Η Πειραιώς πωλεί σε funds δάνεια €580 εκατ. της MIG
Η τράπεζα επιδιώκει να απεμπλακεί από την εταιρεία συμμετοχών – Τσέχοι και Ιρλανδοί έχουν υποβάλει προτάσεις – Παραμένει το στοίχημα της πώλησης των θυγατρικών Attica και Vivartia
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους
Εντείνονται οι διεργασίες πώλησης των δανείων της MIG από την Τράπεζα Πειραιώς, προσπάθεια που αν τελεσφορήσει θα οδηγήσει σε αλλαγή ιδιοκτησίας της ΜIG και θα δρομολογήσει εξελίξεις σε δύο σημαντικούς κλάδους της οικονομίας – στην ακτοπλοΐα και στα τρόφιμα, καθώς η MIG ελέγχει πλειοψηφικά ποσοστά στην Attica Συμμετοχών και τη Vivartia.
H Πειραιώς έχει χορηγήσει στη MIG, στην οποία είναι και ο μεγαλύτερος μέτοχος με 32%, δάνεια που προσεγγίζουν τα 580 εκατ. ευρώ, αλλά η MIG ως εταιρεία holding δεν έχει τα έσοδα για να τα εξυπηρετήσει.
Μάλιστα πρόσφατα οι υποχρεώσεις αυτές μεταφέρθηκαν στα κόκκινα δάνεια της τράπεζας.
Συναντήσεις με
ενδιαφερομένους
Στα κεντρικά της Πειραιώς, στην οδό Αμερικής, έχουν πυκνώσει οι επαφές του CEO κ. Χρήστου Μεγάλου ο οποίος βολιδοσκοπεί ενδιαφερόμενους επενδυτές που εξετάζουν την απόκτηση των δανείων. Μεταξύ αυτών η Emma Capital του τσέχου μεγαλοεπενδυτή Γίρι Σμετς και το ιρλανδικό fund Comer Group.
Αντίστοιχες κρούσεις έχουν γίνει και στη Fortress. Υπενθυμίζεται πως η Emma Capital είχε ενδιαφερθεί πρόσφατα με συγκεκριμένη πρόταση για την εξαγορά της Vivartia, ενώ η Comer Group έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με την Πειραιώς καθώς είχε εξαγοράσει δάνεια της Club Hotel Loutraki.
Oυσιαστικά, όποιος αγοράσει τα δάνεια της Πειραιώς θα αποκτήσει και τον έλεγχο της MIG. Toν περασμένο Οκτώβριο η Πειραιώς είχε υποχρεωθεί να καλύψει δάνειο της Fortress προς τη MIG ύψους 142 εκατ. ευρώ που έληγε, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα ενεργοποιούνταν ενέχυρα που είχε η Fortress σε Attica Συμμετοχών και Vivartia.
Προθεσμία αποπληρωμής
Ειδικότερα, είχε ενέχυρο το 50,59% της Attica Συμμετοχών και το 52% της Vivartia. Eπίσης η Πειραιώς είχε αναχρηματοδοτήσει και δικό της δάνειο προς τη MIG, που έληγε εκείνη την περίοδο, ύψους 86,25 εκατ. ευρώ.
Τότε η συμφωνία μεταξύ MIG και Πειραιώς προέβλεπε την παράταση της προθεσμίας αποπληρωμής των δύο κοινών ομολογιακών δανείων μέχρι τον Ιούνιο του 2020. Μέχρι τότε η MIG για να αποπληρώσει την Πειραιώς θα πρέπει να πωλήσει κάποια από τις συμμετοχές της (Vivartia, Attica Συμμετοχών).
Η άλλη επιλογή που εξετάζεται τώρα είναι η πώληση του συνόλου των δανείων που έχει χορηγήσει η Πειραιώς στη MIG, τα οποία όπως προαναφέρθηκε προσεγγίζουν τα 580 εκατ. ευρώ. Οι προσφορές που έχει δεχθεί από τους ενδιαφερομένους η Πειραιώς είναι σχεδόν ισόποσες, κοντά στα 400 εκατ. ευρώ εκάστη.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι επενδυτές βάζουν περί τα 200 εκατ. ευρώ ο καθένας και τα υπόλοιπα 200 ζητούν να τα δανείσει η Πειραιώς. Αν επιτευχθεί συμφωνία με κάποιον από τους ενδιαφερομένους, η Πειραιώς θα γράψει μικρή ζημία καθώς έχει πάρει και προβλέψεις, δεν θα χρειαστεί να βάλει πάλι λεφτά στη MIG και το κυριότερο θα μειώσει το χαρτοφυλάκιο των κόκκινων δανείων της.
Σε μια τέτοια περίπτωση ο προβληματισμός θα περάσει στον νέο ιδιοκτήτη των δανείων, ο οποίος για να ρεφάρει και να βγάλει και κέρδος θα πρέπει να δρομολογήσει ο ίδιος την πώληση των θυγατρικών Attica Συμμετοχών και Vivartia.
H διοίκηση της MIG όπως έχουν δείξει οι μέχρι τώρα πρωτοβουλίες της δεν επιθυμούσε να πωλήσει τη Vivartia αλλά την Αttica Συμμετοχών, η οποία μετά την εξαγορά της Hellenic Seaways είναι με διαφορά η μεγαλύτερη εταιρεία στην ελληνική ακτοπλοΐα.
Προσδοκίες για καλύτερες επιδόσεις
Από τη MIG εκτιμούν ότι και οι δύο συμμετοχές της τα αμέσως επόμενα χρόνια θα πετύχουν ακόμη καλύτερες επιδόσεις. Ιδίως για τη Vivartia αναμένουν τα ebitda από 59 εκατ. ευρώ το 2018 μέσα στην επόμενη τετραετία να ανέλθουν στα 100 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται πως η Vivartia πριν από έναν χρόνο προχώρησε στην αναδιάρθρωση του δανεισμού της (373 εκατ. ευρώ) με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.
Η πώληση όμως της Attica Συμμετοχών στην οποία η MIG ελέγχει το 80% δεν είναι μια απλή υπόθεση. Και αυτό γιατί λόγω της δεσπόζουσας θέσης που έχει στην αγορά δεν μπορεί να προσελκύσει στρατηγικούς επενδυτές από τον κλάδο. Ούτε όμως και για ένα fund είναι εύκολο να πάρει απόφαση η επενδυτική του επιτροπή να τοποθετηθεί στην Attica, καθώς λόγω του μεγέθους της εταιρείας και της ωρίμασης της αγοράς στην οποία δραστηριοποιείται καθιστά αβέβαιη την αποεπένδυση έπειτα από 5-7 χρόνια με περιθώρια κέρδους που επιδιώκουν αυτά τα funds. Από την άλλη πλευρά, η μεγάλη ρευστότητα που υπάρχει στο σύστημα και τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού βοηθούν στην εξεύρεση επενδυτή για την εταιρεία, η οποία μπορεί να έχει σκαμπανεβάσματα στα κέρδη από το κόστος των καυσίμων, αλλά η ανάπτυξη της εγχώριας οικονομίας και ο τουρισμός θα της εξασφαλίσουν και στο μέλλον ικανό μεταφορικό έργο.
Η «προίκα» των θυγατρικών και η… Singular
H ΜIG τον περασμένο Σεπτέμβριο δέχθηκε πρόταση από την Emma Capital του τσέχου μεγαλοεπενδυτή Γίρι Σμετς για την εξαγορά της θυγατρικής της Vivartia.
Η πρόταση προέβλεπε την καταβολή τιμήματος 200 εκατ. ευρώ για το 92,1% που ελέγχει η MIG στη Vivartia και την ανάληψη δανείων περίπου 380 εκατ. ευρώ του ομίλου τροφίμων. Τότε όμως η MIG δεν είχε συζητήσει την πρόταση, γιατί όπως είχε εξηγήσει με ανακοίνωσή της δεν μπορούσε να εισέλθει σε συζητήσεις με την Emma καθώς βρισκόταν σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις για την αναχρηματοδότηση των δανείων της με τις Farallon και Οak Hill.
Tώρα ο Τσέχος επανήλθε και επιθυμεί μέσα από την ανάληψη των δανείων της MIG να αποκτήσει τον έλεγχο της Holding και κατ’ επέκταση τον έλεγχο όλων των θυγατρικών της.
Σήμερα, υπό τον όμιλο της Vivartia βρίσκονται οι εταιρείες Δέλτα Τρόφιμα, Μπάρμπα Στάθης, Goody’s, Evererst κ.ά. Το 2018 ο όμιλος τροφίμων πραγματοποίησε πωλήσεις 606 εκατ. ευρώ (+4,1%), ebitda 59,1 εκατ. ευρώ (+4,8%) και κέρδη προ φόρων 7,2 εκατ. έναντι 3,3 εκατ. το 2017.
Η Attica Συμμετοχών (Blue Star Ferries, Superfast, Hellenic Seaways) είναι ο leader του κλάδου της ελληνικής ακτοπλοΐας με 33 πλοία, 400 εκατ. ευρώ τζίρο και 1.550 εργαζομένους.
H ΜIG βρισκόταν σε συζητήσεις και για την πώληση της θυγατρικής της SingularLogic, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Πρόσφατα το Διοικητικό Συμβούλιο της MIG αποφάσισε την ενίσχυση της θυγατρικής της SingularLogic μέσω της χορήγησης ρευστότητας για την κάλυψη έκτακτων χρηματοδοτικών αναγκών «προκειμένου η εταιρεία πληροφορικής να φέρει εις πέρας το επιχειρησιακό της σχέδιο».

