«Η παραπληροφόρηση διογκώθηκε από την επέλαση του κορωνοϊού»

Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Fake news, clickbait, post truth, likes, hashtag, hoaxes: αν είναι οι μόνοι όροι που γνωρίζεις από τον χώρο των ειδήσεων μάλλον πρέπει να ενημερωθείς καλύτερα! Η δημοσιογραφία είναι αρχικά ένα λειτούργημα, ένα επάγγελμα στην υπηρεσία του πολίτη και της κοινωνίας. Την ξενάγηση στον κόσμο της ενημέρωσης, ειδικά σε μια επαρχιακή πόλη, αναλαμβάνει να μας κάνει η διευθύντρια της ΕΡΤ Κομοτηνής Ειρήνη Τσακίρη. Ενας άνθρωπος με πάθος για τη δουλειά της, την πόλη της και την ενημέρωση.
Ποια είναι η θεματολογία των ειδήσεων σε μια απομακρυσμένη περιοχή όπως η Κομοτηνή;
«Αρχικά η Κομοτηνή δεν είναι απομακρυσμένη. Η πόλη μας είναι η αρχή της Ελλάδας, όχι το τέλος της. Η θεματολογία των ειδήσεων ποικίλλει ιδιαίτερα και επηρεάζεται από θέματα επικαιρότητας. Στην εποχή του κορωνοϊού αναπόφευκτα αναδεικνύουμε θέματα που σχετίζονται με την πανδημία. Πάντοτε όμως υπάρχει και η τοπική ματιά. Πολιτισμός, ήθη και έθιμα της Θράκης, διαφορετικές κουλτούρες κρατούν τα σκήπτρα της ειδησεογραφίας. Ο τόπος μας είναι τόσο όμορφος, γι’ αυτό και τα ρεπορτάζ που αναλαμβάνουν η ΕΡΤ 1 και η ΕΡΤ 3 τον αναδεικνύουν».
Ποιο ήταν ένα τοπικό ζήτημα που είχε απασχολήσει τον Τύπο της Κομοτηνής;
«Ενα δυνατό θέμα που θυμάμαι ότι είχε απασχολήσει τον Τύπο της Κομοτηνής, αλλά και ολόκληρη τη χώρα ήταν οι πυρκαγιές που προέκυψαν κατά τους θερινούς μήνες. Επίσης, η βία σε όλες τις μορφές της, όπως και το φαινόμενο του bullying μάς αγγίζουν ιδιαίτερα, γι’ αυτό και παρουσιάζουμε και αντίστοιχες εκπομπές. Δυστυχώς, υπάρχουν κάποια δυσάρεστα θέματα που απασχολούν και εμάς και όλη την Ελλάδα».
Σε μια επαρχιακή πόλη όπως η Κομοτηνή υπάρχει παραπληροφόρηση, fake news; Αν ναι, πώς το αντιμετωπίζετε;
«Παντού υπάρχει. Οπως υπάρχει σε όλη την Ελλάδα, υπάρχει και στην Κομοτηνή. Το φαινόμενο παρατηρείται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες και ειδικά τον Αύγουστο που δεν υπάρχει θεματολογία. Η παραπληροφόρηση διογκώθηκε από την επέλαση του κορωνοϊού. Θέματα τα οποία υπό άλλες συνθήκες θα παραβλέπονταν, τώρα μεγαλοποιούνται. Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια παρατηρώ ότι οι αποδέκτες των ειδήσεων έχουν την κριτική ικανότητα να διακρίνουν τα αληθή γεγονότα από τα ψευδή».
Οι ειδήσεις της Κομοτηνής συμπεριλαμβάνονται στη ροή των ειδήσεων των κεντρικών καναλιών όπως της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας;
«Πέρα από τα κανάλια ΕΡΤ 1 και ΕΡΤ 3, με τα οποία συνεργαζόμαστε και τα οποία προβάλλουν την πόλη μας, πιστεύω ότι από τα μεγάλα κανάλια δεν υπάρχει το αντίστοιχο ενδιαφέρον για αυτήν. Γι’ αυτό υπάρχουμε εμείς εδώ και έχουμε αναλάβει τη σωστή ανάδειξη της Κομοτηνής».
Υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ των δημοσιογράφων σε μια μικρή πόλη;
«Γενικά υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός. Το ίδιο γίνεται και στην πόλη μας, καθώς όλοι οι δημοσιογράφοι κυνηγούν την πρώτη είδηση. Πιθανώς όμως να τη μεταβιβάσουν και σε άλλους συναδέλφους λόγω των στενών δεσμών που υπάρχουν μεταξύ τους, όπως κάνουμε και εμείς. Εγώ προσωπικά θέλω να επικρατεί ο συναγωνισμός και αυτό επιδιώκω».
Ποια είναι τα προσόντα ενός καλού δημοσιογράφου;
«Σίγουρα πρέπει να έχει τελειώσει μια σχετική σχολή, να διαβάζει, να ενημερώνεται, να χειρίζεται σωστά τον λόγο, να είναι αμερόληπτος. Η πρακτική εξάσκηση είναι το μεγαλύτερο μάθημα. Πρέπει να είναι γρήγορος, πρόθυμος, να παρευρίσκεται σε όποιο έκτακτο γεγονός παρουσιάζεται. Για παράδειγμα, όταν ξεσπάει μια φωτιά, ο δημοσιογράφος θα πρέπει να βρίσκεται εγκαίρως στο σημείο, την ώρα που η φλόγα καίει».
Πώς επιδρά η τοπική ενημέρωση στην ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των πολιτών;
«Σίγουρα προκαλεί την ευαισθητοποίηση του κόσμου. Σε περιπτώσεις που αφορούν αιμοδοσίες και οικογενειακές ανάγκες – τόσο χρηματικές όσο και συναισθηματικές -, η κινητοποίηση είναι μεγάλη. Επίσης, η απήχηση των ειδήσεων φάνηκε και στη δημόσια διαμαρτυρία σχετικά με το κρίσιμο ζήτημα της εξόρυξης χρυσού. Χάρη στην άμεση ενημέρωση η Κομοτηνή έγινε «μια γροθιά». Αυτό είναι μεγάλη επιτυχία και αυτή είναι η δύναμη της ενημέρωσης».

