Η θεατρική δημιουργία στο νησί που φτάνει και στο σχολείο

Ο πρόεδρος της Πατμιακής Σκηνής Κωνσταντίνος Ματθαίος μιλάει για το «πολύβουο μελίσσι» που δουλεύει αφιλοκερδώς για να προσφέρει παραστάσεις υψηλής ποιότητας σε ντόπιους και επισκέπτες

Τρεις δραστήριες ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες στηρίζουν σήμερα με σθένος την τέχνη της υποκριτικής στην Πάτμο! Και τη μαθαίνουν σε όποιον ενδιαφερθεί. Αυτά μάς εξηγεί ο κ. Κωνσταντίνος Ματθαίος, αρχιτέκτονας-μηχανικός, αλλά και ερασιτέχνης σκηνογράφος, πρόεδρος Πατμιακής Σκηνής, μέλος ΔΣ Ομοσπονδίας Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου.

Οπως μας λέει: «Οι θεατρικές ομάδες του νησιού δουλεύουν συνέχεια τους χειμώνες πάνω στα έργα που επιλέγουν και στο τέλος της άνοιξης αλλά πολλές φορές και το καλοκαίρι παρουσιάζουν τις παραστάσεις τους στους κατοίκους και στους επισκέπτες. Θεατρικά έργα μέσα από το κλασικό και σύγχρονο ρεπερτόριο αναλύονται συνέχεια στις πρόβες και στην προετοιμασία, σε μια προσπάθεια να αναδειχθούν τα βαθιά νοήματα των συγγραφέων τους, ελλήνων και ξένων. Ετσι, χαρισματικοί ερασιτέχνες ηθοποιοί αναμετριούνται με διαφορετικούς ρόλους κάθε φορά προσπαθώντας με μεράκι, αφοσίωση και αγάπη να ερμηνεύσουν τα κείμενα και να ζωντανέψουν τους χαρακτήρες των ηρώων στη σκηνή. Και βέβαια βοηθάνε ταλαντούχοι καλλιτέχνες από το νησί που συμπληρώνουν το δημιουργικό κομμάτι της παράστασης».

Και η παράσταση ανεβαίνει; «Ερασιτέχνες σκηνογράφοι, ενδυματολόγοι, συνθέτες μουσικής, οργανοπαίκτες συχνά παραδοσιακών οργάνων πλαισιώνουν το παραγωγικό τιμ μαζί με τους μερακλήδες τεχνίτες, φωτιστές, ηλεκτρολόγους και μαραγκούς» λέει ο κ. Ματθαίος. «Ενα πολύβουο μελίσσι τουλάχιστον 50 ατόμων, που αφιλοκερδώς δουλεύει ακατάπαυστα όλον τον χρόνο μέσα σε μια δημιουργική φρενίτιδα βρίσκοντας διέξοδο και απασχόληση τους υποτονικούς χειμερινούς μήνες και προσφέροντας στους Πάτμιους παραστάσεις υψηλής ποιότητας σε κάθε επίπεδο».

Τελικά, όπως εξηγεί, οι ομάδες αυτές, υπό τη μορφή σωματείων, συμμετέχουν ενεργά στην Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου, ως ιδρυτικά μέλη της, μαζί με ακόμα 40 ομάδες, από σχεδόν 20 νησιά του Αιγαίου! «Συμμετέχουν ανελλιπώς στην ετήσια διοργάνωσή τους, τη συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου που γίνεται κάθε φορά και σε άλλο νησί, δίνοντας το παρών και στηρίζοντας τον σημαντικό αυτόν θεσμό που κλείνει τα 32 έτη».

«Με δική τους μάλιστα πρωτοβουλία και ενέργειες διοργανώθηκε ο θεσμός αυτός και στο νησί μας τις χρονιές 1999 και 2015 με μεγάλη επιτυχία» εξηγεί ο κ. Ματθαίος. Για αυτόν τον λόγο, σε συνεργασία με το υπουργείο Αιγαίου, που στηρίζει τον θεσμό αυτόν όλα τα χρόνια, κατάφεραν με προσωπικές ενέργειες και προσφορά εργασίας όλα τα μέλη των ομάδων να δημιουργήσουν στο νησί έναν σύγχρονο θεατρικό χώρο. Το μικρό θεατράκι 120 θέσεων μέσα στο Πάτμιον Πνευματικό Κέντρο, πλήρως εξοπλισμένο και λειτουργικό, φιλοξενεί εδώ και 20 χρόνια τις παραστάσεις όλων των θεατρικών ομάδων αλλά και των επαγγελματικών θιάσων που φτάνουν στο νησί μας, καθώς και κάθε είδους εκδήλωση στη σκηνή του και στο ημικυκλικό αμφιθέατρό του» περιγράφει.

«Το έργο αυτό μάς γεμίζει καμάρι και αυτοπεποίθηση, γιατί καταφέραμε να προσφέρουμε στο νησί μας έναν χώρο αντάξιό του. Η θεατρική δημιουργία βέβαια φτάνει και στις εκπαιδευτικές δομές του νησιού μας. Η μαθητική κοινότητα του Γενικού Λυκείου Πάτμου έχει πάρει τη σκυτάλη με αφιερώματα, και παραστάσεις από τους μαθητές, με μαθήματα Θεατρολογίας και Θεατρικής Ερευνας που πλαισιώνουν το έργο τους, ετοιμάζοντας τους επόμενους καλλιτέχνες, ερασιτέχνες ηθοποιούς και, κυρίως, έμπειρους, υποψιασμένους θεατές».

Και το θέατρο στην Πάτμο συνεχίζει να αναπτύσσεται και να ανθίζει μέσα από την προσφορά, την αγάπη και το μεράκι των ερασιτεχνών που δίνουν κάθε φορά και χωρίς όρια τον καλύτερο εαυτό τους!

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Μαθητικές Εφημερίδες
Σίβυλλα
Helios Kiosk