Kάτι τρέχει με τις Σπέτσες

Ντυµένοι µε αθλητική περιβολή, κάνουν διατάσεις, χαµογελούν. Είναι Σάββατο 6 Οκτωβρίου και ο ήλιος λάµπει πάνω από την παραλία του Ποσειδωνίου στις Σπέτσες. Ενα πολύβουο πλήθος έχει συγκεντρωθεί στην πλατεία: παιδιά που παίζουν τρέχοντας, επισκέπτες που χαζεύουν και αθλητές που ετοιµάζονται να πάρουν µέρος στον κολυµβητικό αγώνα των 1.500 µέτρων που ξεκινά σε λίγα λεπτά. Δίπλα µου ένα νεαρό κορίτσι συνοµιλεί µε ένα αγόρι. «Λες να έχει ρεύµατα;» τον ρωτά.
«Ε, όλο και κάτι θα έχει» της απαντά εκείνος γελώντας και µαζί κατευθύνονται προς τη γραµµή εκκίνησης. Βρίσκοµαι στην καρδιά του Spetses Μini Marathon, της διοργάνωσης που ξεκίνησε πριν από οκτώ χρόνια και έκτοτε έχει γίνει θεσµός στο ετήσιο αθλητικό καλεντάρι.
Το σύνθημα δίνεται από την ιδρύτρια και πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής των αγώνων Μαρίνα-Λύδα Κουταρέλλη. Οι αθλητές πέφτουν στη θάλασσα. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν και γνωστοί κολυμβητές, όπως η Νόρα Δράκου, ο Απόστολος Παπαστάμου – κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στα 400 μ. μεικτής ατομικής στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κολύμβησης εφήβων / νεανίδων το καλοκαίρι -, ο Απόστολος Χρήστου – κατέκτησε την τρίτη θέση στα 100 μ. ύπτιο στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κολύμβησης στη Γλασκόβη -, ο Γιώργος Σπανουδάκης, αλλά και ο γνωστός και μη εξαιρετέος Γιάννης Δρυμωνάκος, ο οποίος αποτελεί και πρεσβευτή του θεσμού.
Λίγα λεπτά αργότερα ξεκινά ένας ακόμα αγώνας, ο ιδιαίτερα απαιτητικός των 5 χλμ., και ανάμεσα στους ερασιτέχνες πάλι ξεχωρίζουν μεγάλα ονόματα της ελληνικής κολύμβησης, όπως ο Στέφανος Δημητριάδης, ο Ρωμανός Αλυφαντής και ο Δημήτρης Κουλούρης. Περπατώ στην παραλία του Ποσειδωνίου. Οι τερματισμοί των αθλητών είναι ιδιαίτερα συγκινητικοί, με την προσπάθεια να αποτυπώνεται στο πρόσωπό τους – τα ρεύματα ήταν τελικά δυνατά – και την κυρία Κουταρέλλη να γνωρίζει κάθε συμμετέχοντα ξεχωριστά, προσφωνώντας τον από μικροφώνου με το όνομά του.
Στις 11.00 έρχεται η ώρα για τον αγώνα των 3.000 μέτρων, με το σύνθημα της εκκίνησης να δίνεται αυτή τη φορά από την Κόστα, με τερματισμό την παραλία Ποσειδωνίου. Ετσι έπεσε και η αυλαία των κολυμβητικών αγώνων – ξεκίνησαν την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου με τους παιδικούς -, για να πάρουν τη σκυτάλη οι δρομικοί το απόγευμα του Σαββάτου, με τον αγώνα των 10 χλμ. Και όταν ξημέρωσε Κυριακή, συνεχίστηκαν με τους αγώνες των 5 χλμ., αλλά και των 25 χλμ. για τους πραγματικά γενναίους. Και σε αυτούς συμμετείχαν σπουδαία ονόματα των μεγάλων αποστάσεων, ανάμεσά τους ο Κώστας Γκελαούζος, η Ράνια Ρεμπούλη, ο Χριστόφορος Μερούσης και άλλοι.
Βλέποντας το πανηγυρικό κλίμα, την ευγενή άμιλλα και – γιατί όχι; – τα γραμμωμένα σώματα των συμμετεχόντων, σκεφτόμουν άμεσα να ανανεώσω τη συνδρομή μου στο γυμναστήριο. Βέβαια, το 8ο Spetses Μini Marathon, που διεξήχθη υπό την αιγίδα του Δήμου Σπετσών και του ΕΟΤ και εφέτος ξεπέρασε κάθε προηγούμενη διοργάνωση
– 19.000 άνθρωποι όλων των ηλικιών από 42 διαφορετικές χώρες έδωσαν το «παρών» -, δεν είναι μόνο μια αθλητική διοργάνωση αλλά και πρότυπο αθλητικού τουρισμού. Ετσι, το τριήμερο 5-7 Οκτωβρίου τα ξενοδοχεία του νησιού γέμισαν, οι χορηγοί των αγώνων διοργάνωναν πλήθος εκδηλώσεων, στην πλατεία Ποσειδωνίου έδωσε συναυλία το συγκρότημα INCO, ενώ η καρδιά της νυχτερινής ζωής χτυπούσε δυνατά στο παλιό λιμάνι των Σπετσών, για όσους φυσικά δεν είχαν αγώνα την επόμενη ημέρα. Καθώς αποχαιρετούσα το νησί σκεπτόμουν να επιστρέψω του χρόνου και αυτή τη φορά να αγωνιστώ. Τουλάχιστον τα 5 χλμ. θα τα καταφέρω, νομίζω, έστω και ασθμαίνοντας…
BHMAgazino
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk