Έντυπη Έκδοση Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους Το εργασιακό νομοσχέδιο εξελίσσεται στην πρώτη σοβαρή πολιτική αναμέτρηση της κυβέρνησης αφενός με την αντιπολίτευση και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις αλλά και την κοινωνία αφετέρου.
Ηδη οι πρώτες αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν με την ανακοίνωση των επικείμενων μέτρων αποτελούν προμήνυμα των όσων θα ακολουθήσουν εντός του Μαΐου, όταν οριστικοποιηθεί το νομοσχέδιο και έλθει στη Βουλή προς ψήφιση.
Η πολιτική και συνδικαλιστική σύγκρουση και αντιπαράθεση που αναμένεται να προκαλέσουν τα εργασιακά μέτρα θα δοκιμάσουν τις κυβερνητικές αντοχές και τα όρια της αντιπαράθεσης με τους πολιτικούς της αντιπάλους, ενώ θα μετρήσουν και τις απώλειες που θα καταγράψει στο επίπεδο της κοινής γνώμης.
Σε ετοιμότητα
Το πρώτο κύμα των αντιδράσεων θα εκδηλωθεί αμέσως μετά την Κυριακή του Πάσχα, με τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς, ο οποίος προσδιορίστηκε για την Τρίτη 4 Μαΐου από τη ΓΣΕΕ, καθώς η 1η Μαΐου συμπίπτει με το Μεγάλο Σάββατο και δεν ήταν εφικτός ο εορτασμός κατά τη συγκεκριμένη ημέρα.
Από την πλευρά του το ΚΚΕ – μέσω του ΠΑΜΕ – μετέφερε τον εορτασμό για την Πέμπτη 6 Μαΐου, διαφοροποιούμενο πλήρως από τη ΓΣΕΕ, καθώς οι μεταξύ τους σχέσεις βρίσκονται σε «μηδενικό σημείο». Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο «αιτία πολέμου για τους εργαζομένους» και την Πρωτομαγιά ως «την πρώτη δυναμική απάντηση» στις επερχόμενες αλλαγές στο ωράριο και τις συλλογικές συμβάσεις.
Αρνητική είναι και η ΓΣΕΕ αναφερόμενη σε όσα μέτρα του νομοσχεδίου έχουν δει το φως της δημοσιότητας. «Πρόκειται για δυσμενείς αλλαγές στο εργασιακό τοπίο, που βάζουν στο στόχαστρο ακόμη και το οκτάωρο» σημειώνει η Συνομοσπονδία και καλεί τα συνδικάτα σε ετοιμότητα αναφερόμενη «στο ενδεχόμενο και νέων απεργιακών κινητοποιήσεων».
Χωρίς κανόνες
Στην πρώτη θέση της αντιπολιτευτικής του ατζέντας βρίσκεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και για την Αξιωματική Αντιπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο ως «τερατούργημα» και τον υπουργό Εργασίας «οδοστρωτήρα». Κατηγορεί την κυβέρνηση πως μεσούσης της πανδημίας ετοιμάζει ένα νομοσχέδιο που «στοχεύει στην πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, στη γενίκευση της ελαστικής και φθηνής εργασίας, στην αποδιάρθρωση του ωραρίου εργασίας και στην κατάργηση του οκταώρου, στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομικές συμβάσεις, καθώς και στη θέσπιση της απλήρωτης υπερωριακής εργασίας, χωρίς κανόνες, ακόμη και το Σαββατοκύριακο».
Απέναντι στο νομοσχέδιο στέκεται και το Κίνημα Αλλαγής, το οποίο σημειώνει ότι το συγκεκριμένο νομοθέτημα οδηγεί «στην κατάργηση της συλλογικής διαπραγμάτευσης, σε απροστάτευτους εργαζομένους, δεκάωρη εργασία και απλήρωτες υπερωρίες, σε ωράριο εργασίας-λάστιχο και σε εργασία χωρίς κανόνες, ακόμη και το Σαββατοκύριακο».
Να σημειωθεί ότι τα συγκεκριμένα μέτρα «ετοιμάζονται εδώ και μήνες», έχουν συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και αποτελούν κεντρική «μεταρρυθμιστική επιλογή» της κυβέρνησης. Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης χαρακτηρίζει τα μέτρα ως «σημαντική μεταρρύθμιση» με στόχο τον εκσυγχρονισμό του εργατικού δικαίου και την προσαρμογή της αγοράς εργασίας στα σύγχρονα ευρωπαϊκά οικονομικά και τεχνολογικά δεδομένα. «Είναι ένα νομοσχέδιο που φιλοδοξεί να φέρει τη χώρα μας στον ευρωπαϊκό μέσο όρο για μια σειρά ζητημάτων» σημειώνει χαρακτηριστικά, απαντώντας στις επικρίσεις.