Καιρός για εμβόλιο

Με 1,5 εκατ. δόσεις εμβολίων οχυρώνεται η χώρας μας από το επικείμενο κύμα εποχικής γρίπης. Εν τω μεταξύ, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) ξεκινά εκστρατεία για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού με αφορμή την έναρξη της περιόδου του αντιγριπικού εμβολιασμού.
Παράλληλα, η ενημερωτική καμπάνια του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) με μήνυμα «Εμβολιαζόμαστε για την ιλαρά και προστατευόμαστε» είναι σε εξέλιξη και στοχεύει στην εντατικοποίηση των εμβολιασμών, στην εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας, στην ενίσχυση της επιδημιολογικής επιτήρησης της νόσου και στη συνεχιζόμενη εγρήγορση των τοπικών και εθνικών αρχών.
Αλλωστε, η πρόσφατη επιδημία που ξέσπασε στην Ευρώπη απέδειξε με τον πλέον έμπρακτο τρόπο ότι η εμβολιαστική… χαλαρότητα «ξυπνά» ξεχασμένες ασθένειες με απρόβλεπτες συνέπειες.
 Υπό τα δεδομένα αυτά, οι ειδικοί ενώνουν για μία ακόμη φορά τη φωνή τους, σημειώνοντας ότι τα εμβόλια είναι αφενός ασφαλή και αφετέρου αποτελεσματικά, κάνοντας έκκληση σε μικρούς – αλλά και μεγάλους – να μην αμελούν να εμβολιάζονται σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού.
 Αλλωστε, η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού αποτελεί έναν από τους δείκτες αξιολόγησης του επιπέδου της δημόσιας υγείας μιας χώρας, καθώς αποτυπώνει το ποσοστό συλλογικής ανοσίας, υψώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο ένα ισχυρό τείχος κατά σοβαρών λοιμώξεων.
Παρ’ όλα αυτά, ένας στους τέσσερις Ελληνες δεν έχει εμβολιαστεί ποτέ στην ενήλικη ζωή του, όπως προκύπτει από την πανελλαδική μελέτη «Hellas Health VII», παρότι οι 8 στους 10 ερωτηθέντες γνωρίζουν την αναγκαιότητα του συστηματικού εμβολιασμού στην ενήλικη ζωή.
Η εικόνα είναι σαφώς καλύτερη στον παιδικό πληθυσμό, με τους παιδιάτρους να επισημαίνουν στους γονείς ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουν.
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk