Η πανδημία υποχωρεί,αλλά δεν τελειώνει
Σαφές μήνυμα των ειδικών για μάσκες και self tests «για μερικούς μήνες ακόμη» – Ποιες δραστηριότητες επιτρέπονται ξανά από αύριο – Αυτόματη επιβολή αυστηρότερων μέτρων όπου διαπιστώνεται μεγάλη αύξηση κρουσμάτων
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Παρότι οι πανδημικοί δείκτες συρρικνώνονται κάθε ημέρα που περνάει, δεν έχει έρθει ακόμη η πολυπόθητη ώρα επιστροφής στην κανονικότητα. Μάλιστα, όπως τόνισε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση της Παρασκευής ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, για μερικούς μήνες ακόμα θα πρέπει να συνεχίσουμε να φοράμε τις μάσκες, να προσέχουμε και να κάνουμε self tests. Οσον αφορά την έγκριση του εμβολίου της Pfizer από τον EMA για τα παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών, τόνισε ότι τα παιδιά δεν έχουν παίξει πολύ μεγάλο ρόλο στη μετάδοση του κορωνοϊού στη χώρα μας. «Δεν θα αρχίσει ο εμβολιασμός σε παιδιά στο αμέσως επόμενο διάστημα και δεν υπάρχει άμεση ανάγκη για αυτό» είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι αυτοί που θα πρέπει να μην αμελήσουν το εμβόλιο μέσα στο καλοκαίρι και να πάνε να εμβολιαστούν αν δεν το έχουν ήδη κάνει είναι όσοι βρίσκονται στην ηλικία άνω των 65 ετών.
Η σταδιακή, λοιπόν, αποκλιμάκωση του ιικού φορτίου σε συνδυασμό με την ικανοποιητική πορεία των εμβολιασμών στη χώρα μας και τη μαζική χρήση self-tests δίνουν τη δυνατότητα για την επιστροφή των πολίτων σε… ξεχασμένες δραστηριότητες από αύριο.
Ανοίγουν γήπεδα
και γυμναστήρια
Πιο συγκεκριμένα και όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, θα επιτρέπεται η χρήση γηπέδων 5Χ5 και γηπέδων μπάσκετ σε ερασιτεχνικό επίπεδο με self-tests και τα καθιερωμένα υγειονομικά πρωτόκολλα, όπως και οι αθλητικές διοργανώσεις εκτός σταδίων με προϋποθέσεις.
Επιπλέον, τις πόρτες τους ανοίγουν αυτή την εβδομάδα και τα γυμναστήρια, όπου όμως θα ισχύουν αυστηροί κανόνες. Επιπλέον, ο κ. Χαρδαλιάς συμπλήρωσε ότι μειώνεται στο 25% η τηλεργασία τόσο στο Δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
Η απάντηση
για τη μουσική
Λογικές «αντάρτικου» είναι εξαιρετικά επικίνδυνες, ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς σχολιάζοντας το ζήτημα της μουσικής στην εστίαση. «Η μουσική σαφώς δεν κολλάει, αλλά όλοι οι επιστήμονες, σε όλον τον κόσμο, συμφωνούν ότι η μουσική κάνει τους ανθρώπους να μιλούν πιο δυνατά, να χορεύουν και να έρχονται πιο κοντά, με συνέπεια ο ιός να μεταδίδεται σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα. Οι λογικές αντάρτικου δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές. Οποιος αποφασίσει να παραβεί τους κανόνες, θα αναλάβει και τις ευθύνες του» τόνισε ο υφυπουργός.
Εν τω μεταξύ, από αύριο τίθεται στη διάθεση των πολιτών ένα νέο «εργαλείο» επιδημιολογικής επιτήρησης, καθώς στην πλατφόρμα Covid-19.gov.gr θα έχουν τη δυνατότητα όλοι να παρακολουθούν τέσσερις κρίσιμους επιδημιολογικούς δείκτες: Τον δείκτη θετικότητας, τον αριθμό των κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση, την ανοδική, καθοδική ή σταθερή τάση των κρουσμάτων σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα αλλά και τον εμβολιασμό του πληθυσμού ανά περιοχή με τουλάχιστον μία δόση.
Αυτόματη επιβολή
δέσμης μέτρων
Στο πλαίσιο αυτό, όταν διαπιστώνεται ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων σε μια γεωγραφική περιοχή, τότε αυτόματα θα επιβάλλεται μια δέσμη περιοριστικών μέτρων που θα λειτουργούν πυροσβεστικά, προβλέποντας μεταξύ άλλων
την απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα, την αναστολή των οικοδομικών εργασιών αλλά και των θρησκευτικών τελετών με εξαίρεση τις κηδείες ως 9 άτομα και τέλεση λειτουργιών μόνο από τους λειτουργούς.
Παρουσιάστηκε το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό
Το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό παρουσίασε ο κ. Κυριάκος Πιερρακάκης (φωτογραφία). «Είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι, όπου τα βασικά συστήματα διαλειτουργούν στο κομμάτι της υγείας» ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό θα ισχύει σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ και θα είναι ανοιχτό για την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία καθώς και την Ελβετία. Για την έκδοσή του συνδυάζονται στοιχεία από τις βάσεις όσων νόσησαν με Covid-19 αλλά και όσων έχουν εμβολιαστεί.
Τα περιστατικά θρομβώσεων και το «άνοιγμα» των εμβολίων
Στο μικροσκόπιο των ειδικών βρίσκονται τα περιστατικά θρομβώσεων σε συνδυασμό με θρομβοπενία έπειτα από εμβολιασμό, επιμένοντας εν τούτοις ότι πρόκειται για ιδιαίτερα σπάνιο φαινόμενο. Στη χώρα μας έχουν συσχετιστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca πέντε περιπτώσεις TTS (thrombosis with thrombocytopenia syndrome) σε σύνολο 905.915 εμβολιασμών 1ης και 2ης δόσης.
Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο αφορά μια γυναίκα 61 ετών, η οποία κατέληξε τον περασμένο Μάρτιο λόγω σοβαρών επιπλοκών, το δεύτερο μια 36χρονη από τη Μυτιλήνη που διακομίστηκε την περασμένη εβδομάδα στο νοσοκομείο «Ιπποκράτειο» και ακόμη τρεις περιπτώσεις που καταγράφτηκαν στην Κρήτη – ένας 35χρονος άνδρας ο οποίος ανέρρωσε και δύο γυναίκες, 44 και 47 ετών.
Υπό τις εξελίξεις αυτές σε πρόσφατη ανακοίνωσή του ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) υπογραμμίζει ότι η συχνότητα του συνδρόμου στην ηλικιακή ομάδα 30-39 είναι 1,58/100.000 (αντίστοιχη αναφερόμενη στον ΕΜΑ 1,8/100.000), ενώ για την ηλικιακή ομάδα 40-49 υπολογίζεται σε 2,28/100.000 (αναφερόμενη στον ΕΜΑ 2,1/100.000).
Εν τω μεταξύ στο μικροσκόπιο των επιστημόνων έχουν μπει τα τελευταία 24ωρα τρεις ακόμη περιπτώσεις. Η τελευταία αφορά μια 34χρονη γυναίκα από τον Πύργο, η οποία υπέστη εγκεφαλικό αιμορραγικό επεισόδιο λίγες ημέρες μετά τον εμβολιασμό της με AstraZeneca – χωρίς ωστόσο να έχει αποδειχθεί ότι συνδέεται. Παράλληλα ελέγχονται δύο περιστατικά – μια 48χρονη γυναίκα από τη Θήβα και ένας 37χρονος από την Κεφαλλονιά – τα οποία εμφάνισαν επιπλοκές μετά τον εμβολιασμό τους με το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson.
Πάντως, από χθες όλες οι ηλικιακές ομάδες – μεταξύ των οποίων και οι 30 έως 34 ετών – έχουν στη διάθεσή τους όλα τα εμβόλια, γεγονός που αναμένεται να δώσει ώθηση στην εμβολιαστική εκστρατεία «Ελευθερία». Υπενθυμίζεται δε ότι το εμβόλιο της AstraZeneca δεν θα χορηγείται σε πολίτες κάτω των 30 ετών, σύμφωνα με πρόσφατη οδηγία της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.
Επιφυλάξεις
Την επιφύλαξη και τον «φόβο» των πολιτών για τις παρενέργειες του εμβολίου καταγράφει και η έρευνα της διαΝέοσις. Στην ερώτηση «με ποιο από τα εγκεκριμένα εμβόλια θα προτιμούσατε να εμβολιαστείτε», το εμβόλιο Pfizer/BioNTech συγκέντρωσε τις περισσότερες προτιμήσεις (58,3%), με αυτά της Moderna και της Johnson & Johnson/Janssen να ακολουθούν με 13,7% και 10,9%. Μόνο 4% επιλέγουν το εμβόλιο της AstraZeneca, ενώ 9,9% δήλωσαν αυθόρμητα ότι δεν έχουν κάποια προτίμηση.
Την ίδια ώρα, δεύτερες σκέψεις διατυπώνουν πολίτες οι οποίοι έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου της Οξφόρδης αλλά διστάζουν να… τσιμπηθούν δεύτερη φορά υπό τον φόβο εκδήλωσης παρενεργειών. Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, υπογράμμισε πρόσφατα ότι οι πολίτες πρέπει να ολοκληρώνουν τον εμβολιασμό τους προσθέτοντας ότι «στο Ηνωμένο Βασίλειο σε σύνολο 9.000.000 δεύτερων δόσεων καταγράφηκαν μόλις 15 περιπτώσεις».

