Η τεχνολογία χρόνια δεν κοιτά

Πρόγραμμα Πρόσβασης στον Ψηφιακό Κόσμο: ένα παράθυρο στην ψηφιακή γνώση για τις μεγαλύτερες ηλικίες στην Ελλάδα

«Δεν με πειράζει που δεν έχω ρεύμα. Που δεν έχω Internet με νοιάζει. Είχα κανονίσει να πληρώσω λογαριασμούς και να μιλήσω στο skype με τη Μαίρη στη Γερμανία». Αυτά θα πίστευε κανείς ότι είναι τα λόγια ενός 20χρονου στην 67χρονη γιαγιά του, όμως πλέον οι ρόλοι έχουν αρχίσει και αντιστρέφονται.
Τα τελευταία χρόνια, μία γενιά ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας, η οποία δεν είχε μέχρι πρότινος επαφή με την τεχνολογία, έχει αρχίσει να αξιοποιεί καθημερινές δυνατότητές της αποκτώντας ψηφιακή «ωριμότητα» σε χρόνους ρεκόρ.
Πρόκειται για τη γενιά των λεγόμενων Βaby Βoomers (όσοι έχουν γεννηθεί μεταξύ 1946 και 1964, είναι δηλαδή σήμερα άνω των 50 ετών). Αυτή η ηλικιακή ομάδα, που έζησε και μεγάλωσε στην προ Internet εποχή, φαίνεται ότι αρχίζει να «σερφάρει» για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
Για τους ανθρώπους αυτούς ο κυβερνοχώρος παραμένει εν πολλοίς «terra incognita», στερώντας τους μια πιο ποιοτική και σίγουρα πιο εύκολη και ενδιαφέρουσα καθημερινότητα. Αν λάβει κανείς υπόψη του ότι ένας στους πέντε πολίτες στην Ευρώπη είναι άνω των 65 ετών, γίνεται σαφές ότι η ψηφιακή επιμόρφωση των Baby Boomers είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη.

Μείωση του χάσματος

Ακριβώς στη μείωση του ψηφιακού χάσματος και στην ίση πρόσβαση στην τεχνολογία για τα άτομα άνω των 50 στοχεύει το πρόγραμμα «Πρόσβαση στον Ψηφιακό Κόσμο», που υλοποιείται για 6η χρονιά εφέτος, από τον φορέα «50 και Ελλάς» με στρατηγικό συνεργάτη την COSMOTE. Αυτό το διαφορετικό πρόγραμμα, που προσφέρει μαθήματα χρήσης ψηφιακών, έχει στόχο να διδάξει στο εξόχως ενεργό τεχνολογικό κοινό των 50+ μια νέα ψηφιακή καθημερινότητα.
Ηδη 7.500 άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας έχουν αναπτύξει τις ψηφιακές τους δεξιότητες χρησιμοποιώντας το tablet, το ημερολόγιο στο κινητό, τη φωτογραφική μηχανή, το Internet, το skype και το Facebook, αποκτώντας πρόσβαση σε έναν τελείως νέο κόσμο.
«Σήμερα, πολλοί συνάνθρωποί μας, κυρίως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, δεν γνωρίζουν πώς να χρησιμοποιούν βασικά αγαθά της σύγχρονης ψηφιακής εποχής, όπως είναι το Internet ή τα Social Media, με αποτέλεσμα να νιώθουν ότι μένουν πίσω στην εξέλιξη, ότι γίνεται πιο δύσκολη η καθημερινότητά τους» αναφέρει η Ντέπη Τζιμέα, Executive Director Εταιρικής Επικοινωνίας του Ομίλου ΟΤΕ.

 «Εναν κόσμο καλύτερο»

«Οι ψηφιακές δεξιότητες πρέπει να είναι ένα αγαθό για όλους, ανεξαιρέτως ηλικίας. Αυτός είναι ο στόχος του προγράμματος που στηρίζουμε τα τελευταία έξι χρόνια. Θέλουμε έναν κόσμο καλύτερο για όλους» συνεχίζει η κυρία Τζιμέα.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, στις ηλικίες 65 έως 74 ετών το ποσοστό αυτών που συνδέονται στο Internet καθημερινά ανέρχεται σε 38%, ενώ στις ηλικίες 55 έως 64 ετών φθάνει το 62% (Focus Bari). Στην Ευρώπη το 45% των ατόμων ηλικίας 65-74 ετών χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ενώ σε ποσοστό 16% κάνει χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Διεθνώς, και δη σε ώριμες αγορές όπως οι ΗΠΑ, οι Baby Boomers κάνουν ψηφιακά άλματα: το 84% έχει λογαριασμό στο Facebook, ενώ το 95% χρησιμοποιεί τα email για να επικοινωνήσει.

Τα μαθήματα

Από την αυξημένη δυνατότητα επικοινωνίας, ενημέρωσης και ψυχαγωγίας μέχρι τα social media και τις βιντεοκλήσεις, και από την πρόσβαση σε υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης μέχρι την πραγματοποίηση συναλλαγών, το Διαδίκτυο εξελίσσεται σε έναν μαγικό χώρο για τους Βaby Βoomers.
Τα μαθήματα του προγράμματος «Πρόσβαση στον Ψηφιακό Κόσμο» συνεχίζονται για τους πολίτες της Αττικής και Θεσσαλονίκης, σε εκπαιδευτικά κέντρα στις περιοχές του Πειραιά, του Αμαρουσίου και της Θεσσαλονίκης, αλλά και σε Παγκράτι και Πετράλωνα, σε συνεργασία με τα Ανοιχτά Σχολεία του Δήμου Αθηναίων.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή καλώντας στο 210-6249.300, καθημερινά από τις 09.00 ως τις 21.00, το τηλεφωνικό κέντρο του προγράμματος «Πρόσβαση στον Ψηφιακό Κόσμο» που υποστηρίζει η COSMOTE e-Value.

Στη μείωση του ψηφιακού χάσματος για τα άτομα άνω των 50ετών στοχεύει το πρόγραμμα «Πρόσβαση στον Ψηφιακό Κόσμο»

Το τεχνολογικό έλλειμμα είναι υπαρκτό, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Για παράδειγμα, το ποσοστό των Ελλήνων που δεν έχουν μπει ποτέ στο Διαδίκτυο εκτοξεύεται στις μεγαλύτερες ηλικίες: το 78% των πολιτών ηλικίας 65-74 και το 49% μεταξύ 55 και 64 ετών δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ το Internet, αναφέροντας ως βασικό λόγο την έλλειψη των κατάλληλων ψηφιακών δεξιοτήτων.
Την ίδια στιγμή, ενώ ποσοστό άνω του 85% των Ελλήνων διαβάζει online ειδήσεις, στο κοινό 65-74 ετών το ποσοστό αυτό φθίνει στο 14% και στην ομάδα των 55-64 ετών στο 38%. Αντίστοιχα, ενώ σχεδόν 7 στους 10 συμμετέχουν σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, στις ηλικίες άνω των 65 το ποσοστό είναι μόλις 5%. Και ενώ το 62% κάνει κλήσεις και βιντεοκλήσεις µέσω του Διαδικτύου, μόλις το 6% των ατόμων ηλικίας 65-74 χρησιμοποιεί αυτές τις υπηρεσίες.
«Οραμα της “50 και Ελλάς” είναι η καταπολέμηση του ψηφιακού αναλφαβητισμού, ειδικά για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας» υποστηρίζει η διευθύνουσα σύμβουλος του φορέα, δρ Μυρτώ-Μαρία Ράγγα. «Με τη διαρκή στήριξη και στρατηγική συνεργασία της COSMOTE του προγράμματος “Πρόσβαση στον Ψηφιακό Κόσμο”, ερχόμαστε κάθε μέρα πιο κοντά σε αυτόν το στόχο».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk