«Καπέλο» από λάθος του ΕΦΚΑ στις εισφορές

Ταλαιπωρία: το Ταμείο καλεί τους ασφαλισμένους αυτοαπασχολούμενους που διαπιστώνουν διαφορές να κλείσουν ηλεκτρονικό ραντεβού με τη Διεύθυνση Εισφορών

Σωρεία λαθών έχουν διαπιστωθεί στα ειδοποιητήρια των εισφορών που ανήρτησε ο ΕΦΚΑ στις 2 Αυγούστου και αφορούν ασφαλισμένους αυτοαπασχολούμενους με παράλληλη μισθωτή απασχόληση. Χιλιάδες ασφαλισμένοι που είναι παράλληλα μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες καλούνται ουσιαστικά να πληρώσουν «διπλές εισφορές» καθώς από λάθος δεν ελήφθησαν υπ’ όψιν οι εισφορές που ήδη έχουν καταβάλει από τη μισθωτή εργασία.

Ο ΕΦΚΑ – εμμέσως – έχει αποδεχθεί την ύπαρξη λαθών στα ειδοποιητήρια και για τον λόγο αυτόν καλεί τους ασφαλισμένους που διαπιστώνουν διαφορές να κλείσουν ηλεκτρονικό ραντεβού με την αρμόδια Διεύθυνση Εισφορών.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για τους ασφαλισμένους που προκύπτει χρεωστικό υπόλοιπο, αυτό μπορεί να καταβληθεί σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται εμπρόθεσμα έως τις 31.8.2021.

Οι συγκεκριμένες εισφορές αφορούν ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες που διατηρούσαν παράλληλα μισθωτή εργασία για μέρος ή ολόκληρο το έτος, έχουν καταβάλει τις εισφορές που αντιστοιχούν στη μισθωτή τους απασχόληση βάσει των ασφαλιστέων τους αποδοχών.

Οι κατηγορίες αυτές καλούνται να πληρώσουν μόνο σε περίπτωση που οι καταβληθείσες εισφορές είναι χαμηλότερες των 262 ευρώ (2η ασφαλιστική κατηγορία συν 10 ευρώ για ανεργία). Εκτός εάν ο ασφαλισμένος έχει επιλέξει μεγαλύτερη ασφαλιστική κατηγορία, οπότε πληρώνει περισσότερα.

Σύμφωνα με καταγγελίες, η εκκαθάριση που ολοκληρώθηκε πρόσφατα έχει σοβαρά λάθη, με αποτέλεσμα ασφαλισμένοι που με τις εισφορές τους από τη μισθωτή εργασία καλύπτουν κατά πολύ τις εισφορές της δεύτερης ασφαλιστικής κατηγορίας, να καλούνται να καταβάλουν σημαντικά ποσά ως υπολειπόμενη οφειλή.

Στελέχη του ΕΦΚΑ επισημαίνουν ότι οι ασφαλισμένοι που θεωρούν ότι υπάρχει λάθος στην εκκαθάριση θα πρέπει να υποβάλουν το αίτημά τους τηλεφωνικά (στο 1555) και θα λάβουν σε σύντομο χρονικό διάστημα την οριστική απάντηση του φορέα. Εάν και πάλι αντιμετωπίζουν πρόβλημα, θα πρέπει να κλείσουν ηλεκτρονικό ραντεβού, ώστε να λύσουν οριστικά το πρόβλημά τους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Τα gatherings δημιουργούν χαμό! Η αλήθεια είναι ότι παρακολουθούμε με απορία και σκεπτικισμό (χρειάζεται μεγάλη προσοχή, δεν τελειώσαμε με τον κορωνοϊό) όλο αυτό... ΣΙΒΥΛΑ |
Helios Kiosk