Έντυπη Έκδοση Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους Ενισχυμένη θεωρείται η Κεντροαριστερά καθώς και ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, ενώ χαμένος ο ακροδεξιός Ματέο Σαλβίνι από τις εκλογές σε επτά περιφέρειες της Ιταλίας την περασμένη Κυριακή και Δευτέρα. Ο κορωνοϊός με τους 35.000 νεκρούς και η οικονομική καταστροφή από το lockdown, τα οποία προσπάθησε να εκμεταλλευθεί προεκλογικά ο Σαλβίνι, ευνόησαν το «γνωστό» και το «σίγουρο», δηλαδή όσους διεκδίκησαν την επανεκλογή τους ή υποσχέθηκαν συνέχεια της πολιτικής των προκατόχων τους, το οποίο αποτελεί καινοτομία στην πολυετή τάση των Ιταλών να αναζητούν νέα πρόσωπα και να «μαυρίζουν» τα παλαιά.
Ο συνασπισμός του Σαλβίνι ελέγχει σήμερα τις 14 από τις 20 περιφέρειες της Ιταλίας. Ωστόσο από τις επτά περιφέρειες που πραγματοποίησαν εκλογές, κατάφερε να κερδίσει από την Αριστερά μόνο τη Λε Μάρκε – αν και στην περιφέρεια αυτή εξελέγη ο υποψήφιος των Αδελφών της Ιταλίας, του μεταφασιστικού ετέρου του Σαλβίνι – και να διατηρήσει δύο ακόμα, τη Λιγουρία και το Βένετο. Αλλά έχασε την Τοσκάνη παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο Σαλβίνι έβαλε τα δυνατά του για να βοηθήσει την εκεί υποψήφια της Λέγκας – έως και μετρίασε την ακροδεξιά ρητορική του για να προσελκύσει περισσότερους ψηφοφόρους στην περιφέρεια αυτή που από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κυβερνάται από την Αριστερά.
Ενίσχυση
για τον Τσάια
Μια νίκη στην Τοσκάνη θα είχε συμβολική σημασία για τον Σαλβίνι και θα ενίσχυε τις μετοχές του στην εθνική πολιτική. Οι περιφερειακές εκλογές όχι μόνο δεν του την προσέφεραν αλλά και ενίσχυσαν τον κυριότερο αντίπαλό του στον χώρο της ιταλικής Δεξιάς, τον Λούκα Τσάια, που επανεξελέγη τρίτη φορά επικεφαλής του Βένετο (περιφέρεια της Βενετίας) με άνω του 76%. Αν και ο Τσάια αρνείται ότι έχει βλέψεις για την εθνική πολιτική, πολλοί στην Ιταλία και στην Ευρώπη θεωρούν ότι η Ρώμη θα είναι το επόμενο βήμα του.
Ο Τσάια είναι πιο μετριοπαθής από τον Σαλβίνι και, αντίθετα προς αυτόν, ευρωπαϊστής. Εχει τεράστια δύναμη στο Βένετο (που αποκαλείται «Τσαϊαστάν») και πολλοί δεν αποκλείουν το εύρος της νίκης του να πυροδοτήσει εσωκομματικές αντιδράσεις προς τη «λεπενική» στροφή που πραγματοποίησε στη Λέγκα ο Σαλβίνι και που μέχρι πρόσφατα απέδιδε εκλογικά.
«Ενθάρρυνση
για την κυβέρνηση»
«Οι εκλογές αποτελούσαν εθνικό τεστ για την κυβέρνηση Κόντε» αναφέρει κύριο άρθρο του «Monde». «Η διατήρηση της Αριστεράς στην Τοσκάνη, η σχετική ήττα της Ακροδεξιάς και η μείωση των οπαδών του Σαλβίνι, ακόμα και εκεί όπου κέρδισε η Δεξιά, αποτελούν ενθάρρυνση για την κυβέρνηση Κόντε που εξασφαλίζει πλέον σταθερότητα, καθώς δεν προβλέπεται σημαντική αναμέτρηση πριν από την εκλογή προέδρου το 2022».
Ο Κόντε παίρνει σταθερά άνω του 60% στις δημοσκοπήσεις. Αντίθετα ο Σαλβίνι, που το 2018-2019 θεωρούνταν ο ισχυρότερος πολιτικός της Ιταλίας, μοιάζει να μην μπορεί να ορθοποδήσει δημοσκοπικά αφότου προσπάθησε ανεπιτυχώς να εκβιάσει πρόωρες εκλογές τον Αύγουστο του 2019 – αλλά το μόνο που κατάφερε ήταν να βγάλει τη Λέγκα εκτός κυβέρνησης και ο πρώην εταίρος της, το αντισυστημικό Κίνημα 5 Αστέρων (M5S), να συνασπιστεί με το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα.
Στους πονοκεφάλους του Σαλβίνι προστίθεται και η σύμμαχός του Τζόρτζια Μελόνι, της οποίας τα μεταφασιστικά Αδέλφια της Ιταλίας επιβάλλονται όλο και περισσότερο ως κυρίαρχοι της Δεξιάς στην Κεντρική και στη Νότια Ιταλία όπου πάντα χώλαινε η Λέγκα (πρώην Λέγκα του Βορρά).
Ο δύσκολος γρίφος των 345 περικοπών
Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα της μείωσης του αριθμού των βουλευτών σε 400 (από 630) και των γερουσιαστών σε 200 (από 315) που εγκρίθηκε με σχεδόν 70% στο δημοψήφισμα που διοργανώθηκε παράλληλα με τις περιφερειακές εκλογές. Το μέτρο είχε ήδη περάσει από τη Βουλή τον περασμένο Οκτώβριο αλλά έπρεπε να εγκριθεί και από τον λαό επειδή προϋποθέτει αλλαγή Συντάγματος. Αποτελούσε μια από τις κυριότερες δεσμεύσεις του M5S και το κόμμα, που κατατροπώθηκε στις περιφερειακές εκλογές, παρουσιάζει το συντριπτικό «Ναι» στο δημοψήφισμα σαν μεγάλη του επιτυχία.
Η περικοπή 345 εδρών βουλευτών και γερουσιαστών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από τις εκλογές του 2023. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει είτε να επανασχεδιαστούν οι εκλογικές περιφέρειες είτε να αλλάξει το εκλογικό σύστημα. Ο,τι και αν επιλέξουν τα κόμματα, είναι βέβαιο πως δεν θα γίνει εύκολα, καθώς το καθένα θα προωθεί τις αλλαγές που το συμφέρουν εν όψει των επόμενων εκλογών.