Έντυπη Έκδοση Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους Σοκαρισμένοι από την αδιανόητη εισβολή ενός τραμπούκικου όχλου στον ναό της αμερικανικής δημοκρατίας δήλωσαν ο ένας μετά τον άλλο σύμμαχοι της Ουάσιγκτον, εκφράζοντας αποτροπιασμό και ζητώντας την ομαλή μετάβαση της εξουσίας από τον Τραμπ στον Μπάιντεν. Αντίθετα, οι δηλώσεις από ηγέτες χωρών στις οποίες οι ΗΠΑ έχουν κουνήσει το δάχτυλο για τα δημοκρατικά τους πρότυπα είχαν αρκετή δόση χαιρεκακίας.
Τον έντονο προβληματισμό του εξέφρασε με μήνυμα στο Twitter, στα αγγλικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνοντας «πολύ ταραγμένος από τη βία και τα φρικτά γεγονότα που συμβαίνουν στην Ουάσιγκτον». Ωστόσο ο έλληνας πρωθυπουργός εκτιμά ότι «η αμερικανική δημοκρατία είναι ανθεκτική, βαθιά ριζωμένη και θα ξεπεράσει αυτή την κρίση».
«Η εκλογή πρέπει
να γίνει σεβαστή»
Καταδικάζοντας τα επεισόδια με ανάρτησή του στο Twitter ο Αλέξης Τσίπρας έγραψε ότι «οι ντροπιαστικές εικόνες ακροδεξιάς βίας στο αμερικανικό Καπιτώλιο αποδεικνύουν πόσο σημαντικό είναι να προστατεύουμε τη δημοκρατία κάθε μέρα παντού. Η εκλογή του Τζο Μπάιντεν πρέπει και θα γίνει σεβαστή. Οι εχθροί της δημοκρατίας θα ηττηθούν».
«Εκφράζω τη λύπη μου που από τον Νοέμβριο ο πρόεδρος Τραμπ δεν έχει αναγνωρίσει την ήττα του» ήταν το μήνυμα της Ανγκελα Μέρκελ. Ο γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ κατήγγειλε τις σκηνές ως «το αποτέλεσμα των ψεμάτων και ακόμα περισσότερων ψεμάτων, του διχασμού και της περιφρόνησης για τη δημοκρατία, του μίσους και της δημαγωγίας ακόμα και από το υψηλότερο επίπεδο».
Ο Μακρόν
και ο Τζόνσον
Μολονότι ο Εμανουέλ Μακρόν δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στον Ντόναλντ Τραμπ, έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο μιλώντας για τους ιστορικούς δεσμούς ΗΠΑ-Γαλλίας. «Δεν θα εκχωρήσουμε τίποτε στη βία μερικών, οι οποίοι θέλουν να θέσουν υπό αμφισβήτηση τη δημοκρατία» τόνισε.
«Επαίσχυντες εικόνες στο αμερικανικό Κογκρέσο» έγραψε στο Twitter ο Μπόρις Τζόνσον, ένας εκ των λίγων συμμάχων του ηθικού αυτουργού τους Ντόναλντ Τραμπ στη Δύση, μιλώντας για ανάγκη «ζωτικής σημασίας να υπάρξει μια ειρηνική και ομαλή μετάβαση εξουσίας». Ωστόσο δεν έλειψαν τα δηκτικά σχόλια κατά της Ουάσιγκτον από εχθρούς και άσπονδους φίλους, όπως η Κίνα που «φάνηκε να είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένη βλέποντας τις ΗΠΑ σε αναταραχή», όπως σημείωσε η «Washington Post».
«Συχνά, μοιάζουμε με αυτούς που σνομπάρουμε» έγραψε σε άρθρο του στον ιστότοπο του περιοδικού «Jeune Afrique» ο σκιτσογράφος Νταμιάν Γκλεζ, αναφερόμενος στην ατάκα του Τραμπ που είχε αποκαλέσει τις χώρες της Αφρικής «λάκκους με σκ…». «Ποιος είναι ο λάκκος με σκ… τώρα;» αναρωτήθηκε.
Η… μοναξιά
του Μπολσονάρου
Χωρίς φυσικά να προκαλέσει καμία έκπληξη, ο μοναδικός ηγέτης που πήρε το μέρος του Τραμπ ήταν ένας όμοιός του, ο «Τραμπ των Τροπικών», λαϊκιστής πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρου: «Ξέρετε ότι συνδέομαι με τον Τραμπ, οπότε γνωρίζετε ήδη την απάντησή μου. Υπάρχουν πολλές αναφορές για νοθεία» είπε σε ερώτηση δημοσιογράφου, υιοθετώντας άκριτα τα ψέματα του Τραμπ.
Ειρωνικές αιχμές από Κίνα – Ρωσία
Σχολιάζοντας ειρωνικά την υποστήριξη της Ουάσιγκτον σε κινήματα πολιτικής διαμαρτυρίας, όπως στο Χονγκ Κονγκ, η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χουά Τσουνγίνγκ δήλωσε πως «παρότι τα γεγονότα στο Χονγκ Κονγκ το 2019, όταν διαδηλωτές εισέβαλαν στο τοπικό κοινοβούλιο της πόλης, ήταν πιο σοβαρά από αυτά στην Ουάσιγκτον, ούτε ένας διαδηλωτής δεν πέθανε».
Στο ίδιο μήκος κύματος, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας σχολίασε πως η Ουάσιγκτον υφίσταται ανάλογα δεινά με εκείνα που η ίδια προκάλεσε σε άλλες χώρες με την επιθετική πολιτική της.
Η Μόσχα θεωρεί τα γεγονότα στην Ουάσιγκτον εσωτερική υπόθεση των ΗΠΑ, όπως ανέφερε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. Η Μαρία Ζαχάροβα φρόντισε ωστόσο να σημειώσει χαιρέκακα: «Ευχόμαστε στον φιλικό αμερικανικό λαό να αντιμετωπίσει με αξιοπρέπεια τη δραματική αυτή στιγμή της δικής του Ιστορίας». Τα γεγονότα στο αμερικανικό Καπιτώλιο «δείχνουν ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν το ηθικό δικαίωμα να τιμωρούν άλλα κράτη υπό το πρόσχημα της υπεράσπισης της δημοκρατίας» σχολίασε, τέλος, στο Twitter ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Εμερσον Μνανγκάγκουα ζητώντας εμμέσως πλην σαφώς την άρση των αμερικανικών κυρώσεων που επέβαλε πέρυσι ο Τραμπ σε πρόσωπα και νομικές οντότητες στη χώρα του.