Ισαμπέλ Περόν: Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στον κόσμο
Η ιστορία της χορεύτριας που αναρριχήθηκε στην πολιτική ζωή της Αργεντινής, απέκτησε δύναμη και εξουσία και στη συνέχεια εξορίστηκε κατηγορούμενη για σκάνδαλα και εγκλήματα.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους
Δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσο διάσημη θα ήταν σήμερα η Εύα Περόν αν δεν είχε εμπνεύσει στον Αντριου Λόιντ Γουέμπερ το μιούζικαλ «Εβίτα», μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην ιστορία του West End και του Μπρόντγουεϊ. Οπως και αν έχει, με τη βοήθεια του συνθέτη, των σπουδαίων θεατρικών ηθοποιών του μιούζικαλ που την ερμήνευσαν αλλά και της Μαντόνα που την υποδύθηκε στον κινηματογράφο, πέρασε στην Ιστορία ως μία από τις πιο λαμπερές (φιλόδοξες, καπάτσες και αδίστακτες) πρώτες κυρίες της διεθνούς πολιτικής σκηνής. Ως μια γεννημένη σταρ, στο πέρασμα της οποίας οι υπόλοιποι εξαφανίζονταν. Κάπως έτσι «εξαφάνισε», την είχαν κατηγορήσει, και τον σύζυγό της και πρόεδρο της Αργεντινής Χουάν Περόν, τον οποίο χρησιμοποίησε εντέχνως για την επίτευξη των στόχων της. Ετσι, με τη μεταθανάτια λάμψη της που δεν θόλωσε ποτέ, συνέχισε να εξαφανίζει εκείνες που τη διαδέχθηκαν, όπως την επόμενη σύζυγο του Περόν. Την Ισαμπέλ, η οποία ό,τι και αν έκανε – και έκανε πολλά – ποτέ δεν μπόρεσε να γίνει η νέα Εβίτα. Εγραψε όμως ιστορία ως η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην υφήλιο. Δεν είναι και λίγο, τη στιγμή που η «αθάνατη» Εύα, αν και το ήθελε διακαώς, δεν κατάφερε ούτε καν να γίνει αντιπρόεδρος.
Επάγγελμα χορεύτρια
Η Μαρία Εστέλα Μαρτίνες Κάρτας, όπως ήταν το πραγματικό όνομα της Ισαμπέλ, γεννήθηκε το 1931 στη Λα Ριόχα της Αργεντινής, σε μία οικογένεια της μεσαίας τάξης. Στα τελευταία χρόνια της εφηβείας εγκατέλειψε το σχολείο για να γίνει χορεύτρια σε night club. Εκείνη την περίοδο υιοθέτησε και το Ισαμπέλ. Η συνάντησή της, το 1958 στον Παναμά, με τον εξόριστο Χουάν Περόν ήταν το γεγονός που άλλαξε για πάντα τη ζωή της. Ο τότε 63χρονος πολιτικός εξακολουθούσε να πενθεί την προ εξαετίας απώλεια της Εύας. Στο πρόσωπο της Ισαμπέλ, που τότε ήταν 27 ετών, είδε τη γυναίκα που θα μπορούσε να αντικαταστήσει τη χαμένη του αγάπη. Γι’ αυτό και την πήρε μαζί του στη Μαδρίτη. Το ζευγάρι άρχισε να συζεί, γεγονός που προκάλεσε αρνητικά σχόλια στη συντηρητική κοινωνία της εποχής. Ετσι, το 1961 ο Περόν αποφάσισε να την παντρευτεί.
Οι τρεις γυναίκες του Περόν
Επρόκειτο για τον τρίτο γάμο του. Πρώτη σύζυγός του ήταν η δασκάλα Ορέλια Γκαμπριέλα Τισόν, την οποία αποκαλούσε χαϊδευτικά «Potota». Το ζευγάρι παντρεύτηκε το 1929, όταν ο Περόν ήταν 34 ετών και η Potota 27, όμως η ευτυχία τους δεν επρόκειτο να κρατήσει για πολύ. Την περίοδο που ετοιμάζονταν να υιοθετήσουν ένα κοριτσάκι η γυναίκα αρρώστησε με καρκίνο και το 1938 έφυγε από τη ζωή. Τα επόμενα χρόνια ο Περόν είχε διάφορες περιστασιακές ερωμένες, έως τη στιγμή που η ηθοποιός Εύα Ντουάρτε, η γυναίκα που θα περνούσε στην Ιστορία ως Εβίτα, τις εκτόπισε όλες. Το ζευγάρι παντρεύτηκε το 1945, έζησε πρωτοφανείς πολιτικούς θριάμβους, αποθεώθηκε από τους οπαδούς του αλλά και κατηγορήθηκε για διαφθορά και για την επιβολή ανελεύθερων πολιτικών. Ολα αυτά έως τη στιγμή που και η Εβίτα αρρώστησε σοβαρά (και εκείνη με καρκίνο) και στις 26 Ιουλίου του 1952 πέθανε. Ηταν μόλις 33 ετών. Ο Περόν άρχισε να ζητάει παρηγοριά σε εφήμερες αγκαλιές, ώσπου «παγιδεύτηκε» για πάντα στην αγκαλιά της Ισαμπέλ.
Πολιτική και αστρολογία
Ο γάμος τους έγινε στις 15 Νοεμβρίου 1961 στη Μαδρίτη. Ο Περόν συνέχισε να ασχολείται με θέματα της πατρίδας του εξ αποστάσεως, καθώς δεν του επιτρεπόταν από το καθεστώς να επιστρέψει στην Αργεντινή. Εστελνε όμως αντ’ αυτού την Ισαμπέλ, η οποία από την πίστα των night clubs πέρασε με ευκολία και άνεση στα πολιτικά σαλόνια. Εκείνη την περίοδο, σε ένα ταξίδι της στην πατρίδα, γνώρισε τον Χοσέ Λόπες Ρέγα, πρώην αστυνομικό που ασχολούνταν μεταξύ άλλων με τη μαντεία και τα παραψυχολογικά φαινόμενα. Επιρρεπής και εκείνη στον κόσμο των πνευμάτων, ανέπτυξε μαζί του στενή φιλική σχέση, η οποία γρήγορα έγινε εξάρτηση. Η Ισαμπέλ πήρε τον Ρέγα στη Μαδρίτη και τον έκανε προσωπικό της γραμματέα, ενώ αργότερα τον διόρισε υπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας και πρέσβη της Αργεντινής στην Ισπανία. Ο «σκοτεινός» αυτός άνδρας υπήρξε ιδρυτής της Αντικομμουνιστικής Συμμαχίας της Αργεντινής, μιας οργάνωσης η οποία στα χρόνια που ήρθαν κατηγορήθηκε για φοβερά εγκλήματα. Για να αποφύγει τη σύλληψη ο Ρέγα κατέφυγε στην Ισπανία και ακολούθως στην Ελβετία, στο Μαϊάμι και στις Μπαχάμες. Εκεί τελικά συνελήφθη το 1986. Εκδόθηκε στην Αργεντινή κατηγορούμενος για συνωμοσία, διαφθορά και πολλαπλές ανθρωποκτονίες. Πέθανε το 1989 στη φυλακή, ενώ περίμενε να δικαστεί.
Ανοδος και πτώση
Με τέτοιους, ή μάλλον και με τέτοιους ανθρώπους στο πλευρό του, ο Περόν επέστρεψε στην πατρίδα του. Μπορεί να μην του επιτράπηκε να πάρει μέρος στις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου 1973, όμως ο νικητής τους, ο Εκτορ Κάμπορα, ήταν δικός του άνθρωπος. Τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς ο Κάμπορα παραιτήθηκε και το φθινόπωρο ο Περόν εξελέγη πρόεδρος με το 62% των ψήφων. H Ισαμπέλ εξελέγη αντιπρόεδρος. Ομως ακόμη και οι φανατικοί οπαδοί του συζύγου της την αντιπαθούσαν, εξακολουθώντας να λατρεύουν την Εβίτα. Η οποία είχε επίσης φιλοδοξίες να θητεύσει ως αντιπρόεδρος, στο πλευρό του συζύγου της, χωρίς όμως τελικά να διεκδικήσει τη θέση. Την 1η Ιουλίου 1974 ο Περόν πέθανε από καρδιακή προσβολή. Από εκείνη την ημέρα νέα πρόεδρος της Αργεντινής, και πρώτη γυναίκα πρόεδρος σε όλον τον κόσμο, έγινε η χήρα του. Αυτό έως τις 24 Μαρτίου 1976, οπότε ο στρατός κατέλαβε την εξουσία, υπό τον στρατηγό (και στυγνό δικτάτορα) Χόρχε Ραφαέλ Βιδέλα. Η Ισαμπέλ έζησε σε κατ’ οίκον περιορισμό για πέντε χρόνια. Ακολούθως, το 1981, εξορίστηκε στην Ισπανία. Η πρώην πρόεδρος κατηγορήθηκε για την υπογραφή διαταγμάτων που οδήγησαν σε μια σειρά πράξεων κρατικής τρομοκρατίας και παραβίασης των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Η Αργεντινή ζήτησε επανειλημμένως την έκδοσή της, η ισπανική Δικαιοσύνη απέρριψε όμως τα αιτήματα (παρά τη σύλληψή της στη Μαδρίτη το 2007), κρίνοντας πως τα στοιχεία που είχαν προσκομιστεί δεν αποδείκνυαν την ενοχή της και ότι πλέον έχει παρέλθει η περίοδος μη παραγραφής. Σήμερα, η Ισαμπέλ Μαρτίνες δε Περόν ζει στην ισπανική πρωτεύουσα. Είναι 89 ετών.

