Η Βουλή του κορωνοϊού
Οι περιορισμοί, η εκ περιτροπής συμμετοχή των βουλευτών και η Δημοκρατία – Κ Τασούλας: «Η Δημοκρατία είναι πολύτιμη για ζωντανούς και όχι για τον άλλο ή τον κάτω κόσμο»
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους
Την πρώτη Δευτέρα του μηνός Οκτωβρίου κάθε έτους συγκαλείται η Ολομέλεια της Βουλής σε σύνοδο. Οι 300 εκλεγμένοι εκπρόσωποι του Εθνους θα προσέλθουν στην πανηγυρική συνεδρίαση για την έναρξη της Β’ Κοινοβουλευτικής Συνόδου της ΙΗ’ Περιόδου που διανύει η κοινοβουλευτική δημοκρατία στη χώρα μας. Αυτή τη φορά όμως δεν θα είναι όπως στο παρελθόν. Οι παρουσίες των βουλευτών δεν θα ξεπερνούν τις 60, ούτε η καθιερωμένη τελετή αγιασμού θα είναι όπως παλιά παρουσία πλειάδας μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και σίγουρα δίχως ασπασμούς και χειροφιλήματα με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.
Ακολουθούν
τα πρωτόκολλα
Η Βουλή την εποχή του κορωνοϊού είναι αυστηρά προσαρμοσμένη στα πρωτόκολλα και στις οδηγίες των επιστημόνων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, παρά το «κόστος» που έχει επιφέρει η νέα αυτή πραγματικότητα όσον αφορά το εύρος των λειτουργιών της και το άνοιγμά της προς την κοινωνία, ιδιαιτέρως τους νέους που επισκέπτονταν τον Ναό της Δημοκρατίας προκειμένου να έρθουν σε επαφή με τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας του και την πλούσια ιστορία του. Είναι ενδεικτικό ότι κάθε χρόνο περίπου 60.000 μαθητές και μαθήτριες από όλη την Ελλάδα, προερχόμενοι από περισσότερα από 1.600 σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, επισκέπτονταν τη Βουλή, δίνοντας με την παρουσία τους στα θεωρεία μια νότα αισιοδοξίας, αν και ουδόλως αυτό επηρέαζε το κλίμα των ατέρμονων αντιπαραθέσεων ή των ανούσιων καβγάδων που ελάμβαναν χώρα στην αίθουσα της Ολομέλειας.
Σε μια περίοδο κατά την οποία η Βουλή διανύει μια φάση ανάκτησης του χαμένου κύρους και της πληγείσας αξιοπιστίας της ιδιαιτέρως κατά τη μνημονιακή περίοδο, επιχειρώντας τη μετάβαση σε μια θεσμική κανονικότητα, η υγειονομική κρίση ήρθε να θέσει με επιτακτικό τρόπο τους δικούς της περιορισμούς. Ο κορωνοϊός δεν βλάπτει μόνο την υγεία των ανθρώπων αλλά και τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς. Οπως αναγνωρίζουν όλοι πλέον, η πανδημία αλλάζει άρδην τον τρόπο που προσεγγίζουμε την καθημερινή πραγματικότητα αλλά και τον δημόσιο βίο. Και αυτό μοιραία επηρεάζει και τις κοινοβουλευτικές λειτουργίες και διαδικασίες.
Η βοήθεια
της τεχνολογίας
Στην πρόσφατη προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή με θέμα την αντιμετώπιση της πανδημίας, τέθηκε ο κίνδυνος αποδυνάμωσης των δημοκρατικών θεσμών υπό το βάρος των έκτακτων υγειονομικών δεδομένων σε κρίσιμους τομείς, όπως η διαβούλευση, η καλή νομοθέτηση, η λογοδοσία, ο έλεγχος κ.λπ. Το νομοθετικό έργο έχει προσαρμοστεί στις πρωτοφανείς συνθήκες που διανύουμε. Η μη συμμετοχή όλων των βουλευτών στις διαδικασίες προς αποφυγή συνωστισμού περιορίζει εκ των πραγμάτων και το εύρος των αρμοδιοτήτων και για κάποιους και τον συνταγματικό τους ρόλο. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια ιδιότυπη εκ περιτροπής συμμετοχή των βουλευτών στα καθήκοντά τους που έχει προβληματίσει πολλούς κατά πόσον αυτή η πρωτόγνωρη συνθήκη συνιστά εν τέλει υποβάθμιση της ίδιας της Δημοκρατίας. «Δεν πρέπει τον ποσοτικό περιορισμό παρουσίας και προσέλευσης των βουλευτών λόγω αποφυγής συνωστισμού να τον εκλάβουν κάποιοι ως λιγότερη Δημοκρατία» δηλώνει στο «Βήμα» ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, και αυτό για δύο λόγους, όπως εξηγεί: πρώτον, «διότι αυτό επιβάλλεται από αδήριτους λόγους αποφυγής συνωστισμού» και, δεύτερον, «διότι υπάρχει το προσωρινό υποκατάστατο της παρουσίας διά μέσου της τεχνολογίας». «Οταν οι βουλευτές ψηφίζουν σε ονομαστική ψηφοφορία εξ αποστάσεως, αυτό δεν θέτει σε κίνδυνο τη Δημοκρατία, απεναντίας την προστατεύουμε γιατί η Δημοκρατία είναι πολύτιμη για ζωντανούς και όχι για τον άλλο ή τον κάτω κόσμο!» σημειώνει ο Πρόεδρος της Βουλής με νόημα.
Η αλήθεια είναι ότι παρά τα εμπόδια που θέτει η υγειονομική κρίση η νομοθετική διαδικασία ούτε έχει ανασταλεί ούτε είναι μειωμένης σημασίας. Ακόμα και μέσα στην καραντίνα, η Βουλή παρέμεινε ανοιχτή και λειτουργούσα, ενώ σημαντικά νομοσχέδια εισάγονται προς ψήφιση, οι πολιτικοί αρχηγοί συζητούν για τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τη χώρα, οι επιτροπές συνεδριάζουν έστω και με μειωμένη σύνθεση για να επεξεργαστούν τα νομοσχέδια και ο κοινοβουλευτικός έλεγχος υφίσταται.
Προς ενίσχυση της παρουσίας των βουλευτών στις συζητήσεις, αποφασίστηκε να μπορούν να δηλώνουν ομιλητές όχι μόνο κάποιοι από τους 60 βουλευτές που επιτρέπεται να παρίστανται στην Ολομέλεια, αλλά και όποιοι ακόμα επιθυμούν, αρκεί τη συγκεκριμένη στιγμή να μην υπάρχει στην αίθουσα υπέρβαση του πλαφόν παρουσίας (με ανώτατο αριθμό συμμετεχόντων τους 60).
Ψήφος από
το κινητό
Για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή των μέτρων αποφασίστηκε στις ονομαστικές ψηφοφορίες και προς αποφυγή συνωστισμού πέραν του επιτρεπόμενου αριθμού παρισταμένων οι υπόλοιποι να ψηφίζουν εξ αποστάσεως μέσω του κινητού τους τηλεφώνου με τη βοήθεια ειδικής εφαρμογής που θα εμφανίζει στον σχετικό πίνακα στην αίθουσα της Ολομέλειας ποιος ψηφίζει. Αυτό κρίθηκε αναγκαίο διότι η μέθοδος της διαδοχικής προσέλευσης σε ομάδες των 60 βουλευτών στις ονομαστικές ψηφοφορίες δεν τηρήθηκε, αφού προσέρχονταν κάποιες φορές υπερδιπλάσιοι, ενώ και η μέθοδος της επιστολικής ψήφου κρίθηκε απαρχαιωμένη. Ετσι, με τη βοήθεια της τεχνολογίας η Βουλή επιχειρεί να βελτιώσει τις λειτουργίες της. Το ίδιο θα συμβεί και στις επιτροπές όπου υπάρχει το περιθώριο να αυξηθεί περαιτέρω η συμμετοχή των μελών τους μέσω τηλεδιάσκεψης.
Μάσκες, αποστάσεις και κανόνες
Η τήρηση αποστάσεων μεταξύ των βουλευτών είναι επιβεβλημένη (μάλιστα έχουν τοποθετηθεί και ειδικές πράσινες ενδείξεις στα έδρανα), όλοι κυκλοφορούν υποχρεωτικά με μάσκα στους χώρους του Κοινοβουλίου, δεν επιτρέπονται οι επισκέψεις ούτε στα θεωρεία της Ολομέλειας ούτε στα γραφεία των κομμάτων και βουλευτών. Η είσοδος επιτρέπεται μόνο στους βουλευτές, στους συνεργάτες τους και στους απασχολουμένους στους χώρους του Κοινοβουλίου υπαλλήλους και μέλη της αστυνομικής φρουράς.
«Προσεκτικοί και τυχεροί…»
Η θετική πλευρά των αυστηρών μέτρων που τηρούνται στη Βουλή είναι ότι αυτά έχουν μέχρι στιγμής αποδώσει, όπως απέδειξαν τα 1.820 μοριακά τεστ που έγιναν πρόσφατα και ήταν αρνητικά. «Το ότι η Βουλή δεν είχε κανένα κρούσμα κορωνοϊού αποδεικνύει ότι βουλευτές, υπάλληλοι και κοινοβουλευτικοί συντάκτες υπήρξαν προσεκτικοί και τυχεροί» σχολίαζε ο κ. Τασούλας (στη φωτογραφία με την απαραίτητη μάσκα), ενώ η Βουλή παρήγγειλε και έλαβε ήδη 8.500 υφασμάτινες μάσκες χρώματος μπλε με το λογότυπό της, οι οποίες θα διατεθούν σε βουλευτές, υπαλλήλους και αστυνομικούς (στοίχισαν 15.000 ευρώ και πληρώθηκαν από τις εισφορές βουλευτών).

