«Η Μουσουλμανική Αδελφότητα εστία όλων των τρομοκρατικώνοργανώσεων»
Ο επικεφαλής της διεθνούς οργάνωσης για την καταπολέμηση του βίαιου εξτρεμισμού Χεντάγια μιλάει για την ιδεολογία της καταστροφής αυτών των ομάδων και αφήνει αιχμές για τους δεσμούς με το καθεστώς Ερντογάν
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους
Η Χεντάγια είναι μια διεθνής οργάνωση για την καταπολέμηση του βίαιου εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας, με έδρα το Αμπου Ντάμπι. Χεντάγια στα αραβικά σημαίνει καθοδήγηση, και αυτός ακριβώς είναι ο σκοπός της οργάνωσης. Να αντιμετωπίσει τις ιδεολογίες του βίαιου εξτρεμισμού και τη στρατολόγηση νέων μελών σε αυτές. Και παράλληλα να εκπαιδεύει επαγγελματίες στο πεδίο της ασφάλειας, κυβερνητικούς αξιωματούχους και κοινωνικούς φορείς ώστε να εφαρμόζονται αποτελεσματικότερα οι πολιτικές και τα προγράμματα κατά του βίαιου εξτρεμισμού. Επικεφαλής της Χεντάγια είναι ο δρ Αλί Ρασίντ αλ Νουαΐμι, μια εξέχουσα προσωπικότητα παγκοσμίως στον χώρο της αντιμετώπισης του εξτρεμισμού. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα της Κυριακής» ο δρ Νουαΐμι επισημαίνει ότι η ισλαμική τρομοκρατία εμφορείται από μια ιδεολογία καταστροφής και ότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα αποτελεί την εστία όλων των υφιστάμενων τρομοκρατικών ομάδων. Επίσης διατυπώνει σαφή αιχμή για τη σχέση του καθεστώτος Ερντογάν με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.
Η Χεντάγια αγωνίζεται κατά του βίαιου εξτρεμισμού. Τι οδήγησε 12 χώρες να ενώσουν τις δυνάμεις τους για αυτόν τον σκοπό;
«Η ίδρυση της Χεντάγια είναι το αποτέλεσμα του Διεθνούς Φόρουμ κατά της Τρομοκρατίας και της σύμπραξης 29 χωρών συν την ΕΕ (12 από τις οποίες συμμετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο της Χεντάγια). Οι χώρες αυτές εκτίμησαν ότι οι προσεγγίσεις του τρομοκρατικού φαινομένου μέσω των παραδοσιακών πολιτικών της ασφάλειας, των στρατιωτικών δραστηριοτήτων, των μυστικών υπηρεσιών και της αστυνόμευσης δεν επαρκούσαν. Και ότι χρειαζόταν μια οργάνωση στην οποία να συνένωναν τις δυνάμεις τους περισσότεροι παράγοντες ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα ο βίαιος εξτρεμισμός».
Πόσο επηρέασε τον σουνιτικό κόσμο η κρίση του 2017 και το εμπάργκο στο Κατάρ;
«Η γεωπολιτική πραγματικότητα της περιοχής απαιτεί συλλογική προσπάθεια προκειμένου να επιτευχθεί σταθερότητα, και επίσης αποτροπή όλων των παραγόντων που επιχειρούν να τη διαταράξουν, ειδικά του εξτρεμισμού, της ριζοσπαστικοποίησης και της τρομοκρατίας. Για αυτόν τον λόγο τα μέτρα που ελήφθησαν από το Αραβικό Κουαρτέτο αποτελούν αντανάκλαση της συλλογικής θέλησης για ένα καλύτερο μέλλον για τους λαούς της περιοχής. Επίσης ενισχύουν την ολοένα και μεγαλύτερη κατανόηση ότι για να διασφαλιστεί η ευημερία είναι σημαντικό να καταπολεμηθούν όλες οι μορφές τρομοκρατίας, εξτρεμισμού, υποδαύλισης μίσους και χρηματοδότησης τρομοκρατικών ομάδων. Η πραγματική φύση των προκλήσεων για την περιοχή δεν είναι θρησκευτική αλλά πολιτική και οφείλεται σε ιδεολογικές επιδιώξεις, σε οικονομικούς παράγοντες και στις προκλήσεις που αντιπροσωπεύουν».
Θεωρείτε ότι η ηγεσία των αραβικών χωρών βρίσκεται σε κρίση έπειτα από την Αραβική Ανοιξη;
«Η θέση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ήταν πάντοτε υπέρ της προώθησης της συνύπαρξης, της ανοχής, και της προόδου των κοινοτήτων μας. Η περιοχή αντιμετωπίζει δύο ειδών πραγματικότητες: Η πρώτη συνδέεται με τον εγκλωβισμό στο σήμερα μαζί με όλες τις περιπλοκές και τις δυσκολίες που τον συνοδεύουν. Η δεύτερη συναρτάται με τον σχεδιασμό για το μέλλον της νέας γενιάς και της ευημερίας για όλα τα έθνη».
Στη Δύση υπάρχει η εντύπωση ότι το Ισλαμικό Κράτος, η Αλ Κάιντα και άλλες τέτοιες οργανώσεις έχουν ηττηθεί και σχεδόν εξαφανιστεί. Πρόσφατα, όμως, σημειώθηκαν τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη από ακραίους ισλαμιστές. Επειδή πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, πιστεύετε ότι υπάρχει κίνδυνος;
«Η ρίζα όλων των πράξεων τρομοκρατίας είναι μια ιδέα, και ειδικότερα μια συγκεκριμένη ιδεολογία η οποία εστιάζει στην καταστροφή, που δεν πιστεύει στη συνύπαρξη, που επιχειρεί να δηλητηριάσει τις κοινωνίες μας. Ως εκ τούτου, υποστηρίζουμε μια πολυδιάστατη προσέγγιση για την αντιμετώπιση του εξτρεμισμού και πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο παγκόσμιος αγώνας κατά της τρομοκρατίας απαιτεί συνένωση δυνάμεων».
Η Τουρκία έχει ρόλο σε αυτή τη συμμαχία; Κατά την άποψή σας τι στόχο έχουν οι προκλητικές ενέργειες και ο εμπρηστικός λόγος του Ερντογάν; Θεωρείτε ότι το καθεστώς του Ερντογάν, ακόμη ίσως και ο ίδιος ο τούρκος πρόεδρος, διατηρούν στενούς δεσμούς με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα;
«Προκειμένου να διατηρηθεί η σταθερότητα στην περιοχή, είναι εξαιρετικής σημασίας να διατηρήσουμε μια ισορροπημένη προσέγγιση της κατάστασης μέσω του συνεχούς διαλόγου και της εποικοδομητικής διπλωματίας, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Οι πολιτικές μιας χώρας λένε πολλά για τους δεσμούς της· η μόνη ερώτηση, την οποία προσωπικά θα έθετα, είναι: «Με ποιες χώρες επιλέγει να συνασπιστεί η Τουρκία;»».
Τι είναι κατά την άποψή σας η Μουσουλμανική Αδελφότητα;
«Είναι μια τρομοκρατική οργάνωση, η οποία υποδαυλίζει το μίσος και τη βία και έχει μακρά ιστορία δολοφονιών ηγετικών προσωπικοτήτων της περιοχής και διεθνώς. Ολες οι υφιστάμενες τρομοκρατικές ομάδες του πολιτικού Ισλάμ ξεπρόβαλαν και στηρίζονται από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, και επίσης είναι υποταγμένες στην καταστροφική ιδεολογία της. Στην πραγματικότητα, θα υποστήριζα ότι όλες οι σημερινές ισλαμιστικές τρομοκρατικές ομάδες έχουν αποδεχθεί και εφαρμόζουν όλα τα θεμελιώδη πιστεύω της Μουσουλμανικής Αδελφότητας».
Τι επιδιώκετε με την αναγνώριση του Ισραήλ από τα ΗΑΕ;
«Στόχος της «Συμφωνίας Ειρήνης» είναι η σταθερότητα στην περιοχή και η υποστήριξη του δίκαιου αγώνα των Παλαιστινίων για ένα αναγνωρισμένο κράτος σε ειρηνική συμβίωση με το Ισραήλ. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι προωθούμε την οικονομική, τεχνολογική και κοινωνική πρόοδο των δύο εθνών, κάτι που συμβαδίζει με το όραμα των ΗΑΕ για την περιοχή».
Προσφάτως συναντηθήκατε με τον έλληνα πρωθυπουργό. Πώς μπορούν οι δύο χώρες να αντιμετωπίσουν από κοινού το φαινόμενο της τρομοκρατίας;
«Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να πετύχουμε αυτόν τον σημαντικό στόχο. Οι δύο χώρες μοιράζονται κοινές αρχές και ενδιαφέροντα και θα μπορούσαν να συνεργαστούν σε διεθνείς οργανισμούς, ώστε να αντιμετωπίσουν τις κοινές προκλήσεις. Επιπλέον, η Ελλάδα και τα ΗΑΕ θα μπορούσαν να προωθήσουν τοπικές και διεθνείς πρωτοβουλίες μαζί και με άλλες χώρες της περιοχής με τις οποίες έχουν κοινές αξίες, όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ κ.ά., ενισχύοντας τη διεθνή προσπάθεια αντιμετώπισης του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας. Επιπροσθέτως, υπάρχουν πολλές εναλλακτικές προσεγγίσεις του τρομοκρατικού φαινομένου μέσω των σπορ, της διπλωματίας, των τεχνών, του πολιτισμού. Για παράδειγμα, το υπουργείο Παιδείας ξεκίνησε στα σχολεία ένα πρόγραμμα διδασκαλίας της Φιλοσοφίας και ασφαλώς η Ελλάδα ηγείται σε αυτόν τον τομέα από τους αρχαίους χρόνους, ενώ οι αξίες του Διαφωτισμού, της Λογικής και του Ορθολογισμού θα εξακολουθήσουν να χρησιμεύουν ως προληπτικό μέτρο κατά όλων των μορφών εξτρεμισμού».
Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι υποστηρίζει την επέκταση και εμβάθυνση της συνεργασίας των ΗΑΕ με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Πόσο σας ενδιαφέρει αυτή η προοπτική;
«Παραμένουμε ανοιχτοί και δεσμευόμαστε για κάθε μορφή συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση για όλα τα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος. Τα ΗΑΕ αποδέχονται πλήρως τον ρόλο τέτοιων διεθνών οντοτήτων και τον θετικό ρόλο που παίζουν σε παγκόσμιο και σε τοπικό επίπεδο».

