Η χώρα στη δίνη του δεύτερου πανδημικού κύματος
Εντονη ανησυχία σε κυβέρνηση και επιστήμονες από τη νέα γενιά των κρουσμάτων ατόμων μικρής ηλικίας που απειλεί εμμέσως τους ηλικιωμένους – Ο άγνωστος παράγοντας των ασυμπτωματικών και τα μέτρα θωράκισης των οίκων ευγηρίας
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Με τον αριθμό των κρουσμάτων να έχει σημειώσει αρνητικό ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα, ακόμη και κυβερνητικά στελέχη κάνουν πλέον λόγο, εμμέσως πλην σαφώς, για δεύτερο κύμα της πανδημίας. «Η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας και η Ελλάδα δεν μπορούσε να μείνει αλώβητη» δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Ν. Χαρδαλιάς. Συνολικά την περασμένη Παρασκευή ανακοινώθηκαν 270 νέα κρούσματα, ενώ ο συνολικός αριθμός των θανάτων ανέρχονταν στους 259.
Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την εξέλιξη της επιδημίας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνουν στην εξάπλωση του ιού ανάμεσα στους νέους. Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ κ. Π. Αρκουμανέας δήλωσε ότι οι νέοι οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων έχει πέσει σε ορισμένες περιοχές, όπως οι Κυκλάδες, μέχρι και τα 23 έτη. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, το 45,1% των συνολικών κρουσμάτων αφορούν ηλικίες από 18 έως 39 ετών, ενώ το 6,1% αφορά ηλικίες έως 17 ετών. Οι επιστήμονες ανησυχούν ιδιαίτερα για την πιθανή μετάδοση του ιού από τους νέους προς τις μεγαλύτερες ηλικίες. Η πορεία της εξάπλωσης στον παιδικό και εφηβικό πληθυσμό θα παίξει καθοριστικό ρόλο στις τελικές αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων. Ταυτόχρονα έντονο προβληματισμό στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα έχουν προκαλέσει τα κρούσματα επαναμόλυνσης από τον ιό που ανακοινώθηκαν πριν λίγες ημέρες.
Τείχος προστασίας
στα γηροκομεία
Ενα τείχος προστασίας που θα κρατήσει μακριά από τους οίκους ευγηρίας τον φονικό ιό επιχειρεί να… υψώσει το υπουργείο Εργασίας με το σχέδιο που ανακοίνωσε η υφυπουργός, κυρία Δόμνα Μιχαηλίδου. Η επιτακτική ανάγκη να οχυρωθούν οι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων προκύπτει από τα τραγικά στοιχεία που αφορούν τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού. Από τους 53 και πλέον ανθρώπους που έχασαν τη μάχη για τη ζωή τους σε διάστημα μόλις 28 ημερών, οι 16 ήταν τρόφιμοι δύο οίκων ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι και στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης.
Υπό τις συνθήκες αυτές και σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις κρίθηκε αναγκαία η επικαιροποίηση των πρωτοκόλλων θέτοντας κανόνες συμπεριφοράς στο προσωπικό ακόμη και εκτός ωραρίου εργασίας. Μεταξύ άλλων έχει δημιουργηθεί ειδικό ερωτηματολόγιο το οποίο θα συμπληρώνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι στις μονάδες φροντίδας (για τη διευκόλυνση της ιχνηλάτησης εφόσον προκύψει ανάγκη).
Κάλυψη κόστους
για γάντια – μάσκες
Εν τω μεταξύ και όπως ανακοίνωσε η κυρία Μιχαηλίδου, η πολιτεία αναλαμβάνει την κάλυψη του κόστους για τη χορήγηση των απαραίτητων υλικών και ειδικότερα μασκών και γαντιών σε όλο το προσωπικό και τους φιλοξενούμενους σε κάθε δομή της χώρας. «Πρόκειται για υλικό ατομικής προστασίας που θα καλύψει τις ανάγκες 14.000 περίπου ωφελουμένων και σχεδόν 6.000 εργαζομένων στις δομές. Αναγνωρίζουμε έμπρακτα τον κόπο καθώς και τον κίνδυνο που επωμίζονται οι εργαζόμενοι των μονάδων και συνεισφέρουμε ουσιαστικά στο καθημερινό τους έργο» δήλωσε.
Παράλληλα θα ενταθούν και οι έλεγχοι στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων (που θα συντονίζονται από το Συντονιστικό Συμβούλιο Ελέγχων). Το υπουργείο ανακοίνωσε την Παρασκευή αύξηση των προστίμων για τις περιπτώσεις κατά τις οποίες από τους ελέγχους διαπιστώνεται η μη υπεύθυνη τήρηση των προβλεπόμενων κανόνων. Επιπρόσθετα θα αυξηθεί και η διενέργεια δειγματοληπτικών τεστ.
Ο «πονοκέφαλος»
των ασυμπτωματικών
Μεγάλος πονοκέφαλος τόσο για τους επιδημιολόγους όσο και για τους υπεύθυνους του σχεδιασμού αντιμετώπισης της πανδημίας είναι ο αριθμός των ασυμπτωματικών φορέων, οι οποίοι, μη γνωρίζοντας ότι έχουν εκτεθεί στον ιό, τον μεταδίδουν συνεχώς στις καθημερινές τους επαφές. Η δυσκολία στον εντοπισμό αυτών των ατόμων, σε συνδυασμό με τις γνωστές δυσλειτουργίες του κρατικού μηχανισμού, δημιουργεί ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που πολλοί προβλέπουν ότι θα έχει δραματικές επιπτώσεις στην εξέλιξη της επιδημίας. Οπως σημείωσε ο καθηγητής κ. Γκίκας Μαγιορκίνης πριν λίγες ημέρες, στην πρώτη μετά από καιρό έκτακτη ενημέρωση για τον κορωνοϊό, «ο ιός σιγοβράζει». O κ. Μαγιορκίνης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να φτάσουμε τα 500 κρούσματα ημερησίως και τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού, καθώς η πορεία της επιδημίας μπορεί να επιδεινωθεί δραματικά. «Είδαμε αρχή Αυγούστου μια εκρηκτική αύξηση να το πω έτσι, μια εκθετική αύξηση, η οποία προς το παρόν φαίνεται ότι έχει ανασχεθεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι τις επόμενες ημέρες δεν θα δούμε 500 κρούσματα. Είναι πιθανό» τόνισε.
Το μεγάλο στοίχημα της 1ης Σεπτεμβρίου
Ιδιαίτερα κρίσιμη ημερομηνία θεωρείται η 1η Σεπτεμβρίου καθώς αφενός θα έχει περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα από την επιστροφή του μεγαλύτερου κύματος των εκδρομέων, αφετέρου θα φανούν αν απέδωσαν ή όχι τα σκληρά μέτρα που πάρθηκαν τον Δεκαπενταύγουστο, όπου υπήρξαν περιορισμοί και για την Αττική. Εκείνη την ημέρα θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις για την ημέρα που θα ανοίξουν τα σχολεία.
Κερκόπορτες στα σύνορασε Προμαχώνα και Κακαβιά
Οπως εξηγούν πολλοί επιδημιολόγοι, είναι πιθανόν η έξαρση της πανδημίας στη χώρα μας να οφείλεται όχι τόσο σε τουρίστες, αλλά σε εποχικούς εργάτες που μπήκαν στην Ελλάδα από τις βαλκανικές χώρες και την Αλβανία, όπου ως γνωστόν ο ιός κάνει θραύση. Ολοι θυμούνται τις ουρές με τα λεωφορεία στον Προμαχώνα αμέσως μόλις άνοιξαν τα σύνορα της χώρας. Πολλοί από αυτούς έρχονταν στην Ελλάδα όχι για διακοπές, αλλά για να απασχοληθούν είτε σε αγροτικές εργασίες είτε σε επιχειρήσεις του τουρισμού. Εκείνες τις πρώτες ημέρες γίνονταν ελάχιστοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι. Συνολικά τις πρώτες εβδομάδες είχαν γίνει 1.200 τεστ, τη στιγμή που έμπαιναν στη χώρα δεκάδες χιλιάδες άτομα καθημερινά.
Συναγερμός σε Λέσβο – Ζάκυνθο
Με τα κρούσματα στη Λέσβο να έχουν αυξηθεί κατά 82 τις δύο τελευταίες εβδομάδες πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στη Μυτιλήνη σύσκεψη της Επιτροπής Γνωμοδότησης. Δεδομένου ότι πολλά από τα κρούσματα εντοπίζονται στο περιβάλλον ιερέων και ψαλτών, στη σύσκεψη αποφασίστηκε να υπάρξει επικοινωνία με τους δύο μητροπολίτες του νησιού ώστε να είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας στους ναούς. Επίσης αποφασίστηκε να γίνει εισήγηση στις Αρχές για απαγόρευση κάθε δημόσιας συγκέντρωσης, για απαγόρευση της εξόδου μεταναστών από το κέντρο υποδοχής και για αναβολή της έναρξης του σχολικού έτους και της λειτουργίας των παιδικών σταθμών.
Οσο για τη Ζάκυνθο, από χθες Σάββατο στις 06.00 ισχύουν τα μέτρα που ισχύουν και στη Λέσβο και συμπεριλαμβάνουν αναστολή κάθε εκδήλωσης, απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης άνω των 9 ατόμων και υποχρεωτική μάσκα παντού.

