Καλοκαίρι μετά μουσικής
Το ένα μετά το άλλο τα διεθνή θερινά φεστιβάλ ανακοινώνουν τα προγράμματά τους και τις συνεργασίες τους με τους σταρ των ημερών μας.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Τα τελευταία χρόνια, τα χρόνια της COVID-19, ήταν δύσκολα ακόμα και για τα φεστιβάλ του καλοκαιριού που συνήθως πραγματοποιούνται σε ανοιχτούς χώρους. Και αυτά, όπως και τα χειμερινά, αναγκάστηκαν να δεχθούν λιγότερους θεατές, επομένως είχαν λιγότερα έσοδα, αντιμετώπισαν μεγάλα προβλήματα στον προγραμματισμό τους, καθώς οι μουσικοί που συμμετείχαν αρρώσταιναν ο ένας μετά τον άλλον, ακύρωναν ή μετέθεταν παραστάσεις, αδυνατώντας να είναι συνεπή απέναντι στο κοινό που είχε ήδη αγοράσει τα εισιτήριά του – ορισμένα έφθασαν στο σημείο να αναστείλουν τη λειτουργία τους. Εφέτος όμως όλα μοιάζουν να αλλάζουν. Μπορεί ο ιός που ήρθε για να ανατρέψει (έστω, για να δυσκολέψει) τις ζωές μας να μη μας έχει εγκαταλείψει, όμως τα φεστιβάλ του καλοκαιριού προσπαθούν να συμπεριφερθούν σαν να μην υπάρχει. Είναι και αυτός ένας τρόπος αντίδρασης. Πυκνά λοιπόν και πλούσια είναι τα προγράμματα που παρουσιάζουν, λίγα τα περιοριστικά μέτρα προστασίας που λαμβάνουν (όσα εξακολουθούν να λαμβάνουν μέτρα, σε έναν πλανήτη που έχει σχεδόν πετάξει τις μάσκες), πολλά τα μεγάλα ονόματα που έχουν προσκαλέσει για να ομορφύνουν τις θερινές νύχτες με το ταλέντο τους και με τη μουσική τους. Δεκάδες είναι οι μουσικές διοργανώσεις που πραγματοποιούνται σε όλες τις γωνιές του κόσμου. Εμείς παρουσιάζουμε σήμερα τις πιο γνωστές από τις ευρωπαϊκές, εκείνες δηλαδή που είναι και πιο εύκολα προσβάσιμες για τον έλληνα φιλόμουσο τουρίστα. Αν, βεβαίως, ενδιαφέρετε για κάποιες από τις εκδηλώσεις αυτές, βιαστείτε να κλείσετε εισιτήρια, καθώς για τις περισσότερες έχουν παραμείνει ελάχιστα, ενώ δεν είναι λίγες και εκείνες που είναι ήδη sold out!
Ο Κουρεντζής στο Σάλτσμπουργκ
Την πρώτη χρονιά κατά την οποία πραγματοποιήθηκε το Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ, το καλοκαίρι του 1920, παρουσιάστηκε το θεατρικό έργο «Jedermann» («Κάποιος») του ποιητή, δραματουργού, λιμπρετίστα και συγγραφέα Ούγκο φον Χόφμανσταλ. Εκτοτε ο «Jedermann» επιστρέφει σχεδόν κάθε χρόνο, καθώς έχει γίνει παράδοση. Επιστρέφει και εφέτος, για νέο κύκλο παραστάσεων (πρεμιέρα στις 18 Ιουλίου), εγκαινιάζοντας για άλλη μία φορά τις εκδηλώσεις του θεσμού που πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι στη γοητευτική αυτή πόλη της Αυστρίας. Θέατρο, όπερα και μουσική θα ακουστούν ξανά στους δρόμους, στις πλατείες και στα ιστορικά θέατρά της, με πολλές από τις εκδηλώσεις να είναι ήδη sold out αλλά και με τα εισιτήρια στο σύνολό τους να διατίθενται σε εξαιρετικά υψηλές τιμές, οι οποίες φθάνουν και τα 500 ευρώ. Μεταξύ άλλων, εφέτος ο Θεόδωρος Κουρεντζής θα διευθύνει σε μια νέα κοινή παραγωγή τον «Πύργο του Κυανοπώγωνα» του Μπέλα Μπάρτοκ και την όπερα του Καρλ Ορφ «De temporum fine comoedia» («Αναπαράσταση για το τέλος του χρόνου»), σε σκηνοθεσία του Ρομέο Καστελούτσι. Ο αιρετικός σκηνοθέτης υπογράφει και τα σκηνικά, τα κοστούμια και τους φωτισμούς. Στον ρόλο του Κυανοπώγωνα ο φινλανδός βαθύφωνος Μίκα Κάρες και στον ρόλο της Ιουδήθ η λιθουανή υψίφωνος Οουσρίνα Στουντίτα. Στο έργο του Ορφ, το οποίο τραγουδιέται στα αρχαία ελληνικά (καθώς περιλαμβάνει αποσπάσματα από ορφικούς ύμνους), στα λατινικά και στα γερμανικά, σολίστες είναι η υψίφωνος Ναντέζντα Πάβλοβα και η κοντράλτο Ελενα Ράσκερ, ενώ συμμετέχουν και οι Ελληνίδες Ειρήνη Τσιρακίδη και Ταξιαρχούλα Κανάτη. Η παραγωγή θα παρουσιαστεί στη Felsenreitschule. Στο Φεστιβάλ θα παρουσιαστούν ακόμα το «Τρίπτυχο» του Πουτσίνι (πρεμιέρα στις 29 Ιουλίου), με την Ασμίκ Γκριγκοριάν, την Καρίτα Μάτιλα, τη Χάνα Σβαρτς, τον Τζόσουα Γκουερέρο κ.ά., και ο «Μαγικός αυλός» του Μότσαρτ (3 Αυγούστου). Ο «Κουρέας της Σεβίλλης» του Ροσίνι, σε σκηνοθεσία του τενόρου Ρολάντο Βιλαγιόν, με τη σταρ μεσόφωνο Τσετσίλια Μπάρτολι στον ρόλο της Ροζίνας, θα κάνει πρεμιέρα στις 3 Ιουνίου στο Φεστιβάλ της Πεντηκοστής (μέρος του ευρύτερου Φεστιβάλ), του οποίου η Μπάρτολι είναι καλλιτεχνική διευθύντρια. Η παράσταση θα παρουσιαστεί και στο κυρίως Φεστιβάλ, από τις 4 Αυγούστου. Θα ακολουθήσουν η «Κάτια Καμπάνοβα» του Λέος Γιάνατσεκ, με την Εβελιν Χερλίτζιους, στις 7 Αυγούστου, και η «Αΐντα» του Βέρντι, με τους Γελένα Στίκινα, Ανίτα Ρατσβελισβίλι, Πιοτρ Μπεστσάλα κ.ά., στις 12 Αυγούστου. Μεταξύ άλλων, ο Κρίστιαν Τίλεμαν, ο Αντρις Νέλσονς και ο Ρικάρντο Μούτι θα διευθύνουν τη Φιλαρμονική της Βιέννης, o Ντάνιελ Μπάρεμποϊμ θα διευθύνει τη West-Eastern Divan Orchestra και ο Κίριλ Πετρένκο θα διευθύνει τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βερολίνου. O Ντανιίλ Τρίφονοφ, ο Γκριγκόρι Σοκόλοφ, ο Μαουρίτσιο Πολίνι και ο Γεβγκένι Κίσιν (σε κοινή εμφάνιση με τον Αντρας Σιφ) θα δώσουν ρεσιτάλ πιάνου.
Τρεις Βέρντι για τον Ντομίνγκο
Μέχρι και 400 ευρώ κοστίζουν τα εισιτήρια για το γκαλά Domingo in Verdi Opera Night που θα δοθεί στην περίφημη Αρένα της Βερόνας στις 25 Αυγούστου. Ο ισπανός σουπερστάρ της όπερας, στα 81 του χρόνια, θα ερμηνεύσει αποσπάσματα από τον «Μάκβεθ», τον «Ντον Κάρλος» και την «Αΐντα» του Βέρντι συνεπικουρούμενος από τους Ιλντάρ Αμπραζάκοφ, Μαρία Χοσέ Σίρι, Κλεμεντίν Μαργκέν κ.ά. Το πρόγραμμα του φεστιβάλ που κάθε χρόνο προσελκύει χιλιάδες κόσμου στην πόλη του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας (μία από τις ομορφότερες της Ιταλίας) περιλαμβάνει επίσης την «Κάρμεν» του Μπιζέ (πρεμιέρα στις 17 Ιουνίου), την «Αΐντα» (18 Ιουνίου), τον «Ναμπούκο» (25 Ιουνίου) και την «Τραβιάτα» (2 Ιουλίου) του Βέρντι και την «Τουραντότ» (4 Αυγούστου) του Πουτσίνι. Οπως κάθε χρόνο από το 2012 έτσι και εφέτος ο χορευτής Ρομπέρτο Μπόλε και οι φίλοι του θα παρουσιάσουν μια βραδιά γεμάτη κλασικό χορό, στις 20 Ιουλίου.
Οπερα στο νερό
Η αλήθεια είναι πως στο παραλίμνιο Μπρέγκεντς περισσότερο πηγαίνεις για να δεις τη σκηνή που επιπλέει στη λίμνη Κωνσταντία, και που επάνω της στήνονται ευφάνταστα σκηνικά και δίνονται οι παραστάσεις, παρά για να ακούσεις όπερα. Ετσι κι αλλιώς ο ανοιχτός χώρος κάνει υποχρεωτική τη χρήση ηχητικής ενίσχυσης από τους τραγουδιστές, γεγονός που στερεί μεγάλο μέρος της γοητείας του είδους. Ομως το τοπίο είναι όμορφο, το θέαμα είναι εντυπωσιακό, οπότε ακόμα και αν το τραγούδι περνά σε δεύτερη μοίρα το σόου αξίζει τον κόπο. Αρκεί να είστε διατεθειμένοι να πληρώσετε ακόμα και 370 ευρώ για μία θέση. Και να γνωρίζετε πως υπάρχει πιθανότητα να παρακολουθήσετε μέρος της παράστασης – ή και ολόκληρη την παράσταση – υπό βροχή, καθώς τα καλοκαίρια στο ομόσπονδο κρατίδιο Φόραρλμπεργκ της Αυστρίας (εκεί βρίσκεται το Μπρέγκεντς) μπορεί να είναι αρκετά νεφοσκεπή και υγρά. Θέλει όμως και τις θυσίες της η τέχνη. Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ του Μπρέγκεντς εφέτος θα ξεκινήσουν στις 20 Ιουλίου με τη «Μαντάμα Μπατερφλάι» του Πουτσίνι, σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή της Οπερας της Ζυρίχης Αντρέας Χομόκι. Αλλη μια ενδιαφέρουσα παραγωγή θα είναι η σπανίως παιζόμενη όπερα του Ουμπέρτο Τζορντάνο «Σιβηρία» που θα κάνει πρεμιέρα στις 4 Ιουλίου με την καναδή υψίφωνο Αμπερ Μπρέιντ στον απαιτητικό ρόλο της Στεφάνα. «Μια παράσταση ενάντια στην αδιαφορία του Σύμπαντος» χαρακτηρίζεται η «Μελαγχολία» της συνθέτριας Μπριγκίτα Μούντενντορφ και του δραματουργού Μόριτς Λόμπεκ που κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της στις 18 Αυγούστου. «Πώς φτάσαμε ως εδώ;» και «πώς θα βγούμε;» είναι τα ερωτήματα που θέτουν οι δημιουργοί του έργου. Απομένει να δούμε αν θα δίνουν και ικανοποιητικές απαντήσεις.
Στα θέατρα και στις αρένες της Γαλλίας
Το ρωμαϊκό θέατρο της Οράνζ είναι ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα στη Νότια Γαλλία, με την εντυπωσιακή πρόσοψή του να φθάνει τα 37 μέτρα ύψος και τα 103 μέτρα μήκος. Από το 1869 ξεκίνησε να φιλοξενεί παραστάσεις. Το Chorégies d’Orange έγινε ένα από τα διασημότερα φεστιβάλ στον κόσμο και αποτέλεσε μοντέλο για πολλά άλλα ευρωπαϊκά φεστιβάλ. Οι εκδηλώσεις του διαρκούν από τις 20 Ιουνίου ως τις 6 Αυγούστου και εφέτος περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων «Το ελιξίριο του έρωτα» του Ντονιτσέτι με την Πρίτι Γέντε, τη «Missa Solemnis» του Μπετόβεν και την «Τζοκόντα» του Πονκιέλι με τη Σαϊόα Ερνάντες. Από τις 4 ως τις 23 Ιουλίου διαρκεί το δημοφιλές Φεστιβάλ της Εξ Αν Προβάνς. Πρεμιέρα με τη μνημειώδη Συμφωνία αρ. 2 του Μάλερ, η οποία θα παρουσιαστεί σκηνοθετημένη από τον Ρομέο Καστελούτσι. H Ελσα Ντράισινγκ θα είναι η «Σαλώμη» σε μια νέα παραγωγή της όπερας του Ρίχαρντ Στράους και ο Μάικλ Σπάιρς θα είναι ο «Ιδομενέας» στην ομώνυμη όπερα του Μότσαρτ αλλά και ο Πολιόνε στη «Νόρμα», με Νόρμα την Καρίν Ντεγέ. Το φεστιβάλ περιλαμβάνει ακόμα παραστάσεις των μελοδραμάτων «Η στέψη της Ποππαίας» και «Ορφέας» του Μοντεβέρντι, «Μωυσής και Φαραώ» του Ροσίνι και «Ορφέας και Ευρυδίκη» του Γκλουκ. Ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις και συναυλίες περιλαμβάνουν και τα μικρότερα Colmar International Festival (2-14 Ιουλίου), «1001 Notes Festival» της Λιμόζ (23-30 Ιουλίου) και Menton Music Festival (τον Αύγουστο).
Από τη Ρώμη στο Μπαϊρόιτ
Το καλοκαιρινό φεστιβάλ της Οπερας της Ρώμης θα φιλοξενηθεί και εφέτος, παραδοσιακά, στις εντυπωσιακές Θέρμες του Καρακάλα, με όπερα, χορό αλλά και ελαφρά μουσική, καθώς θα ξεκινήσει στις αρχές Ιουνίου με σειρά συναυλιών του δημοφιλούς τραγουδοποιού Κλάουντιο Μπαλιόνι. Ακολούθως θα παρουσιαστούν, μεταξύ άλλων, η «Κάρμεν» του Μπιζέ, «Ο κουρέας της Σεβίλλης» του Ροσίνι και η σύνθεση για τραγουδιστές, μουσικούς και χορευτές «Mass» του Λέοναρντ Μπερνστάιν. Ο Ρομπέρτο Μπόλε θα χορέψει και εδώ (όπως και στην Αρένα της Βερόνας) με τους φίλους του (12-14 Ιουλίου). Από τις 21 Μαΐου ως τις 28 Αυγούστου θα διαρκέσουν οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ του Γκλάιντμπερν, στην Αγγλία, με όπερες όπως «Οι γάμοι του Φίγκαρο» του Μότσαρτ, «Η μποέμ» του Πουτσίνι, η «Αλτσίνα» του Χέντελ και ο «Ντον Πασκουάλε» του Ντονιτσέτι. To Φεστιβάλ Οπερας της Σαβονλίνα, που πραγματοποιείται στο εντυπωσιακό κάστρο της φινλανδικής πόλης, θα ξεκινήσει την 1η Ιουλίου με την «Αΐντα» του Βέρντι. Ο γάλλος βαρύτονος Λουντοβίκ Τεζιέ θα δώσει εκεί ρεσιτάλ στις 17 Ιουλίου. Το θερινό Φεστιβάλ της Λουκέρνης περιλαμβάνει εμφανίσεις των μαέστρων Ντάνιελ Χάρντινγκ (10 Αυγούστου), Ρικάρντο Σαγί (στις 12 Αυγούστου με τη βιολονίστρια Αν-Σοφί Μούτερ και στις 13 και στις 17 του ίδιου μήνα), Ντάνιελ Μπάρεμποϊμ (στις 14 Αυγούστου και στις 15 του μήνα με τον πιανίστα Λανγκ Λανγκ), Ιβάν Φίσερ (22 και 23 Αυγούστου), Αντόνιο Παπάνο (28 Αυγούστου με τη μεσόφωνο Ελίνα Γκαράντσα), Κίριλ Πετρένκο (31 Αυγούστου) και σερ Σάιμον Ρατλ (3 και 4 Σεπτεμβρίου). Παρέλαση αστέρων και στο διάσημο Θέατρο Σφαιριστήριο της Ματσεράτα, όπου μεταξύ άλλων ο Ζούμπιν Μέτα θα διευθύνει την Ορχήστρα και τη Χορωδία του Φλωρεντινού Μουσικού Μαΐου στην Ενάτη Συμφωνία του Μπετόβεν, στις 19 Ιουλίου. Η Κάρμεν Τζανατάζιο θα είναι η «Τόσκα» στις 22, 24, 29 και 31 του ίδιου μήνα. Οσο για το περίφημο Φεστιβάλ του Μπαϊρόιτ, το οποίο είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στο έργο του Ρίχαρντ Βάγκνερ, αυτό σηκώνει αυλαία στις 25 Ιουλίου με την όπερα «Τριστάνος και Ιζόλδη». Πρωταγωνιστούν ο αμερικανός τενόρος Στίβεν Γκουλντ και η βρετανίδα υψίφωνος Κάθριν Φόστερ. Στο πλαίσιο της διοργάνωσης θα παρουσιαστούν επίσης «Το δαχτυλίδι του Νίμπελουνγκ», ο «Λόενγκριν», ο «Τανχόιζερ» και ο «Ιπτάμενος Ολλανδός». Μεταξύ άλλων πρωταγωνιστικούς ρόλους θα ερμηνεύσουν η νορβηγή υψίφωνος Λίζε Ντάβιντσεν, ο αυστριακός τενόρος Αντρέας Σάγκερ, η γερμανίδα υψίφωνος Πέτρα Λανγκ και άλλοι σημαντικοί τραγουδιστές των ημερών μας.

