Έντυπη Έκδοση Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους Η κοπή της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας έχει συνδυαστεί με την τύχη, αφού πιστεύεται ότι όποιος κερδίσει το φλουρί που βρίσκεται μέσα θα έχει μια καλή χρονιά. Συνήθως είναι τσουρέκι ή κέικ, αλλά σε πολλά μέρη της Ελλάδας πρόκειται για μια αλμυρή πίτα με τυρί, κιμά ή ακόμη και κοτόπουλο. Το σημαντικό φυσικά είναι το φλουρί στο εσωτερικό της.
Σημαντική όμως είναι και η νοστιμιά. Πώς άλλωστε θα παρηγορηθούν όσοι δεν κερδίσουν το φλουρί; Γι’ αυτό θα φτιάξουμε τη βασιλόπιτα που μας προτείνει ο Νικόλας Στράγκας, ο διακεκριμένος (στην Ελλάδα και στο εξωτερικό) pastry chef που έγινε ευρύτερα γνωστός στη χώρα μας από την τηλεοπτική εκπομπή «Bake Οff», όπου δίδασκε, μαζί με τους Δημήτρη Χρονόπουλο και Ακη Πετρετζίκη, επίδοξους ζαχαροπλάστες πώς να βελτιώσουν τις γνώσεις και την τεχνική τους. Η ιδέα του για μια «πειραγμένη» παραδοσιακή βασιλόπιτα είναι απλή, αλλά θαυματουργή: ετοιμάζουμε μια αρωματική ζύμη με μαχλέπι, βανίλια και ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού και τη γλασάρουμε με ένα μείγμα από δύο διαφορετικές κουβερτούρες, αμύγδαλα και σουσάμι. Ετσι, κερδίζουμε και τους λάτρεις της παράδοσης αλλά και τους οπαδούς της σοκολάτας. Και ικανοποιούμε τους πάντες, ανεξαρτήτως αν κέρδισαν το φλουρί ή όχι. Καλή χρονιά!
Βασιλόπιτα πολίτικη με γλάσο σοκολάτας
Προετοιμασία 30΄
Αναμονή περίπου 1½ ώρα
Ψήσιμο 20΄-30΄
Υλικά
(για 1 μεγάλη βασιλόπιτα)
250 γρ. φρέσκο βούτυρο (όχι φυτικό)
400 γρ. γάλα
50 γρ. μαγιά φρέσκια
1 κιλό αλεύρι μαλακό ή για όλες τις χρήσεις
3 αβγά
2 κρόκοι αβγών
300 γρ. ζάχαρη
12 γρ. μαχλέπι τριμμένο (1 γεμάτο κ.γ.)
Ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι
Ξύσμα από ½ ακέρωτο λεμόνι
1 κάψουλα βανίλια (βανιλίνη)
10 γρ. αλάτι
1 κρόκος αβγού μαζί με λίγο γάλα για να αλείψουμε την πίτα
Για το γλάσο
300 γρ. κουβερτούρα
200 γρ. κουβερτούρα γάλακτος
70 γρ. φυτικό λάδι
100 γρ. σουσάμι
100 γρ. αμύγδαλα, χοντροκομμένα (και λίγα ακόμη καβουρδισμένα για γαρνίρισμα)
Εκτέλεση
Για την πίτα
Αφήνουμε το βούτυρο εκτός ψυγείου για αρκετή ώρα, ώστε να μαλακώσει. Ζεσταίνουμε το γάλα (να είναι χλιαρό, λιγότερο από 40°C) και διαλύουμε τη μαγιά στο μισό από αυτό, ανακατεύοντας με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε και 3 κ.σ. από το αλεύρι και ανακατεύουμε λίγο ώστε να έχουμε έναν χυλό. Χτυπάμε στο μίξερ, σε μέτρια ταχύτητα, τα αβγά, τους κρόκους, τη ζάχαρη, το μαχλέπι, τα ξύσματα, τη βανίλια και τον χυλό με τη μαγιά. Συμπληρώνουμε με το υπόλοιπο γάλα και ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι. Ζυμώνουμε το μείγμα για 3-4 λεπτά σε γρήγορη ταχύτητα μέχρι να γίνει λείο και αφράτο και μετά προσθέτουμε το βούτυρο σε 3 δόσεις. Χτυπάμε σε γρήγορη ταχύτητα.
Πλάθουμε τη ζύμη μας σε σχήμα πίτας και την τοποθετούμε σε ένα μεγάλο ταψί. Τη σκεπάζουμε με μια λεπτή πετσέτα και την αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 1½ ώρα, μέχρι ο όγκος της σχεδόν να τριπλασιαστεί. Για πιο γρήγορα αποτελέσματα, βάζουμε το ταψί σε ζεστό μέρος (για παράδειγμα, κοντά στο καλοριφέρ). Μόλις η πίτα μας έχει φουσκώσει, την αλείφουμε με τον αραιωμένο με γάλα κρόκο (δεν ξεχνάμε να βάλουμε το φλουρί) και την ψήνουμε στη μεσαία σχάρα, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170°C. Ψήνουμε την πίτα για 20-30 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθός της, μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Προσοχή: δεν ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
Για το γλάσο
Λιώνουμε τις κουβερτούρες με το φυτικό λάδι σε μπεν μαρί (μέσα σε ένα ανοξείδωτο μπολ που έχουμε στερεώσει σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό που βράζει). Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε. Οταν η βασιλόπιτα έχει κρυώσει και το γλάσο μας είναι στους 30°-35°C, τότε ξεκινάμε το γλασάρισμα. Βάζουμε τη βασιλόπιτα πάνω σε μια σχάρα και από κάτω στρώνουμε μια διαφανή μεμβράνη για να μη λερώσουμε την κουζίνα μας και να είναι εύκολο να μαζέψουμε το γλάσο και να το ρίξουμε πάλι μέσα στο μπολ μας. Γλασάρουμε και διακοσμούμε με καβουρδισμένα αμύγδαλα και σουσάμι.