Η μούσα της Chanel έδωσε τέλος στη ζωή της
Η Στέλλα Τέναντ, το ευγενούς καταγωγής top model της δεκαετίας του ’90, η γυναίκα που νομιμοποίησε το ανδρόγυνο look, αυτοκτόνησε στις 22 Δεκεμβρίου, λίγες ημέρες μετά τα 50ά γενέθλιά της. Το ΒΗΜAgazino εξερευνά την ανατρεπτική ζωή της.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους
«Hταν η ημέρα που ανακάλυψα ότι δεν ήμουν cool. Γιατί είχα μόλις γνωρίσει το πιο cool άτομο που συνάντησα ποτέ στη ζωή μου. Ηταν τόσο ευγενική. Τόσο ταπεινή. Τόσο ταλαντούχα. Τόσο αστεία. Τόσο όμορφη. Τόσο αγαπημένη». Στις 24 Δεκεμβρίου, με αυτά τα λόγια και με ένα ενσταντανέ από την πρώτη τους κοινή φωτογράφιση στα μακρινά 90s, η Λίντα Εβαντζελίστα αποχαιρέτισε τη Στέλλα Τέναντ. Στις 22 Δεκεμβρίου η διάσημη Βρετανίδα, ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα της γενιάς των supermodels, η μούσα του Καρλ Λάγκερφελντ, του Τζιάνι Βερσάτσε, του Αλεξάντερ Μακ Κουίν, του Ρικάρντο Τίσι, βρέθηκε νεκρή στην οικία της στη Σκωτία. Τα ακριβή αίτια του αιφνίδιου θανάτου της αρχικά δεν έγιναν γνωστά. Πριν από μερικές ημέρες, όμως, η οικογένειά της με μία λιτή ανακοίνωση αποκάλυψε ότι η Τέναντ προχώρησε στο απονενοημένο διάβημα, έχοντας παλέψει με ζητήματα ψυχικής υγείας. Το μήνυμα των οικείων της έκανε λόγο για έναν άνθρωπο με «όμορφη ψυχή, που αγαπήθηκε από την οικογένειά του και καλούς φίλους, μία ευαίσθητη και ταλαντούχα γυναίκα που η δημιουργικότητά της, η εξυπνάδα της και το χιούμορ της άγγιξαν πολλούς».
Μια πανκ αριστοκράτισσα στον κόσμο των supermodels
Η ευγενικής καταγωγής Τέναντ ήταν το μικρότερο παιδί του Τομπάιας Τέναντ, υιού του 2ου βαρόνου του Γκλένκονερ και της λαίδης Εμα Κάβεντις, κόρης του 11ου δούκα του Ντέβονσαϊρ και της Ντέμπορα Μίτφορντ. Η ίδια μεγάλωσε στο Νιουκάσλτον, ένα χωριό στα σύνορα Σκωτίας – Αγγλίας, στην αχανή φάρμα με πρόβατα που διατηρούσαν οι γονείς της. Υπήρξε αντισυμβατική από την εφηβεία της. Κούρευε κοντά τα μαλλιά της, φορούσε ρούχα αισθητικής πανκ που της έφερνε η μεγαλύτερη αδελφή της από το Λονδίνο, είχε περάσει έναν μεγάλο κρίκο στη μύτη της και κάπνιζε κρυφά στο πίσω μέρος του αχυρώνα. Ξεκίνησε με σπουδές στη γλυπτική στη σχολή καλών τεχνών Winchester στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον. Η ζωή είχε όμως άλλα σχέδια.
Σίγουρα η Τέναντ απείχε πολύ από τα πρότυπα των κλασικών beauty queens. Με ύψος 1,80 μ., προσγειώθηκε στο σύμπαν της μόδας για να ανατρέψει όσα γνωρίζαμε με τα κοντοκουρεμένα μαλλιά και το χλωμό πρόσωπό της με τα «επιθετικά» ζυγωματικά και τα διαπεραστικά μάτια. Ουσιαστικά νομιμοποίησε το ανδρόγυνο loοk ανοίγοντας την πόρτα σε μια ολόκληρη γενιά μοντέλων.
To προσωπικό της ταξίδι στη μόδα ξεκίνησε το 1993. Κάποιες φωτογραφίες διαβατηρίου που έστειλε, με τη μεσολάβηση μιας φίλης της, στην Πλαμ Σάικς στη βρετανική «Vogue», έφθασαν στα χέρια της Ιζαμπέλα Μπλόου, για την οποία εργαζόταν τότε η Σάικς σε ένα shooting. Ετσι η ίδια κλήθηκε στο Λονδίνο, ενώ βρισκόταν σε διακοπές στα Χάιλαντς, για ένα νέο πρότζεκτ με φωτογράφο τον διάσημο Στίβεν Μάιζελ. Εμφανίστηκε στο σετ με καθυστέρηση, με έντονο smokey eyes μακιγιάζ και φορώντας τον κρίκο στη μύτη της. Ο Μάιζελ τη λάτρεψε αμέσως και μαζί με την ομάδα του περιοδικού την κάλεσε την επόμενη εβδομάδα στο Παρίσι ώστε να ποζάρει σε καμπάνια του οίκου Versace. «Εμφανίστηκα και βρήκα τη Λίντα Εβαντζελίστα, τη Σάλομ Χάρλοου και την Κρίστεν Μακ Μέναμι στο στούντιο. Δεν μπορώ να σας πω πόσο τρομακτικό ήταν. Ο Στίβεν με φωτογράφισε να στέκομαι ενώ η Λίντα και η Κρίστεν χόρευαν γύρω μου γιατί ήμουν πολύ αγχωμένη για να κινηθώ». Αυτές οι λήψεις επελέγησαν για το εξώφυλλο της ιταλικής «Vogue» που την καθιέρωσε.
«Ξαφνικά είχα μια κανονική δουλειά μοντέλου και δεν ήξερα αν ήθελα πραγματικά να ανοίξω την πόρτα και να δω τι έκρυβε από πίσω. Εχεις μια ιδέα για το τι είναι μόδα, αλλά εγώ σπούδαζα σε μια σχολή καλών τεχνών. Δεν ήξερα αν ήθελα να αντιμετωπίζομαι σαν αντικείμενο. Θεωρούσα ότι επρόκειτο για έναν μεγάλο, ρηχό κόσμο και δεν ήμουν σίγουρη αν μου άρεσε η όψη του» δήλωνε σε συνέντευξή της το 2016, ενθυμούμενη τα πρώτα της αυτά βήματα.
Παρά τις επιφυλάξεις της, πάντως, η Τέναντ έγινε το next best thing. Απέκτησε σύντομα ατζέντη, διαμέρισμα στη Νέα Υόρκη και κατάφερε σε μία σεζόν να περπατήσει σε 75 shows, δουλεύοντας ασταμάτητα, παραμένοντας όμως προσγειωμένη, χωρίς τις εξωφρενικές απαιτήσεις και τα προνόμια των supermodels της γενιάς της. Δεν έγινε ποτέ μία Λίντα Εβαντζελίστα που δεν σηκωνόταν από το κρεβάτι της για λιγότερα από 10.000 δολάρια.
Από τη Chanel στους Ολυμπιακούς Αγώνες
Το 1996 ο Καρλ Λάγκερφελντ της πρότεινε ένα άκρως δελεαστικό αποκλειστικό συμβόλαιο με τη Chanel προκειμένου να αποτελέσει το νέο πρόσωπο του γαλλικού οίκου μετά την Κλόντια Σίφερ. Ο ιδιοσυγκρασιακός γερμανός σχεδιαστής γοητεύθηκε από τη μορφή της Τέναντ. Του θύμιζε μια νεαρή εκδοχή της Κοκό Σανέλ, η οποία συνήθιζε να φορά ανδρικά ρούχα. Λάτρεψε ακόμη τις σκωτσέζικες ρίζες της. Η ίδια η Σανέλ, σε ένα ταξίδι της στα Χάιλαντς, είχε ενθουσιαστεί με τα τουίντ και τα μάλλινα πλεκτά, εντάσσοντάς τα στο δημιουργικό της σύμπαν.
Προτού κλείσει τα 30 της χρόνια, η Τέναντ ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από το μόντελινγκ, όταν παντρεύτηκε το 1999 τον Γάλλο Νταβίντ Λασνέτ – τότε βοηθό του φωτογράφου Μάριο Τεστίνο, που αργότερα ασχολήθηκε με την οστεοπαθητική – φορώντας στην τελετή, η οποία πραγματοποιήθηκε χωρίς την παρουσία διάσημων καλεσμένων, μία δημιουργία του αγαπημένου της σχεδιαστή Χέλμουτ Λανγκ. Το ζευγάρι, αφού έζησε για μικρό διάστημα στο Μανχάταν, επέστρεψε στη Σκωτία, μοιράζοντας τον χρόνο του μεταξύ Εδιμβούργου και μιας οικίας στο Μπέργουικσαϊρ με λαχανόκηπο και κότες. Απέκτησαν μαζί τέσσερα παιδιά και χώρισαν τον περασμένο Αύγουστο έπειτα από 21 χρόνια γάμου.
Ωστόσο ο κόσμος της μόδας δεν λησμόνησε ποτέ την Τέναντ. Και μάλλον ούτε και η ίδια. Για παράδειγμα, το 2002, μετά τη γέννηση του τρίτου της παιδιού, πόζαρε για καμπάνια του οίκου Burberry φωτογραφημένη από τον Μάριο Τεστίνο, τον Δεκέμβριο του 2018 έκανε εξώφυλλο για τη βρετανική «Vogue», ενώ τον Ιανουάριο του 2020 άνοιξε το show υψηλής ραπτικής του οίκου Valentino. Φυσικά και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012 έδωσε το «παρών» λαμβάνοντας μέρος στην τελετή λήξης, κάνοντας πασαρέλα μαζί με τη Ναόμι Κάμπελ, την Κέιτ Μος και άλλες διάσημες βρετανίδες μοντέλα. Την ίδια στιγμή, το 2016, μαζί με τη fashion editor λαίδη Ιζαμπέλα Κόντορ, υπέγραψε μια σειρά ρούχων για την εταιρεία Holland & Holland. Συνέχισε ακόμη τη γλυπτική και μαζί με την αδελφή της δημιούργησαν το luxury brand οικιακών ειδών Tennant & Tennant.
Στο δημοψήφισμα του 2014 η Τέναντ είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ επιδεικνύοντας οικολογική πάντα συνείδηση είχε λάβει μέρος στην καμπάνια «Turn Up the Style, Turn Down the Heat» για την εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι και υποστήριζε πρωτοβουλίες που θα μείωναν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της μόδας.
Ο θάνατός της σκόρπισε θλίψη. Με αναρτήσεις τους την αποχαιρέτησαν η Ναόμι Κάμπελ, η Σίντι Κρόφορντ, η Στέλλα Μακ Κάρτνεϊ, η Βικτόρια Μπέκαμ και πολλοί ακόμη. Η Ντονατέλα Βερσάτσε τής είπε αντίο γράφοντας: «Λατρεύω κάθε στιγμή που περάσαμε μαζί». Το ίδιο θα έλεγε και η μόδα αν είχε φωνή.

