Έντυπη Έκδοση Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους Τη δημιουργία Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας για τα Νευροεκφυλιστικά Νοσήματα εξήγγειλε στις αρχές Ιουνίου η Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), η οποία χρηματοδοτεί το έργο με 2,2 εκατομμύρια ευρώ. Με ορίζοντα υλοποίησης τα δύο επόμενα χρόνια, το Δίκτυο θα ενώσει όλες τις ερευνητικές ομάδες (πανεπιστημίων και ερευνητικών ιδρυμάτων) της χώρας οι οποίες ασχολούνται με τα νευροεκφυλιστικά νοσήματα, από το Πάρκινσον και το Αλτσχάιμερ μέχρι την πολλαπλή σκλήρυνση, την πλάγια μυατροφική σκλήρυνση, τη νόσο του Χάντιγκτον…
Ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν από νευροεκφυλιστικά νοσήματα βαίνει αυξανόμενος τις τελευταίες δεκαετίες τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα, γεγονός το οποίο αποδίδεται κυρίως στην αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης και κατ’ επέκταση στη γήρανση του πληθυσμού. Ωστόσο, αυξημένο ήταν και το ερευνητικό ενδιαφέρον για τα νοσήματα αυτά και η παγκόσμια ερευνητική στόχευση στον νευροεκφυλισμό και στη γήρανση έχει ρίξει φως σε πλήθος μοριακών διεργασιών, οι οποίες αποτέλεσαν και αποτελούν στόχους υπαρχουσών ή δοκιμαζόμενων θεραπευτικών προσεγγίσεων.
Στην Ελλάδα, το πεδίο των νευροεπιστημών είναι ιδιαίτερα ακμάζον και δεν είναι καθόλου περίεργο το γεγονός ότι το Δίκτυο θα συντονίζεται από δύο κορυφαίους έλληνες επιστήμονες διεθνούς εμβέλειας: τον Νεκτάριο Ταβερναράκη, καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και πρόεδρο του ΔΣ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ) της Κρήτης, το ερευνητικό ενδιαφέρον του οποίου αφορά τους μηχανισμούς της γήρανσης, και τον Λεωνίδα Στεφανή, καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), ο οποίος ειδικεύεται ερευνητικά και κλινικά στη νόσο του Παρκινσον.
Το προφανές αποτέλεσμα της δημιουργίας του Δικτύου είναι η αύξηση της ισχύος μέσω της ένωσης των δυνάμεων. Στα παραδοτέα του προγράμματος αναφέρεται η δημιουργία ενός κοινού υπολογιστικού περιβάλλοντος, το οποίο θα συμβάλει στην εναρμόνιση των διαδικασιών (ερευνητικών και κλινικών) αλλά και στην αυτοματοποίησή τους, καθώς και η δημιουργία Βιοτράπεζας όπου θα εναποτίθενται δείγματα ασθενών, αλλά και Μητρώου Νευροεκφυλιστικών Νόσων.
Το σημαντικότερο όλων όμως είναι το γεγονός ότι το Δίκτυο θα επιτρέπει την ταχύτατη ενσωμάτωση των ερευνητικών ευρημάτων στην κλινική και τη διασπορά τους στην επικράτεια: κάθε γιατρός σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας και αν βρίσκεται θα μπορεί να εφαρμόζει τα κοινά πρωτόκολλα που θα προκύπτουν και να διαχειρίζεται, μέσω του Δικτύου, τα δείγματα των ασθενών του με τον πλέον εξελιγμένο τρόπο. Πράγματι, ένα δημόσιο αγαθό προσβάσιμο σε όλους. Καλή επιτυχία!