Η ομορφιά σε πρώτο πλάνο
Μεγάλες πρεμιέρες και σημαντικές συμπαραγωγές περιλαμβάνει η διοργάνωση που φιλοδοξεί και εφέτος να αποτελέσει μια ωδή στο κάλλος
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας οδεύει προς την ολοκλήρωση της τρίτης δεκαετίας του και τα σημάδια ωρίμασης μόνο γοητεία τού προσθέτουν. Το 28ο ραντεβού του είναι εξάλλου «Μια ωδή στην ομορφιά» και σκοπεύει να την αναδείξει ποικιλοτρόπως από τις 15 ως τις 24 Ιουλίου. Κατ’ αρχάς και με μια μνημειώδη πρεμιέρα, το κλασικό τρίπτυχο των αγαπημένων του ελληνικού κοινού Peeping Tom (TRIPTYCH: The missing door, The lost room and The hidden floor, 15-16/7) στη νέα του επεξεργασία όπως έγινε από τους δημιουργούς της βελγικής ομάδας, Γκαμπριέλα Καρίτσο και Φρανκ Σαρτιέ, το 2020 για το Nederlands Dans Theatre. Αλλά και με την πρώτη διεθνή συμπαραγωγή στην ιστορία του με το επιφανέστατο Sadler’s Wells του Λονδίνου, το έργο «Neighbours» (19/7, Κεντρική σκηνή) σε χορογραφία του – πρωτοπόρου του abstract breaking – κουρδικής καταγωγής Ραούφ «RubberLegz» Γιασίτ και του αλβανικής καταγωγής χορευτή σύγχρονου χορού Μπριγκέλ Γκιόκα υπό τη δημιουργική προτροπή του αμερικανού χορογράφου Γουίλιαμ Φορσάιθ που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα τον Μάρτιο του ’22. Αλλο ένα πετράδι στο στέμμα του το έργο «Sonoma» (22-23/7, Κεντρική σκηνή) του πολυβραβευμένου Ισπανού Μάρκος Μοράου και της ομάδας La Veronal με δέκα γυναίκες να δημιουργούν μια υποβλητική τελετουργία απαγγέλλοντας μια μακρά λιτανεία Μακαρισμών.
«Αντίσταση στη βία»
«Η ομορφιά αποτελεί τον μοναδικό τρόπο που έχουμε για να αντισταθούμε σε οτιδήποτε συναντάμε καθημερινά ως το ακραίο αντίθετό της, δηλαδή σε κάθε μορφή βίας, πράξης ή λόγου των ανθρώπων που οδηγεί όχι μόνο στον πόνο και τη ματαίωση αλλά και στη διάλυση κάθε δεσμού μας με τον κόσμο. Ομως η ομορφιά υπάρχει επειδή υπάρχουν η καλοσύνη, η αλληλεγγύη και η αγάπη. Και η ουσία τους δεν είναι θεωρητική αλλά αναβλύζει από τα σώματα, τις χειρονομίες, τα λόγια, τις πράξεις, τις σχέσεις μεταξύ των σωμάτων» σύμφωνα με την επιμελητική προσέγγιση της καλλιτεχνικής του διευθύντριας Λίντας Καπετανέα η οποία διανύει την πέμπτη χρονιά της θητείας της (ανανεώνεται παραδόξως κάθε χρόνο και δεν έχει συμπαγή χρονικό ορίζοντα, όπως συνήθως συμβαίνει με τους καλλιτεχνικούς διευθυντές). Η διοργάνωση του 28ου Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας προέκυψε από τη στενή συνεργασία της Λίντας Καπετανέα με τον Δήμο Καλαμάτας, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Καλαμάτας ΦΑΡΙΣ.
Συμμετοχές με ποικιλία
Συνολικά στο Φεστιβάλ θα παρουσιαστούν 26 παραγωγές από 14 ξένες ομάδες από 10 χώρες αλλά και 12 από την Ελλάδα που εκφράζονται σε ένα μεγάλο φάσμα των δυνατοτήτων της κίνησης. Από τον σύγχρονο και τον κλασικό χορό ως το breaking, τα ακροβατικά ή το krump (ο χορός που ξεπήδησε από τις δύσκολες γειτονιές του Λος Αντζελες).
Το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας με την Κεντρική Σκηνή αλλά και το Black Box/Εναλλακτική Σκηνή θα αποτελέσει το βασικό venue της διοργάνωσης η οποία έδωσε το «παρών» ακόμα και τα τελευταία δυο δύσκολα χρόνια της πανδημίας, ενώ όπως πάντα ο χορός και η ομορφιά του θα διαδοθούν και στην κεντρική πλατεία όπου θα παρουσιάσουν δουλειά τους νεότεροι έλληνες και ξένοι χορευτές και χορογράφοι. Στο Black Box θα δείξουν το έργο τους και 5 έλληνες χορογράφοι, με τις Μαρία Δουλγέρη και Πηνελόπη Μωρούτ μαζί με τους Cross iMPact να πραγματοποιούν παγκόσμια πρεμιέρα, η μεν με το «Ενα κάδρο ακόμα» (20/7) με έμπνευση από τον Γιάννη Κουνέλλη, η δε με το «THE BOX-that dead space between us» (21/7), μια διερεύνηση των επιθυμιών και των φόβων μας. Ο Ιταλός Πιερτζόρτζιο Μιλάνο θα φέρει τα χιόνια εν μέσω θέρους στην Καλαμάτα. Η παράσταση «White out- The conquest of the useless» (15/7) είναι ένας φόρος τιμής σε ορειβάτες που έχουν χαθεί αλλά και όσους κατακτούν το μάταιο.
Εντός, εκτός και επί τα αυτά
Ηδη από τις προηγούμενες χρονιές το Φεστιβάλ μεταφερόταν για λίγο στο γειτονικό ξενοδοχειακό συγκρότημα Costa Navarino σε συνεργασία με το Ιδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, κάτι που θα συμβεί και φέτος με τα έργα «Blindly» των Elelei Company και «Nadezhda» της Πηνελόπης Μωρούτ και της ομάδας Cross iMPact (15/7). Επιπλέον όμως έργα του Φεστιβάλ θα παρουσιαστούν σε πόλεις της Πελοποννήσου, όπως η Κόρινθος, η Τρίπολη και το Ναύπλιο, όπου θα φιλοξενηθούν σε δημόσιο χώρο τρεις παραστάσεις. Πρόκειται για τις προαναφερθείσες δύο, συν το «Hito» των Ακίρα Γιοσίντα και Τσέι Χουράδο (17, 19, 20/7).
Από κοντά και τα εκπαιδευτικά προγράμματα (σεμινάρια και εργαστήρια), ένας δυνατός πυλώνας του Φεστιβάλ, τα οποία απευθύνονται σε επαγγελματίες αλλά και σε ομάδες κοινού που απλώς αγαπούν τον χορό (διεξάγονται μεταξύ 8-24/7). Υπάρχει βέβαια και το πρόγραμμα «Keep Dancing» που απευθύνεται σε μαθητές, οικογένειες και μεγαλύτερες ηλικίες και διεξάγεται στη διάρκεια του έτους σε συνεργασία με τη Δημοτική Σχολή Χορού Καλαμάτας (Οκτώβριος με Ιούνιος). Και επειδή μιλήσαμε για παιδιά, στο φουαγέ του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας θα παρουσιάζεται ψηφιακά η εικόνα που έχουν εκείνα για το «κάλλος», μέσα από τα έργα με τα οποία ανταποκρίθηκαν στον σχετικό διαγωνισμό του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.
Το 28ο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας θα πραγματοποιηθεί από τις 15 ως τις 24/7.

