Είναι απόγευμα Τετάρτης και σε μια από τις πιο αριστοκρατικές και κομψές επαύλεις του Παλαιού Ψυχικού, σε αντίθεση με την απόλυτη γαλήνη και ηρεμία που επικρατεί στους γύρω δρόμους, υπάρχει έντονη δραστηριότητα. Φωνές, γέλια, πειράγματα, ακόμη και μικροεντάσεις κάποιες φορές, που πηγάζουν από την προσπάθεια όλων να επιτύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, γεμίζουν δύο από τους ορόφους της οικίας, η οποία τους τελευταίους μήνες και για τρεις φορές την εβδομάδα μετατρέπεται σε ένα κανονικό και πολύβουο θέατρο. Στον έναν όροφο βρίσκονται οι ηθοποιοί, οι οποίοι με τις υποδείξεις της σκηνοθέτριας της παράστασης Δήμητρας Δερμιτζάκη προβάρουν ξανά και ξανά τα λόγια τους, και στον άλλον ο χώρος γεμίζει από νέους, κυρίως, που απαρτίζουν το χορευτικό και το τραγουδιστικό κομμάτι της παράστασης.

Περισσότεροι από σαράντα άνθρωποι συνολικά, όλοι τους εθελοντές, στην πλειονότητά τους επιτυχημένοι επαγγελματίες, επιχειρηματίες, ιατροί, δικηγόροι, επιστήμονες, κατορθώνουν και βρίσκουν τον χρόνο μέσα στο άκρως απαιτητικό, καθημερινό τους πρόγραμμα για να τον αφιερώσουν στην ARTE, τη μη κερδοσκοπική εταιρεία που ίδρυσαν οι ίδιοι. Μια ομάδα από φίλους ουσιαστικά, που, όπως λένε, αγαπούν την τέχνη, τη χαρά της δημιουργίας και ειδικά το θέατρο και θέλησαν μέσω αυτού να προσφέρουν στον συνάνθρωπο: «Συνδυάζοντας την αγάπη μας για την τέχνη και τον άνθρωπο, δημιουργήσαμε την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ARTE που οργανώνει δρώμενα και θεατρικές παραστάσεις φιλανθρωπικού χαρακτήρα, τα έσοδα των οποίων διατίθενται σε κοινωφελείς σκοπούς» γράφουν στην ιστοσελίδα τους στο Διαδίκτυο (www.thearte.gr).

Τα περισσότερα από τα μέλη της ομάδας δραστηριοποιούνται ερασιτεχνικά στον χώρο για περισσότερα από δέκα χρόνια και έχουν συμμετάσχει σε πάρα πολλές ανάλογες θεατρικές παραστάσεις. Πάντοτε πρόκειται για αγαπημένα έργα, κωμωδίες, μια και θέλουν το κοινό που θα τους παρακολουθήσει να γελάσει και να περάσει λίγες ώρες ξεγνοιασιάς.

Αυτή τη φορά, λοιπόν, το έργο που έχει επιλεγεί είναι ένα από τα πιο γνωστά και δημοφιλή της λεγόμενης «χρυσής εποχής» του ελληνικού κινηματογράφου. Ο λόγος για την κλασική κωμωδία «Η θεία από το Σικάγο» του Αλέκου Σακελλάριου. Τη διασκευή του σεναρίου έχει κάνει η Αθηνά Κασκαρέλη, η οποία θα υποδυθεί και τη θεία. Ο χώρος όπου θα πραγματοποιηθεί η παράσταση από τις 11 έως και τις 14 Νοεμβρίου (ώρα έναρξης 21.00 – Κυριακή 19.30) είναι το Θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών στο Ψυχικό. Ολα τα έσοδα από την πώληση των εισιτηρίων θα δοθούν για την ενίσχυση της μεγάλης μάχης για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού.

Συγκεκριμένα, κάποια από τα χρήματα θα διατεθούν στην πρόληψη, με την υλοποίηση γονιδιακών ελέγχων, και τα υπόλοιπα στην υποστήριξη των γυναικών που έχουν αντιμετωπίσει τη νόσο. Το πρώτο σκέλος θα προχωρήσει μέσα από τη συνεργασία της ARTE με την, επίσης Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, w4oHellas – Γυναίκες στην Ογκολογία – https://w4ohellas.org -, η οποία θα αναλάβει την οργάνωση των γονιδιακών ελέγχων, αλλά και με τη χορηγό ιατρική εταιρεία Genekor – https://www.genekor.com -, που έχει επιφορτιστεί με την ευθύνη της υλοποίησής τους. Από την άλλη, η υποστήριξη των γυναικών που το έχουν ανάγκη θα πραγματοποιηθεί μέσω της συνεργασίας με τον Φιλανθρωπικό Οργανισμό «ΜΑΝΑ»
– www.manaorg.com -, ο οποίος βοηθά εκείνες που έχουν νοσήσει με καρκίνο του μαστού, προσφέροντάς τους τις δωρεάν υπηρεσίες του.

Η αγαπημένη κωμωδία

Ολοι γνωρίζουμε πολύ καλά την εμβληματική ασπρόμαυρη κωμωδία – πολλοί θυμόμαστε και τους διαλόγους απ’ έξω! – που επέλεξαν οι άνθρωποι της ARTE για να τη μεταφέρουν στο θεατρικό σανίδι. Μάλιστα, ο πρωταγωνιστικός ρόλος, τον οποίο είχε ενσαρκώσει η μεγάλη ελληνίδα ηθοποιός Γεωργία Βασιλειάδου, είναι ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους στην ιστορία του κινηματογράφου της χώρας μας.  Η υπόθεση του έργου εκτυλίσσεται στην Ελλάδα τού 1960. Κεντρικό πρόσωπο ο Χαρίλαος (Τίμος Τζάννες), ο οποίος είναι ένας απόστρατος αξιωματικός με πολύ συντηρητικές αρχές – και αυτός ο ρόλος μάς έχει μείνει αξέχαστος χάρη στην ερμηνεία του σπουδαίου Ορέστη Μακρή. Εχει τέσσερις ανύπανδρες κόρες, την Ελένη (Νατάσα Παζαΐτη), την Κατίνα (Νανά Αρβανιτάκη), τη Μαρία (Ναταλία Τζάννες) και την Αγγελική (Λυδία Βαφειαδάκη), τις οποίες αναγκάζει να ζουν με στρατιωτική πειθαρχία. Αυτή η αυστηρότητά του, όμως, έχει ως αποτέλεσμα οι νεαρές γυναίκες να κινδυνεύουν να μείνουν ανύπανδρες για πάντα, όπως φοβάται η σύζυγός του Ευτέρπη (Νινέτα Βαφειά). Την κατάσταση αναλαμβάνει να σώσει η Καλλιόπη, η απελευθερωμένη και «καπάτσα» χήρα αδελφή του Χαρίλαου, άρτι αφιχθείσα από το Σικάγο.

Στην ταινία του 1957 έχουν παίξει πολλοί ακόμη από τους πιο γνωστούς ηθοποιούς της εποχής, όπως είναι η Ελένη Ζαφειρίου (σύζυγος Χαρίλαου) και οι Γκέλυ Μαυροπούλου, Τζένη Καρέζη, Μαργαρίτα Παπαγεωργίου και Νίκη Παπαδάτου που ενσαρκώνουν τις τέσσερις κόρες. Τους ρόλους των γαμπρών κρατούσαν οι Θεόδωρος Δημήτριεφ, Στέφανος Στρατηγός και Δημήτρης Παπαμιχαήλ.

Οι απαιτητικές πρόβες

Το γεγονός ότι η ARTE είναι μια ερασιτεχνική ομάδα δεν σημαίνει ότι τα μέλη της δεν αντιμετωπίζουν το θεατρικό με τη δέουσα σοβαρότητα και προσήλωση. Σε αυτό έχει συμβάλει πάρα πολύ και η Δήμητρα Δερμιτζάκη που έχει αναλάβει τη σκηνοθεσία, η οποία παρά το νεαρό της ηλικίας διαθέτει εμπειρία στον χώρο. Στο παρελθόν έχει συνεργαστεί ως βοηθός σκηνοθέτη με τους Κατερίνα Ευαγγελάτου, Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο, Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη και, ως σκηνοθέτις, με τη Λένα Κιτσοπούλου στο θεατρικό της έργο «ΜΑΙΡΟΥΛΑ».

Για την ίδια, αυτό που κάνει κάθε εβδομάδα στη «Θεία από το Σικάγο» είναι κάτι το εντελώς διαφορετικό από αυτό που έχει συνηθίσει με τους επαγγελματίες ηθοποιούς. Οπως μας είπε: «Είναι μια άλλη διαδικασία αυτή που ακολουθώ εδώ, πιο απαιτητική. Γίνεται και κάτι σαν μάθημα για το πώς μπορούν να προσεγγίσουν τον ρόλο. Υπάρχει μια εξήγηση δραματικού πλαισίου και προσπαθώ να βρω κάποιους άξονες για να γίνουν οι κινηματογραφικοί ήρωες πιο θεατρικοί. Είναι κάτι «έξω από τα νερά μου», με δυσκολεύει, αλλά είναι και ελπιδοφόρο. Η ομάδα αποτελείται από ανθρώπους που έχουν μια επιτυχημένη πορεία πολλών ετών, ο καθένας στον χώρο του, έχουν πολλά πράγματα που τους απασχολούν, αλλά τους βλέπεις ότι έρχονται μέσα στη ζωτικότητα και στη συνέπεια. Ξέρουν όλα τα λόγια τους απ’ έξω και λειτουργούν σαν σφουγγάρια που αφομοιώνουν τα πάντα. Υπάρχει ένας ρομαντισμός και μια αφοσίωση που, αναγκαστικά, λείπει από το επαγγελματικό επίπεδο. Είναι συγκινητικό».

Η αλήθεια είναι ότι στις πρόβες υπάρχει πλαίσιο, ένα πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο έχει τεθεί από την αρχή – τρεις φορές την εβδομάδα για τρεις ώρες τη φορά -, το οποίο όλοι σέβονται. Αυτό που ικανοποιεί πολύ την κυρία Δερμιτζάκη από την όλη διαδικασία είναι ότι σημειώνεται πρόοδος: «Δεν το περίμενα από ανθρώπους που προέρχονται από διαφορετικά backgrounds. Υπάρχει ουσιαστική διαφορά στην υποκριτική τους. Τους χαίρομαι γιατί παρακολουθούν θέατρο, δεν έρχονται απλώς στην πρόβα. Η αλήθεια είναι ότι στην αρχή νόμιζα πως δεν με άκουγαν τόσο πολύ και σε βάθος. Μου έλεγαν ότι είμαι αυστηρή, αλλά τώρα πια σέβονται ακόμη περισσότερο τον χώρο της πρόβας, τι σημαίνει, και δεν το θυσιάζουν. Ολοι τους είναι ενημερωμένοι για τα θεατρικά, μιλάμε για τις παραστάσεις που βλέπουν. Συζητούμε για πολλά θέματα. Επειδή έχουν αρχίσει να μαθαίνουν και περισσότερα πράγματα, έχουν άποψη για τη σκηνοθεσία και μου αρέσει γιατί φαίνεται ότι τους νοιάζει. Αυτό όλο με έχει βοηθήσει και έχω μάθει και εγώ πολλά πράγματα από τους επιτυχημένους αυτούς ανθρώπους που διαθέτουν ευαισθησίες. Αναγνωρίζουν ότι είμαι πολύ διαφορετική σε όλα, αλλά με έχουν δεχτεί. Η έκπληξη είναι μόνο ευχάριστη και όσο το βλέπω αυτό τόσο περισσότερο θέλω να συνεχίσω. Πιστεύω πολύ στη δύναμη της τέχνης και ότι μόνο θετικά μπορεί να μας επηρεάσει».

INFO

«H θεία από το Σικάγο»: Θέατρο Κολλεγίου Αθηνών (Στεφάνου Δέλτα 15, Ψυχικό), 11-14 Νοεμβρίου.