Έντυπη Έκδοση Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους Μόνον αφελείς και άσχετοι γύρω από τα διεθνώς συμβαίνοντα θα μπορούσαν να περιμένουν θεαματικά αποτελέσματα από την επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον. Καθώς μάλιστα στις πολυπαθείς ελληνοτουρκικές σχέσεις, πέρα από τα έως σήμερα γνωστά και ανυπέρβλητα εμπόδια (τα οποία εν πολλοίς οφείλονται σε εσωτερικές αντιδράσεις για κομματικούς λόγους που δεν επέτρεψαν τη λύση τους), έρχονται τώρα να εμπλακούν και οι νέες παράμετροι της πολύπλευρης κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο, στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και στη Λιβύη. Και όλα αυτά τη στιγμή που την ισχυρότερη χώρα του πλανήτη διευθύνει ένα αλλοπρόσαλλο και επικίνδυνο άτομο, οι ενέργειες του οποίου, όπως αποδεικνύουν οι τελευταίες εξελίξεις, μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και σε πολεμική αναμέτρηση. Και αυτό ήταν το άτομο με το οποίο ήταν υποχρεωμένος να συνομιλήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική πλευρά είχε να αντιμετωπίσει πέρα από τη γνωστή εδώ και πολλά χρόνια, και για λόγους καθαρά γεωπολιτικούς, φιλοτουρκική αμερικανική πολιτική και την «ειδική σχέση» Τραμπ – Ερντογάν. Δύο αυταρχικών ηγετών που λειτουργούν στο ίδιο μήκος κύματος, πέραν των καθιερωμένων κανόνων του Διεθνούς Δίκαιου. Με τον έναν να δολοφονεί, έτσι επειδή ο ίδιος το αποφάσισε, τον στρατιωτικό ηγέτη μιας αντίπαλης χώρας, χωρίς να μπορεί να εκτιμήσει τις ευρύτερες αρνητικές συνέπειες αυτής της ενέργειας, και τον άλλον την επικεφαλής των γυναικείων δυνάμεων του PKK (της γνωστής αντιστασιακής οργάνωσης των κούρδων αγωνιστών) επειδή ο ίδιος έκρινε ότι πρόκειται για τρομοκρατική οργάνωση.
Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν έπρεπε να είχε γίνει η συνάντηση με τον αμερικανό πρόεδρο, έστω και εν μέσω της αρνητικής συγκυρίας από τις εξελίξεις στο Ιράν. Διότι δόθηκε τουλάχιστον η ευκαιρία να ακουστούν σε ανώτατο επίπεδο, από ένα άτομο που χειρίζεται με μεγάλη άνεση την αγγλική γλώσσα (και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία αν τον συγκρίνουμε με τον προκάτοχό του), οι ελληνικές θέσεις όχι μόνο στον Λευκό Οίκο, αλλά και στο Κογκρέσο, που είναι φιλικά διακείμενο στο δραστήριο ελληνικό λόμπι, καθώς και στα ασκούντα μεγάλη επιρροή think tanks (δεξαμενές σκέψης).
Θέσεις που δεν αφορούσαν μόνο την ελληνοτουρκική πτυχή, αλλά και την ελληνική οικονομία (και κυρίως το επείγον ζήτημα των επενδύσεων), σε μια στιγμή που δίνεται ο αγώνας για μια επανεκκίνηση πάνω σε νέες βάσεις. Από εκεί και πέρα, ο χρόνος θα δείξει αν η αναγγελθείσα αμερικανική πρωτοβουλία για τη μείωση της έντασης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, με την επίσκεψη στις δύο χώρες το επόμενο δίμηνο του υφυπουργού Εξωτερικών Μάθιου Πάλμερ, θα φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.