Αν δεν μειωθεί η φορολογία της οικονομικής δραστηριότητας και δεν γίνουν νέες επενδύσεις στον τουρισμό και στον πρωτογενή τομέα, ακόμα και η Κρήτη δύσκολα θα επουλώσει τις πληγές της κρίσης.

Τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα αυτά στοιχεία καταγράφονται στην παγκρήτια δημοσκόπηση με θέμα την ανάπτυξη που διενεργήθηκε από το Πολυτεχνείο της Κρήτης, όπου οι πολίτες εξέφρασαν τις απόψεις τους για τον τόπο τους.

Βασικούς μοχλούς ανάπτυξης θεωρούν κυρίως τη μείωση των φόρων και του ΦΠΑ (43,9%), την ταυτόχρονη ενίσχυση προγραμμάτων παραγωγής προϊόντων που δεν παράγονται στη χώρα μας (15,9%), αλλά και την ενίσχυση των επιχειρήσεων και των πολιτών (20,6%). Ακολουθούν οι δασμοί στα εισαγόμενα προϊόντα (5,4%) και οι προσλήψεις στο Δημόσιο σε ποσοστό μόλις 3,4%.

Σε ερώτηση σχετικά με τις τουριστικές υποδομές στην Κρήτη, η πλειοψηφία των πολιτών (46,8%) διατύπωσε την άποψη ότι αυτές επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των επισκεπτών του νησιού. Ποσοστό της τάξης του 26,1% δήλωσε ότι πρέπει να κατασκευαστούν νέες μονάδες στην Κρήτη ώστε να ενισχυθεί το τουριστικό προϊόν, το 13,9% του δείγματος υποστηρίζει ότι θα ήταν καλύτερο να υπάρχουν πολλά μικρά ξενοδοχεία στο νησί, ενώ αντίθετη άποψη φαίνεται να έχει το 9,6% των ερωτηθέντων, οι οποίοι επιθυμούν μεγάλα ξενοδοχεία στο νησί.

Ξεκάθαρη θέση διατυπώνεται από την κοινή γνώμη για τον ενδεδειγμένο τρόπο δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Σε εντυπωσιακό ποσοστό ύψους 81,8% οι πολίτες προτείνουν να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας σταδιακά στον ιδιωτικό τομέα μέσω της ανάπτυξης και των επενδύσεων, ενώ μόλις ένας στους δέκα ερωτηθέντες υποστήριξε την άποψη για απορρόφηση των εργαζομένων στο Δημόσιο.

Επενδυτικές προτεραιότητες

Οσον αφορά τους σημαντικότερους τομείς στους οποίους πρέπει να δοθεί έμφαση ώστε να επιταχυνθεί η ανάπτυξη, οι πολίτες εστιάζουν κυρίως στην αύξηση του τουρισμού και στην ταυτόχρονη βελτίωση των υποδομών (26,1%), αλλά και στον πρωτογενή τομέα (30,3%). Ακολουθούν οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (13,5%), η ανάπτυξη και ανάδειξη πολιτισμικών και παραδοσιακών στοιχείων (5,5%) και η ανάπτυξη της μεταποίησης-βιοτεχνίας (8,4%). Δεν έλειψαν και εκείνοι που πρότειναν το εμπόριο και τις ασφαλιστικές, τις ιατρικές και τραπεζικές υπηρεσίες (4,8%).

Η έρευνα επεκτάθηκε και στο θέμα του δεκαετούς προγραμματισμού του τουριστικού προϊόντος και του αριθμού των τουριστών στο νησί μας, όπου και ζητήθηκε από τους πολίτες να καταθέσουν τις απόψεις τους. Στην ερώτηση αυτή οι πολίτες διατύπωσαν την άποψη (13,2%) ότι επιθυμούν τον διπλασιασμό των τουριστών στην Κρήτη για την επόμενη δεκαετία. Αξιοσημείωτο είναι ότι εξίσου μια μεγάλη μερίδα πολιτών (36,1%) υποστήριξε πως είναι απαραίτητη η αύξηση των τουριστών στην Κρήτη κατά 50% τα επόμενα 10 χρόνια.

Υποδομές και στον Νότο

Η δημοσκόπηση εξέτασε τη γνώμη των πολιτών για την ανάπτυξη της νότιας πλευράς της Κρήτης με την κατασκευή νότιου οδικού άξονα, όπου κάποιες περιοχές θα αναπτυχθούν σημαντικά ενώ άλλες θα κρατήσουν τον χαρακτήρα τους. Η συντριπτική πλειοψηφία των Κρητικών (80%) εξέφρασε θετική γνώμη για την ανάπτυξη του Νότου.

Η γνώμη των πολιτών για το μέγεθος των επιχειρήσεων που θέλουν να αναπτυχθούν στην Κρήτη παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον. Σε ποσοστό 32,5% δηλώνουν ότι προτιμούν να αναπτυχθούν επιχειρήσεις οι οποίες να απασχολούν έως 50 άτομα. Το 21,9% του δείγματος επιθυμεί να δημιουργηθούν μεγάλες επιχειρήσεις και να απασχολούν περισσότερα από 250 άτομα η καθεμία. Μεσαίες επιχειρήσεις έως 250 εργαζομένους προτιμά το 37,5% του δείγματος, ενώ το 8,1% θα ήθελε οι νέες επιχειρήσεις να είναι πολύ μικρές και να απασχολούν έως 10 άτομα η καθεμία.

Για τις κρατικές δομές και τον ρόλο του κράτους στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, οι πολίτες φαίνεται να έχουν αντιληφθεί πλήρως την ισχύουσα κατάσταση. Σε ποσοστό 61,3% δηλώνουν ότι η πολιτεία δεν ασκεί συγκεκριμένη πολιτική για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ενώ το 24,1% χαρακτηρίζει θετική τη συμμετοχή της πολιτείας στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Οπως χαρακτηριστικά σημειώνεται από την ανάλυση, η γνώμη των πολιτών για την ανάληψη πρωτοβουλιών του κράτους για τους περίπου 70.000 πτυχιούχους που αποφοιτούν κάθε χρόνο από τα πανεπιστήμια είναι να βοηθηθούν κατάλληλα ώστε να βρουν απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα (30,5%) και να δοθούν οι ενδεδειγμένες κατευθύνσεις από το κράτος για την απασχόληση των νέων πτυχιούχων (42,5%).