Η ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ δένει ακόμη περισσότερο τη ναυτιλία με τον τόπο της

Μέσα σε λίγες μόνο ημέρες, με τη συνδρομή 140 και πλέον οικογενειών της εφοπλιστικής κοινότητας, συγκεντρώθηκαν πάνω από 13 εκατ. ευρώ στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας

Ξεπέρασε τα 13 εκατ. ευρώ η προσφορά της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, προσφορά που προήλθε από περισσότερα από 140 μέλη της ελληνικής ναυτιλιακής οικογένειας, τα οποία ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμα της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ.

Η δημιουργία της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ είναι πρωτοπόρο και επιτυχημένο παράδειγμα συλλογικής κοινωνικής προσφοράς από έναν επιχειρηματικό κλάδο. Ο ελληνικός εφοπλισμός είναι υπερήφανος για τη ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ, η οποία συσφίγγει ακόμη περισσότερο τους δεσμούς της ναυτιλίας με τον τόπο της, τονίζει σε συνέντευξή του στο «Βήμα» ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ Θεόδωρος Βενιάμης, αναφερόμενος στο πολυσχιδές έργο της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας κοινωνικής προσφοράς του ελληνικού εφοπλισμού.

Κύριε πρόεδρε, ποια ανάγκη υπαγόρευσε στην Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών να προχωρήσει στη δημιουργία της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ;

«Η ελληνική ναυτιλία, που αποτελεί περίπου το 7% του ΑΕΠ, διακρίνεται ιστορικά για τη σημαντική οικονομική προσφορά της στον τόπο μέσω της εισαγωγής συναλλάγματος – μόνο το 2019 ξεπέρασε τα 17,3 δισ. ευρώ -, ενώ συνεισφέρει άμεσα και έμμεσα με 170.000 θέσεις εργασίας στη συνολική απασχόληση της χώρας. Εκτός όμως από την οικονομική, πολύπλευρη είναι η συνεισφορά της ελληνικής ναυτιλιακής οικογένειας και στην κοινωνία, με εμφανείς και εξίσου πολλές αφανείς πρωτοβουλίες. Είναι πολυεπίπεδες πρωτοβουλίες  αλληλεγγύης και στήριξης ευπαθών ομάδων και φορέων που ασκούν κοινωνικό έργο. Είναι πρωτοβουλίες που αγκαλιάζουν την Εκκλησία, το Εθνικό Σύστημα Υγείας, την Παιδεία αλλά και δομές της πολιτείας όπως είναι οι Ενοπλες Δυνάμεις, το Λιμενικό Σώμα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία και άλλες.

Η ανιδιοτελής αυτή προσφορά της ναυτιλίας εκφραζόταν πριν τη ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ σε ιδιωτικό επίπεδο, από εφοπλιστικές οικογένειες αλλά και ιδρύματα που συνδέονται με τη ναυτιλία και σε συλλογικό επίπεδο η ναυτιλιακή οικογένεια κινητοποιούνταν μέσω της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών πάντοτε μετά από συγκλονιστικά γεγονότα, όπως σεισμοί και πυρκαγιές. Ενδεικτικά αναφέρω τις μεγάλες πυρκαγιές στην Ηλεία, όταν μετά τις καταστροφικές φωτιές η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών, πρόσφερε 100 κινητές ασθενοφόρες μονάδες τελευταίας τεχνολογίας για τις ανάγκες του ΕΚΑΒ, 6 οχήματα πυρόσβεσης και 7 κινητές ασθενοφόρες μονάδες όμοιες με του ΕΚΑΒ, για τις ανάγκες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Επίσης από τις πρώτες ημέρες της δημοσιονομικής κρίσης που έπληξε τη χώρα μας μετά το 2010 η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών κινητοποιήθηκε με αμεσότητα και ανέπτυξε προγράμματα αλληλεγγύης στηρίζοντας οικογένειες που επλήγησαν από την οικονομική κρίση.

Η ένθερμη αποδοχή αυτών των πρωτοβουλιών από τα μέλη της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών μάς οδήγησε στη σκέψη, αυτή η έκφραση αλληλεγγύης προς την κοινωνία να λάβει έναν μόνιμο, πιο συγκροτημένο και στοχευμένο χαρακτήρα και έτσι προέκυψε το 2016 η ίδρυση της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ η οποία αποτελεί το μοναδικό παράδειγμα, συλλογικής κοινωνικής προσφοράς από έναν επιχειρηματικό κλάδο. Αυτό έρχεται να τονίσει και ο διακριτικός τίτλος «ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ» που επιλέξαμε. Είναι μια ονομασία που τονίζει τη δύναμη της συλλογικότητας και της ενότητας, η οποία αποτελεί σταθερό σημείο  της ναυτιλιακής μας οικογένειας για τη συνέχιση του κοινωνικού της έργου, με βάση πάντοτε τις ανάγκες και τις προτεραιότητες της κοινωνίας μας. Η ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ είναι μία καινοτόμος επιτυχημένη πρωτοβουλία που δένει ακόμη περισσότερο τη ναυτιλία με τον τόπο της».

Ποιες οι βασικότερες μέχρι τώρα παρεμβάσεις της και το έργο της;

«Το έργο της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ αρχικά ξεκίνησε εστιάζοντας στον τομέα της σίτισης και στήριξης γενικότερα ευπαθών κοινωνικών ομάδων σε όλη τη χώρα. Ολα αυτά τα χρόνια, από το 2016, τα προγράμματα της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ έχουν φτάσει σε εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες και άτομα σε ανάγκη σε όλη τη χώρα. Μόνο το 2019 οι άμεσα ωφελούμενοι από τα προγράμματα της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ ξεπέρασαν τους 33.000, μεταξύ των οποίων 11.500 παιδιά και νέοι, 3.500 άτομα τρίτης ηλικίας, 30 σχολεία και 12 νοσοκομειακές μονάδες σε 74 σημεία και στις 13 περιφέρειες της χώρας.

Το έργο της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ έχει επεκταθεί σημαντικά και πλέον  δραστηριοποιείται στους τομείς της Επισιτιστικής Βοήθειας, Υγείας, Κοινωνικής Πρόνοιας, Παιδείας, Ναυτικής Εκπαίδευσης, Υποτροφιών και Εργων Δημοσίου Ενδιαφέροντος. Σε όλους τους τομείς υλοποιούνται ενέργειες στήριξης και δράσεις που αφορούν τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης ατόμων και ομάδων που χρήζουν βοήθειας και την ενίσχυση του τρόπου λειτουργίας φορέων και δομών που προστατεύουν ευάλωτες ομάδες. Επίσης ενισχύουμε τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα  Ασφαλείας στους νευραλγικούς τομείς της εθνικής άμυνας και προστασίας των πολιτών ενώ ανταποκρινόμαστε σε έκτακτα συμβάντα που πλήττουν τη χώρα και κινητοποιούμαστε  για την αντιμετώπιση κρίσεων.

Ξεχωριστό παράδειγμα αποτελεί το πρόγραμμα Στήριξης Πυροπαθών, το οποίο  συνεχίζει να διενεργείται  μέχρι και σήμερα  υπέρ των πληγέντων από τις καταστροφικές φωτιές στην Αττική το 2018.

Επίσης πρόσφατα ο ελληνικός εφοπλισμός ανταποκρινόμενος με αίσθημα ευθύνης στις εθνικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας, προέβη σε δωρεά προς το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή 10 ταχύπλοων περιπολικών σκαφών υψηλών προδιαγραφών και άρτια εξοπλισμένων, που θα καλύψουν επείγουσες επιχειρησιακές ανάγκες του Σώματος.

Οι πλέον πρόσφατες σημαντικές μας παρεμβάσεις είναι στον τομέα του δημόσιου συστήματος υγείας. Να υπενθυμίσω τη μεγάλη πρωτοβουλία της ανακαίνισης χώρων υγιεινής στους θαλάμους νοσηλείας και στους κοινόχρηστους χώρους  όλων των δημόσιων νοσοκομείων της Αττικής καθώς και την παροχή των απαραίτητων  κλινοσκεπασμάτων και στα 120 δημόσια νοσοκομεία της χώρας, ένα έργο που θα συνεχιστεί μετά την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Και βέβαια η ναυτιλία είναι και πάλι παρούσα με την τελευταία της πρωτοβουλία που είναι σε εξέλιξη και αφορά τη μάχη κατά της πανδημίας Covid-19. Η ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ έχει προσφέρει μέχρι τώρα για τις ανάγκες των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας 335 αναπνευστήρες ΜΕΘ, 20 φορητούς αναπνευστήρες, 200 μόνιτορ παρακολούθησης ζωτικών οργάνων και 100 νοσοκομειακές κλίνες νοσηλείας ΜΕΘ καθώς και σημαντικές ποσότητες αναλώσιμων.

Παράλληλα ενισχύει το σημαντικό έργο που επιτελούν οι Ένοπλες Δυνάμεις καθώς και τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού και του Λιμενικού Σώματος την κρίσιμη αυτή περίοδο για την προάσπιση της δημόσιας υγείας, μέσω πλήθους ενεργειών, όπως προσφορά διαφόρων τύπων οχημάτων και επισκευής του μεγαλύτερου σκάφους του Λιμενικού «ΓΑΥΔΟΣ», για τη φύλαξη των συνόρων στον Εβρο και στο Αιγαίο, καθώς και με αναλώσιμα είδη ατομικής προστασίας για την προφύλαξή τους από το κορωνοϊό.

Επιπροσθέτως, με κοινή απόφαση του Ιδρύματος Λάτση και της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ, που τα τελευταία χρόνια συγχρηματοδοτούν το πρόγραμμα ΣΥΜΠΡΑΤΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ, εκτάκτως διατίθεται το σύνολο της φετινής χρηματοδότησης στην αγορά 24.000 διαγνωστικών τεστ του κορωνοϊού για τις ανάγκες των Πανεπιστημιακών Εργαστηρίων  Αττικής και Θεσσαλονίκης και του Ινστιτούτου Παστέρ.

Τέλος, λόγω της συγκυρίας ανταποκριθήκαμε άμεσα και στην έκκληση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την ενίσχυση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης με τη δωρεά 5.000 συσκευών tablets για την κάλυψη των αναγκών των μαθητών και των εκπαιδευτικών σε όλη τη χώρα.

Συνολικά η ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ συγκέντρωσε σε λίγες μόνο ημέρες, με τη συνδρομή 140 και πλέον οικογενειών της εφοπλιστικής κοινότητας, πάνω από 13 εκατ. ευρώ στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας».


Κύριε πρόεδρε, η ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ αν και υφίσταται λίγα χρόνια έχει μπει για τα καλά στη ζωή της κοινότητας με τις παρεμβάσεις της σε κοινωνικό επίπεδο. Τελικά αισθάνεστε ότι δικαιώθηκε η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών στην απόφαση για την ίδρυσή της;

«Το μέχρι τώρα έργο της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ μάς κάνει ιδιαίτερα υπερήφανους και ως εκ τούτου αισθανόμαστε δικαιωμένοι για την πρωτοβουλία μας. Ομως πρέπει να τονίσω ότι το έργο αυτό δεν θα γινόταν πραγματικότητα χωρίς την αμέριστη συμπαράσταση των μελών της ελληνικής ναυτιλιακής οικογένειας, η οποία αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή την ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ.

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες σε όλους όσοι συμμετέχουν στο πολύ σημαντικό έργο της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ και συμπαραστέκονται σε χιλιάδες συμπολίτες μας σε όλη τη χώρα ενστερνιζόμενοι τον σκοπό μας για το κοινό καλό. Στόχος μας είναι να κτίσουμε όλοι μαζί ένα υψηλό πρότυπο για την επόμενη γενιά της ναυτιλίας και έναν ισχυρό σύνδεσμο της ναυτιλίας με την κοινωνία.

Ιδιαίτερα όμως θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς όλα τα μέλη της ναυτιλιακής μας οικογένειας που αγκάλιασαν με πάθος την τελευταία πρωτοβουλία κατά της πανδημίας και με την άμεση ανταπόκρισή τους δίνουν τη δυνατότητα στη ναυτιλία μας να σταθεί αρωγός στην κοινωνία και στους συμπολίτες μας, παραμένοντας προσηλωμένη στις διαχρονικά υψηλές ανθρωπιστικές αξίες της κοινωνικής αλληλεγγύης και προσφοράς.

Θα ήθελα επίσης να σας διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον τόπο μας και τους συμπολίτες μας και θα έχουμε, μαζί με τη μεγάλη ηθική ικανοποίηση της προσφοράς, την τιμή να αποτελούμε για την κοινωνία, αλλά και για τα παιδιά μας, ένα υψηλό πρότυπο υπεύθυνου πολίτη, επιχειρηματία αλλά κυρίως ανθρώπου».

Κύριε πρόεδρε, μια τελευταία ερώτηση. Πόσο επηρεάζεται η ναυτιλία από την πανδημία του κορωνοϊού;

«Η ναυτιλία, όπως και όλοι οι επιχειρηματικοί κλάδοι, πλήττεται άμεσα από την εξάπλωση της πανδημίας. Τα προβλήματα είναι τεράστια. Λιμάνια έχουν κλείσει για τα πλοία μας, ναυπηγεία καθυστερούν τις παραδόσεις νεότευκτων, δεκάδες χιλιάδες ναυτικοί δεν μπορούν να μετακινηθούν, με αποτέλεσμα να τίθενται σοβαρά εμπόδια στην απρόσκοπτη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας. Ομως η ναυτιλία μεταφέρει το 90% του παγκόσμιου εμπορίου. Μεταφέρει τρόφιμα και φάρμακα, υγειονομικό υλικό που είναι απαραίτητο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Για τον λόγο αυτόν οι ιθύνοντες των κρατών θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους προκειμένου το μεταφορικό έργο της ναυτιλίας να συνεχιστεί απερίσπαστο.

Σημαντικός στη διατήρηση μιας λειτουργικής, αποτελεσματικής και σε κάθε περίπτωση βιώσιμης εφοδιαστικής αλυσίδας είναι ο ρόλος του διεθνούς τραπεζικού συστήματος, το οποίο πρέπει να στηρίξει άμεσα και δραστικά τη ρευστότητα των ναυτιλιακών εταιρειών ώστε να εξέλθουν αλώβητες από την κρίση.

Σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση ιδιαίτερα θα ήθελα να υπογραμμίσω την αποφασιστική συμβολή των ναυτικών μας που ακάματα και με πάθος προσφέρουν τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες τους. Χωρίς τους ναυτικούς μας τα πλοία δεν θα ταξίδευαν. Οι ναυτικοί μας είναι οι σύγχρονοι ήρωες της θάλασσας, και εύχομαι να είναι και να παραμείνουν υγιείς και ασφαλείς».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk