Ιστορική πτώση του ΑΕΠσε ΗΠΑ και Γερμανία

Ιστορική πτώση του ΑΕΠσε ΗΠΑ και Γερμανία | tovima.gr

Τη μεγαλύτερη πτώση του ΑΕΠ σε ετήσια βάση μεταπολεμικά κατέγραψε η αμερικανική οικονομία το τρίμηνο της καραντίνας, Απριλίου – Ιουνίου 2020. Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 32,9%, δέκα φορές περισσότερο από το προηγούμενο ρεκόρ 10% που είχε καταγραφεί το 1958. Κοντά στο επίπεδο εκείνο (10,1% για την ακρίβεια) είναι η πτώση που κατέγραψε το γερμανικό ΑΕΠ το συγκεκριμένο τρίμηνο. Πρόκειται επίσης για ιστορικό ρεκόρ.

Σε ό,τι αφορά την αμερικανική οικονομία, το χειρότερο είναι ότι όλο και περισσότεροι ειδικοί εμφανίζονται επιφυλακτικοί για την προηγούμενη πρόβλεψή τους ότι τα χειρότερα πέρασαν και ότι έρχεται η ανάκαμψη. Οι οικονομολόγοι φοβούνται ότι η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού σε πολλές αμερικανικές Πολιτείες θα καθυστερήσει την ανάκαμψη.

Σε τριμηνιαία βάση το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 9,5% το τρίμηνο που πέρασε, ενώ η πτώση των εισαγωγών και των εξαγωγών ξεπέρασε το 20% συγκριτικά με το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου 2019 και η ιδιωτική κατανάλωση, που θεωρείται η ατμομηχανή της αμερικανικής οικονομίας, έπεσε 10,7% σε ετήσια βάση. Εν τω μεταξύ, δραματική είναι και η κατάσταση που επικρατεί στην αμερικανική αγορά εργασίας. Την περασμένη εβδομάδα επιπλέον 1,4 εκατ. Αμερικανοί υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας.

Σε ό,τι αφορά τη Γερμανία, η υποχώρηση του ΑΕΠ κατά διψήφιο ποσοστό το δεύτερο τρίμηνο διαδέχτηκε μια διόλου ευκαταφρόνητη πτώση κατά 2% που είχε καταγραφεί το πρώτο τρίμηνο, κάτι που σημαίνει ότι η οικονομία της χώρας βρίσκεται και επισήμως σε ύφεση. Μια αισιόδοξη εξέλιξη, συγκριτικά με τις ΗΠΑ, έχει να κάνει με την αγορά εργασίας, καθώς την περασμένη Πέμπτη ανακοινώθηκε ότι η ανεργία τον Ιούλιο παρέμεινε σταθερή στο 6,4%, στο ποσοστό δηλαδή του Ιουνίου.

Η πτώση-ρεκόρ του γερμανικού ΑΕΠ αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην επίσης ιστορικά υψηλή πτώση 30% που σημείωσαν οι γερμανικές εξαγωγές – πρόκειται ως γνωστόν για μια εξαγωγική οικονομία και όχι για μια οικονομία της κατανάλωσης, όπως είναι η αμερικανική. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο εξάμηνο η παραγωγή αυτοκινήτων έπεσε 40%, καθώς κατασκευάστηκαν τα λιγότερα οχήματα στη χώρα από το πρώτο εξάμηνο του 1975.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk