Διασκέδαση υπό τους ρυθμούς house και dance μουσικής με ένα παγωμένο κοκτέιλ στο χέρι. Εντυπωσιακές παρουσίες, billionaires και rock stars. Γαστρονομικές εμπειρίες, διάσημοι σεφ, extravagant wines, συλλεκτικές σαμπάνιες στην άμμο και μουσικές από top DJs. Σκέπτεστε τίποτα καλύτερο για το καλοκαίρι του 2022;

Διασκέδαση α λα ιταλικά

Κάπρι, εκεί που η Dolce Vita λούζεται στο μεσογειακό φως, και Fontelina Beach, το ξεχωριστό αυτό beach club που προσεγγίζεται διά θαλάσσης ή από ένα στενό μονοπάτι στα απότομα βράχια. Η ιστορία του μακρά. Ανοιξε το 1949 στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού. Πολλοί είναι οι διάσημοι που έχουν περάσει ατέλειωτες ώρες χαλάρωσης κάτω από τις γαλανόλευκες ομπρέλες του, ανάμεσά τους η Μπριζίτ Μπαρντό και η Σοφία Λόρεν. Σήμερα διάσημα μοντέλα και ιταλοί κολυμβητές με speedos καταδύονται από τους βράχους, την ώρα που οι συνδαιτυμόνες του εστιατορίου απολαμβάνουν ένα πιάτο αστακού με λινγκουίνι ενώ το προσωπικό γεμίζει ασταμάτητα τα ποτήρια με λευκή σανγκρία και κομμάτια ροδάκινου. Το διάσημο αυτό κλαμπ έχει επιβιώσει από αμέτρητες «φουρτουνιασμένες θάλασσες» όλα αυτά τα χρόνια και θα συνεχίσει να επιβιώνει ως αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του Κάπρι.

Mε γαλλικό αέρα

Το γραφικό Ramatuelle βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το Σεν Τροπέ. Οι κάτοικοί του στο τέλος της θερινής περιόδου του 2020, την εποχή που η προστασία των κρίνων της θάλασσας που φυτρώνουν στην άμμο είχε αναδειχθεί σε μείζον πολιτικό ζήτημα, πέτυχαν μία στρατηγική νίκη με τη λήψη σκληρότερων μέτρων απέναντι στα ιδιωτικά beach clubs στην ακτή Παμπελόν. Eτσι, 23 νέες εγκαταστάσεις ανακατασκευάστηκαν ή σχεδιάστηκαν από την αρχή με βιώσιμα υλικά που επιτρέπουν την απομάκρυνση και την αποθήκευσή τους τον χειμώνα για τη μη διατάραξη του έργου της φύσης. To «hot spot» της περιοχής σίγουρα είναι το La Réserve à la Plage που φέρει το μαγικό «άγγιγμα» του διάσημου αρχιτέκτονα και designer Φιλίπ Σταρκ. Στα συν αυτού του κομψού beach bar συγκαταλέγεται το μενού που φέρει την υπογραφή του Ερικ Κανίνο, του σεφ του βραβευμένου με δύο αστέρια Michelin εστιατορίου La Voile. Στο μενού πρωταγωνιστούν πιάτα όπως γεμιστοί ανθοί κολοκυθιού, ταρτάρ ψαριού, τηγανητό χταπόδι. Φυσικά, τα απογεύματα τα ντεσιμπέλ ανεβαίνουν και όλοι στρέφονται στο μπαρ κρατώντας στο χέρι ροζέ σαμπάνια ή παγωμένα ποτήρια με κοκτέιλ και λικνίζονται στους ρυθμούς της μουσικής, ενώ κοιτούν τα πανάκριβα γιοτ στον θαλάσσιο ορίζοντα.

Θρυλικό φυσικά στην ίδια περιοχή παραμένει το Club 55. Πόλος έλξης για το διεθνές τζετ σετ είναι το ανεπιτήδευτο αυτό club όπου μπορείς να συναντήσεις από διάσημα μοντέλα μέχρι billionaires και rock stars. Kαι να σκεφτεί κανείς ότι όλα ξεκίνησαν από την εποχή που η Μπριζίτ Μπαρντό βρισκόταν στην περιοχή για τα γυρίσματα της ταινίας «Και ο Θεός… έπλασε τη γυναίκα» (1956) σε σκηνοθεσία Ροζέ Βαντίμ. Οι ντόπιοι Μπερνάρ και Ζενεβιέβ ντε Κολμόν είχαν την ιδέα να αναλάβουν την τροφοδοσία του συνεργείου με σπιτικά πιάτα μαγειρεμένα στο ψαροκάλυβό τους. Κάπως έτσι γεννήθηκε το Club 55, ένα μέρος που τίμησαν οι πάντες. Δεν ήταν τυχαίο ότι αποτελούσε ένα από τα αγαπημένα spots του Καρλ Λάγκερφελντ.

Στη Σαρτέν στην Κορσική βρίσκεται το μαγευτικό ξενοδοχείο 5 αστέρων Domaine de Murtoli, το οποίο συνδυάζει την πολυτέλεια με τον αγροτουρισμό. Το μαγευτικό beach bar του, Le Table de la Plage, εντυπωσιάζει ανάμεσα σε ελιές και μαστιχόδεντρα. Τραπέζια από θαλασσόξυλο, μαξιλάρες από υφάσματα αγορασμένα από τις τοπικές αγορές προσκαλούν τον επισκέπτη σε ένα μέρος που είναι κυριολεκτικά ένας παράδεισος επί Γης. Το μενού είναι εμπνευσμένο από τον πλούτο της Μεσογείου: φρέσκα ψάρια, ζυμαρικά al dente, μύδια, γαρίδες, βιολογικά λαχανικά, αλλά και ροζέ κρασί παραγωγής του κτήματος. Καθώς η νύχτα πέφτει, χιλιάδες κεριά φωτίζουν την παραλία. Οι θαμώνες εδώ δεν λικνίζονται σε dance ρυθμούς. Αντίθετα μπορούν να απολαύσουν παραδοσιακά κορσικανικά τραγούδια, ακόμη και συναυλίες κλασικής μουσικής, για βραδιές υψηλής αισθητικής.

Ελληνική υπόθεση

Μύκονος. Ακόμη και αν θέλεις να κλείσεις τα αφτιά σου στις «Σειρήνες» της και ενίοτε στις υπερβολές της, δεν μπορείς να παραγνωρίσεις ότι αποτελεί τον βασικό αιμοδότη του ελληνικού τουρισμού. Δεν μπορείς να κλείσεις τα αφτιά στις διακρίσεις της, στα διάσημα beach bars της που σκαρφαλώνουν στις πρώτες θέσεις στις λίστες του Condé Nast Traveller. Kαι δεν χρειάζεται απαραίτητα να γνωρίζεις όλες τις νέες ενδιαφέρουσες αφίξεις στο νησί. Μπορείς να επιμείνεις στα κορυφαία. Σταθερή αξία φυσικά παραμένει το Nammos στην Ψαρού. Aπό τον Λε Μπρον Τζέιμς μέχρι τον Γιουσέιν Μπολτ – λέγεται ότι το 2017 ξόδεψε πάνω από 88.000 ευρώ σε μόλις δύο ώρες – και την Kένταλ Τζένερ, το Νammos που ξεκίνησε ως μία μικρή ταβέρνα με βασικό μενού το ψάρι στα μέσα των 60s, αποτελεί σήμερα το απόλυτο μέρος «to see and to be seen» στις Κυκλάδες και τη Μεσόγειο. Και κάπως έτσι το Nammos επεκτείνεται συνεχώς. Μετά το δυναμικό opening στο Nτουμπάι, μέσα στο Four Seasons στην παραλία της Τζουμέιρα, προσφάτως είχαμε τα εγκαίνια του Νammos στη Λεμεσό με την αλάνθαστη συνταγή: τραγούδησαν δηλαδή Αντώνης Ρέμος, οι διεθνείς Gipsy Kings, ενώ στα decks βρισκόταν ο πολύ γνωστός DJ Αντώνης Δημητριάδης. Eπόμενες στάσεις για το Nammos οι Κάννες αλλά και το Λονδίνο. Ποιος ξέρει μέχρι πού μπορεί ακόμη να φθάσει…

Την ίδια στιγμή, υπάρχει και ο Scorpios. Eκεί που οι θαμώνες χαλαρώνουν παρά θίν’ αλός απολαμβάνοντας τους ήχους ambient μουσικής αλλά και του κλαρίνου και της λύρας. Αποτελεί τον χώρο που άναψε τη σπίθα του διαφορετικού στη Μύκονο, όταν ξεκίνησε τη λειτουργία του πριν από επτά χρόνια. Εναν χώρο με μαξιλάρες, χαλιά και boho ατμόσφαιρα, την ίδια στιγμή που η Armand de Brignac των 10.000 ευρώ το μπουκάλι μπορεί να ρέει άφθονη. Ο αστικός μύθος θέλει ακόμη και τον σερ Αντονι Χόπκινς να μην μπορεί να βρει τραπέζι για εκείνον και την παρέα του. Τελικά, αν κάτι έχει πετύχει ο Scorpios είναι να κάνει τη διασκέδαση μυσταγωγία με το ηλιοβασίλεμα να μπορεί να ξεκινά με Χατζιδάκι και να φθάνει μέχρι τον Γουίλιαμ Ορμπιτ. Μουσικοί, «μύστες», χορευτές και DJs δίνουν ραντεβού κάθε χρόνο για αξέχαστα πάρτι που παίρνουν τον χαρακτήρα τελετουργίας.

Φυσικά υπάρχει πάντα και ο «ναός» των απανταχού clubbers, το μοναδικό Cavo Paradiso, το οποίο μετρά πλέον 29 χρόνια λειτουργίας με την εμβληματική του πισίνα στο σχήμα του νησιού των Ανέμων. Το πάρτι σταματά μόνο τις πρώτες πρωινές ώρες, όταν ο ήλιος ανατέλλει, με το ιερό νησί της Δήλου να διακρίνεται στον ορίζοντα. Οι πιο διάσημοι DJs έχουν περάσει από τα decks του. Η λίστα είναι πραγματικά ατελείωτη: από τον Κάλβιν Χάρις και τον Μπομπ Σινκλέρ μέχρι τον Ντέιβιντ Μοράλες, τον Στιβ Αόκι και τον Τιέστο.

Από την Ιµπιζα στη Μαρµπέγια

Καλοκαίρι 2020, η COVID-19 επελαύνει και η Ιμπιζα μοιάζει να ρίχνει τους ρυθμούς της. Το άνοιγμα ενός beach bar-εστιατορίου δεν φαντάζει μάλλον και η καλύτερη ιδέα. Και όμως, οι δανοί και ισπανοί ιδιοκτήτες του Casa Jondal τολμούν. Το Casa Jondal εντυπωσίασε αμέσως με τη μινιμαλιστική του πολυτέλεια, καθώς τα ιστιοπλοϊκά πανιά δεσπόζουν στον χώρο, προσφέροντας σκιά κάτω από τον καυτό ήλιο. Επιτυχία σίγουρα αποτελεί το μενού του, το οποίο φέρει μια βαριά υπογραφή της ισπανικής γαστρονομίας, εκείνη του Ραφαέλ Ζάφρα, ενός ανθρώπου που έχει συνδεθεί με εστιατόρια όπως το παγκοσμίου φήμης El Bulli. To μενού που σχεδίασε για το Casa Jondal είναι άκρως μεσογειακό, βασισμένο σε τοπικά προϊόντα που σερβίρονται με διαφορετικούς τρόπους: αστακός σοταρισμένος ή ψημένος στη σχάρα, μαριναρισμένα ή ωμά στρείδια και τηγανισμένη σκορπίνα από την οποία μπορείτε να φτιάξετε τα δικά σας tacos. Το προσωπικό ντυμένο με ξεπλυμένα τζιν μοιάζει να έχει ξεπηδήσει από pop video των 90s με τον ήχο βέβαια στο mute, καθώς δεν υπήρξε ο χρόνος ώστε το Casa Jondal να λάβει άδεια και τα decks να παίζουν στο τέρμα. Ξεχάστε λοιπόν τα δυνατά beats. Κυριαρχούν πιο ήρεμοι ρυθμοί που δένουν με τον ήχο των κυμάτων όταν σκάνε στην ακτή. Η δημοφιλία του Casa Jondal είναι αυταπόδεικτη, καθώς μετρά πάνω από 56.000 followers στον επίσημο λογαριασμό του στο Instagram.

Ενα ακόμη beach bar που έχει καταφέρει να τρυπώσει στους καταλόγους του Condé Nast Τraveller είναι το Atzaró Beach που βρίσκεται πάνω από τις πολυσύχναστες ακτές της Cala Nova στην Ιμπιζα. Αυτό που το κάνει σίγουρα ξεχωριστό είναι ότι αποτίνει φόρο τιμής στο μποέμ παρελθόν της Ιμπιζα, όταν χίπηδες ζούσαν εκεί, νοίκιαζαν αγροτόσπιτα και διοργάνωναν ολονύχτια πάρτι τα βράδια με πανσέληνο κραυγάζοντας «make love, not war». Πριν έρθουν δηλαδή οι ξέφρενες δεκαετίες του ’80 και του ’90, οπότε στο νησί άρχισε να αναπτύσσεται η rave σκηνή με ολοήμερα techno πάρτι, τεράστια κλαμπ και στη συνέχεια πολυώροφα ξενοδοχεία. Το Atzaró Beach πάντως απέχει παρασάγγας από αυτό που θα περίμενε κανείς από ένα τυπικό beach bar στην Ιμπιζα. Εδώ η έμφαση δίνεται σε μια ρουστίκ αισθητική άνεσης που συνδυάζεται με το περιβάλλον. Τα τραπέζια από θαλασσόξυλα σκιάζονται από ψάθινες ομπρέλες και ένα άρωμα μέντας αναδύεται από την ξύλινη πέργκολα. Ονειροπαγίδες και κάκτοι προσθέτουν μια ξέγνοιαστη πινελιά και ένα φρεσκοβαμμένο ξύλινο σκάφος παραπέμπει στην πλούσια αλιευτική κληρονομιά του τόπου. Τα πιάτα φυσικά έχουν αναφορές στη Μεσόγειο, με την παέγια και το καρπάτσιο γαρίδας να είναι τόσο υπέροχα όσο και η θάλασσα.

Και από την Ιμπιζα στη Μαρμπέγια, στην επαρχία της Μάλαγας, σε ένα ξεχωριστό ακόμη beach bar που φέρει το όνομα Chiringuito Puente Romano. Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του Puente Romano Beach Resort, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει night clubs αλλά και ένα εστιατόριο Nobu. Oι λάτρεις της μίνιμαλ αισθητικής πάντως αποθεώνουν το Chiringuito Puente Romano. Η ημέρα ξεκινά με πρωινό με υγιεινούς φρέσκους χυμούς (καρπούζι, μέντα και αλόη βέρα), παγωμένο τσάι και νερό καρύδας και ακολουθείται από ηλιόλουστα μεσημεριανά γεύματα με παντζάρια, κινόα και σαλάτες κολοκυθιού. Πιάτα με θαλασσινά, ζυμαρικά και ολόκληρα λαβράκια ψημένα σε αλάτι πρωταγωνιστούν με τη συνοδεία ροζέ οίνου.