Η θέση της Ελλάδας στον κόσμο

Κοινή συνισταμένη των εκτιμήσεων των διεθνών επενδυτών είναι πως καθώς ο οικονομικός κύκλος δείχνει να ωριμάζει, μαύρα σύννεφα σκιάζουν την παγκόσμια οικονομία, ενώ σε αυτό το διεθνές περιβάλλον οι αγορές θα παραμείνουν ευαίσθητες σε επιλογές πολιτικής που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις προοπτικές της Ελλάδας.

Οπως προειδοποίησε προσφάτως ο πρώτος αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντέιβιντ Λίπτον, «οι κυβερνήσεις και οι Κεντρικές Τράπεζες μπορεί να μην είναι καλά εξοπλισμένες για να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους, καθώς οι εμπορικές εντάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε αχαρτογράφητα νερά. Αν τεθούν σε ισχύ όλοι οι επαπειλούμενοι δασμοί, έως το 2020 θα έχει χαθεί το 0,75% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ενώ αν δεν επιτευχθεί εκεχειρία, μια ύφεση δεν μπορεί να αποκλειστεί. Παράλληλα, η αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων, οι προοπτικές χαμηλότερης ανάπτυξης από την Κίνα, οι πολιτικές εντάσεις στην Ευρώπη και οι διαπραγματεύσεις για το Brexit παραμένουν παράγοντες κινδύνου, ενώ τα «κίτρινα γιλέκα» εκτιμάται ότι θα στοιχίσουν το 0,1% έως 0,2% του γαλλικού ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο του έτους».

Απειλές

Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και ο προστατευτισμός εξακολουθούν να απειλούν τις οικονομίες, δεδομένων των αδύναμων πολιτικών ηγεσιών σε παγκόσμιο επίπεδο και της ανόδου του λαϊκισμού. Αναφορικά με τη θέση της Ελλάδας στη νέα παγκόσμια τάξη και στη μετά την παγκοσμιοποίηση εποχή, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, του ομώνυμου ομίλου, που βραβεύτηκε στη Νέα Υόρκη για τη συνεισφορά του στην ελληνική οικονομία, εκτίμησε πως η χώρα θα πρέπει να ενδυναμώσει και να ενισχύσει τις στρατηγικές της σχέσεις, κυρίως με τις ΗΠΑ, να συνεχιστεί η περιφερειακή εξισορρόπηση και να κλείσει το ζήτημα με την ΠΓΔΜ με τη μέγιστη πολιτική συγκατάθεση και να παλέψει για το έργο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Για την ελληνική οικονομία εκτίμησε πως δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις και τόνισε πως πρέπει να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και να δημιουργηθεί ένα φιλικό περιβάλλον που θα προσελκύσει μεγάλες και μικρές ξένες και εγχώριες επενδύσεις.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk