Τώρα που η Ελλάδα βρίσκεται εκτός Μνημονίου, ίσως αποκτούν μεγαλύτερη σημασία τα ευρήματα των θεσμών και οι διαπιστώσεις των τεχνοκρατών που παρακολουθούν στενά εδώ και οκτώ χρόνια την πορεία της οικονομίας μας.
Σε αυτό που στάθηκαν στην πρώτη τους «μεταμνημονιακή έκθεση», και καλό είναι να το αντιληφθούν οι εποπτικές αρχές και όλο το πολιτικό σύστημα, είναι στην κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος που σιγοκαίει.
Και αυτό παρά τη ριζική αναδιάρθρωση των τραπεζών, παρά τη στήριξή τους με σημαντικά μέτρα και από τα τρία προγράμματα, παρά την είσοδο νέων κεφαλαίων που εξατμίζονται καθημερινά. Οι τράπεζες αδυνατούν ακόμη και σήμερα να επιτελέσουν τον βασικό τους σκοπό, που είναι η χρηματοδότηση της οικονομίας, δηλαδή να δανειοδοτήσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις και να αποκομίσουν κέρδη. Τι λένε λοιπόν οι θεσμοί; Οτι, παρά τη σταθεροποίηση της οικονομίας, παρά την αύξηση των καταθέσεων, παρά την (ουσιαστική) άρση των capital controls, στο σύνολό του το τραπεζικό σύστημα παραμένει φορτισμένο από τη βαριά κληρονομιά της κρίσης.
Και αυτή δεν είναι άλλη από το τεράστιο ύψος των «κόκκινων» δανείων και την έκθεση των τραπεζών στον κίνδυνο να κοκκινίσουν κι άλλα, που όλα μαζί επιβαρύνουν την κερδοφορία τους.  Η λύση δεν είναι απλή, πολύ περισσότερο δεν μπορεί να είναι απλοϊκή. Αυτό που προτείνουν οι Ευρωπαίοι είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που προβλέπει:
l Η κυβέρνηση να κλείσει επιτέλους τις 140.000 υποθέσεις του νόμου Κατσέλη και τις 55.000 του εξωδικαστικού συμβιβασμού στις οποίες «κρύφτηκαν» χιλιάδες επιχειρηματίες και επαγγελματίες κακοπληρωτές (πέραν του νόμου Κατσέλη) και να περιορίσει την προστασία μόνο σε ευάλωτες ομάδες και νοικοκυριά.
l Οι διοικήσεις των τραπεζών να συνεχίσουν το 2019 με μεγαλύτερη ένταση τις προσπάθειες για επιτάχυνση της επίλυσης των «κόκκινων» δανείων και την εξυγίανση των ισολογισμών και να επικεντρωθούν στην επέκταση του δανεισμού τους, που παραμένει υποτονική, εάν θέλουν να δημιουργήσουν επαρκή κέρδη για την κάλυψη του κόστους μείωσης των NPEs.
Τώρα, εάν μπορούν, εάν χρειάζονται και νέα κεφάλαια, την απόφαση θα πρέπει να πάρουν άμεσα οι μέτοχοι και να εγκρίνουν οι εποπτικές αρχές, αν θέλουν να σταματήσουν τον κατήφορο στον οποίο βρίσκονται.