που περιέχει. Κάτι ασυνήθιστο για κέικ. Και όλο αυτό καλύπτεται με λιωμένη σοκολάτα, φιστίκια και καραμελωμένα φιστίκια. Δύσκολα θα βρίσκαμε μια τούρτα που να το ξεπερνούσε σε γεύση.
Κάτι που σωστά έλαβε υπόψη του ο Σπύρος Πεδιαδιτάκης προτείνοντας αυτή τη συνταγή, είναι ότι ξεχωρίζει με την απλότητά της, ώστε να μπορούμε πολύ εύκολα να τη φτιάχνουμε στο σπίτι ξανά και ξανά, ξεκινώντας από σήμερα κιόλας.
Κέικ σοκολάτας με φιστικοβούτυρο και καραμελωμένα φιστίκια
Προετοιμασία 1 ώρα
Ψήσιμο 45΄
Υλικά (για 12-14 μερίδες)
120 γρ. κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
80 γρ. βούτυρο αγελάδος (και λίγο ακόμη για τη φόρμα)
100 γρ. φιστικοβούτυρο
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (και λίγο ακόμη για τη φόρμα)
10 γρ. μπέικιν πάουντερ
30 γρ. κακάο
280 γρ. αβγά (5-6 μεσαίου μεγέθους)
200 γρ. ζάχαρη
120 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
Για την επικάλυψη
400 γρ. κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
100 γρ. ηλιέλαιο
100 γρ. φιστίκια, ψιλοκομμένα (όχι σκόνη)
Για τα καραμελωμένα φιστίκια
60 γρ. ζάχαρη
20 γρ. νερό
2 γρ. αλάτι
125 γρ. φιστίκια
Εκτέλεση
Για το κέικ
Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 165ºC. Βουτυρώνουµε και αλευρώνουµε µια µεγάλη φόρµα για κέικ. Λιώνουµε την κουβερτούρα, το βούτυρο και το φιστικοβούτυρο σε µπεν µαρί, δηλαδή σε ένα ανοξείδωτο σκεύος που έχουµε στερεώσει σε µια κατσαρόλα µε λίγο νερό που βράζει (το σκεύος δεν ακουµπάει στο νερό). Ανακατεύουµε µέχρι να λιώσουν και να οµογενοποιηθούν τα τρία υλικά και αποσύρουµε. Κοσκινίζουµε σε ένα µπολ το αλεύρι, το µπέικιν πάουντερ και το κακάο. Χτυπάµε στο µίξερ, µε το σύρµα, τα αβγά, τη ζάχαρη και την κρέµα γάλακτος να αφρατέψουν λίγο. Σταµατάµε το χτύπηµα και ενσωµατώνουµε σιγά-σιγά τα κοσκινισµένα υλικά, ανακατεύοντας απαλά µε έναν αβγοδάρτη. Προσθέτουµε το µείγµα της λιωµένης σοκολάτας και ανακατεύουµε καλά. Αδειάζουµε το µείγµα στη φόρµα και ψήνουµε για 45 λεπτά. Αφήνουµε το κέικ να κρυώσει λίγο προτού ξεφορµάρουµε.
Για την επικάλυψη
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί. Προσθέτουμε το ηλιέλαιο και τα φιστίκια και ανακατεύουμε καλά. Ξεφορμάρουμε το κέικ σε μια σχάρα με ποδαράκια και το τοποθετούμε πάνω σε ένα σκεύος για να μη χυθεί στον πάγκο η επικάλυψη. Περιχύνουμε το κέικ με την επικάλυψη, φροντίζοντας να καλυφθεί καλά.
Για τα καραμελωμένα φιστίκια
Βράζουμε τη ζάχαρη, το νερό και το αλάτι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις κοχλάσουν, προσθέτουμε τα φιστίκια. Συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να πάρουν το ξανθό χρώμα της καραμέλας. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα, και το απλώνουμε λίγο. Αφήνουμε τα καραμελωμένα φιστίκια μας να κρυώσουν και διακοσμούμε το κέικ.