Η συζήτηση για το «new deal» και την ενίσχυση του ΕΣΥ

Η συζήτηση για το «new deal» και την ενίσχυση του ΕΣΥ | tovima.gr

Να ανοίξει η συζήτηση για τη ρύθμιση – απομείωση του ιδιωτικού χρέους σε Δημόσιο και τράπεζες που δημιουργήθηκε μέσα στην κρίση της πανδημίας θα επιμείνει ο κ. Τσίπρας, ενώ παράλληλα είναι έτοιμη η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το νέο ΕΣΥ που θα παρουσιαστεί μετά τις γιορτές. Η αξιωματική αντιπολίτευση θα εντείνει επίσης τις πιέσεις της να υιοθετηθούν άμεσα οι εξής τρεις προτάσεις της για να μπορέσουν, όπως μεταδίδουν από την Κουμουνδούρου, «να αποφευχθούν τα αθρόα λουκέτα το επόμενο διάστημα»: α) να δοθεί ακέραιο το δώρο των Χριστουγέννων στους εργαζομένους από την πλευρά του κράτους, β) να αλλάξει η κυβέρνηση τη στάση της στην επιστρεπτέα ενίσχυση και να τη μετατρέψει σε μη επιστρεπτέα και γ) να ανοίξει η συζήτηση σε σχέση με το ιδιωτικό χρέος.

Ιδιαίτερα για το θέμα της έκρηξης του ιδιωτικού χρέους μέσα στην κρίση της πανδημίας, ο κ. Τσίπρας υποστηρίζει ότι «είναι σημαντικό να ανοίξει η συζήτηση για ένα «new deal» για την ανάγκη απομείωσης αυτού του χρέους, αλλιώς δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα».  Ο πρώην πρωθυπουργός θεωρεί ότι παράλληλα πρέπει να αναζητηθούν πιο ριζοσπαστικές λύσεις, όχι μόνο για τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και εν γένει για τα χρέη που έχουν δημιουργηθεί την περίοδο της πανδημίας, για τα χρέη προς το Δημόσιο, αλλά και συνολικότερα προς τις τράπεζες.  

Ειδικά στο σχέδιο για το νέο ΕΣΥ θα υπάρξουν προτάσεις για να γίνουν 15.000 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και να ενισχυθούν οι δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τη δημιουργία 127 ΤΟΜΥ σε όλη τη χώρα. Παράλληλα θα υπάρξει πρόταση για αναμόρφωση του μισθολογίου και σημαντικές αυξήσεις μισθών, ώστε να έχουν κίνητρα οι νέοι γιατροί να εντάσσονται στο ΕΣΥ και με αυτόν τον τρόπο να υπάρξει δέλεαρ επιστροφής στην Ελλάδα νέων επιστημόνων που μετανάστευσαν στο εξωτερικό.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk