Έντυπη Έκδοση Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους Στρατηγικοί επενδυτές, ευρωπαϊκές εταιρείες διαχείρισης δικτύων και χρηματοοικονομικοί επενδυτές εκδήλωσαν ενδιαφέρον την περασμένη Παρασκευή για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας). Από τους 19 «μνηστήρες» που είχαν απαντήσει θετικά στο market test των συμβούλων ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ (Goldman Sachs) τελικά οι 11 έδωσαν το «παρών» στην πρώτη φάση του διαγωνισμού. Το πακέτο των μετοχών που θα πουληθεί θα συνοδεύεται και με ισχυρά δικαιώματα management για τη λήψη αποφάσεων σε κρίσιμα ζητήματα, αν και το «τιμόνι» θα παραμείνει στη ΔΕΗ.
Βελτιωμένο πλαίσιο
Τους διεθνείς «παίκτες» κινητοποίησε η ευνοϊκή συγκυρία, με δεδομένο ότι την τρέχουσα περίοδο δεν υπάρχουν αντίστοιχα deals στην Ευρώπη. Το ενδιαφέρον, ωστόσο, ενισχύθηκε και από το βελτιωμένο ρυθμιστικό πλαίσιο, αλλά και από το μέσο σταθμικό κόστος κεφαλαίου (WACC), το οποίο για την επόμενη τετραετία έχει προσδιοριστεί στο 6,7%. Στα καλά «χαρτιά» του ΔΕΔΔΗΕ περιλαμβάνεται επίσης η ρυθμιζόμενη περιουσιακή βάση που ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ και τα δίκτυα μήκους 242.000 χλμ.
Ως μεγάλο «ατού» καταλογίζονται και τα επενδυτικά σχέδια του Διαχειριστή, στα οποία περιλαμβάνεται το project της αντικατάστασης των παλιών ρολογιών της ΔΕΗ με «έξυπνους» μετρητές για 7,5 εκατομμύρια πελάτες, προϋπολογισμού 850 εκατ. ευρώ, για το οποίο έχει υποβληθεί αίτημα χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς και άλλες επενδύσεις αναβάθμισης και επέκτασης των παλαιών δικτύων, ή ο σχεδιασμός για υπογειοποίησή τους.
Τα προβλήματα
Η αναγκαιότητα υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου, προϋπολογισμού 3,5 δισ. ευρώ, αναδείχθηκε και από την επέλαση της «Μήδειας» που ξεσκέπασε όλα τα προβλήματα που έως χθες κρύβονταν κάτω από το χαλί. Επίσης, τα δίκτυα του ΔΕΔΔΗΕ σχεδιάζεται να αποτελέσουν το «όχημα» για την ανάπτυξη δικτύου κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς (5G).
Στόχος στο εξής είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των φακέλων έως τα τέλη Μαρτίου, ώστε να εγκριθεί από το ΔΣ της ΔΕΗ η τελική λίστα όσων πληρούν τα κριτήρια για να περάσουν στην επόμενη φάση.
Οι επενδυτές που θα περιλαμβάνονται στη shot list θα αποκτήσουν πρόσβαση στο data room που θα ανοίξει τον Απρίλιο και στα στοιχεία της εταιρείας. Στόχος είναι προς τα τέλη Ιουλίου να έχουν κατατεθεί οι δεσμευτικές προσφορές προκειμένου να ανακηρυχθεί ο προτιμητέος επενδυτής, με τη ΔΕΗ βεβαίως να διατηρεί το 51% της θυγατρικής της.
Ηχηρά ονόματα
Στους υποψήφιους επενδυτές που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, περιλαμβάνονται ηχηρά ονόματα όπως το αυστραλιανό Macquarie Group, που επίσης συμμετέχει στον διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ Υποδομών, το γαλλικό fund Ardian, με ειδίκευση σε έργα υποδομών και ενέργειας, το μεγαλύτερο ανεξάρτητο ιταλικό fund υποδομών F2i SGR (με την ιταλική TERNA είχαν διεκδικήσει το 24% του ΑΔΜΗΕ) και το First Sentier Investors από την Αυστραλία. Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες του Reuters, δυνητικοί συμμετέχοντες είναι ο Ομιλος Κοπελούζου μαζί με το καναδικό fund PSP. Αλλες πληροφορίες βάζουν επίσης στο κάδρο το αμερικανικό KKR και τη Blackrock, αν και δεν αποκλείεται να μην εμφανιστούν στην πρώτη φάση, αλλά να συμπράξουν με κάποιους από τους συμμετέχοντες στην πορεία του διαγωνισμού.