Η μοιραία αλαζονεία του Ναρέντρα Μόντι
Ο πρωθυπουργός που κόμπαζε ότι θέλει να επανιδρύσει μια «νέα Ινδία» έχει οδηγήσει τη χώρα σε μια τεράστια ανθρωπιστική και πολιτική κρίση
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Ενα μείγμα αλαζονείας, υπερεθνικισμού και γραφειοκρατικής ανικανότητας έχει δημιουργήσει μια κρίση επικών διαστάσεων στην Ινδία, η οποία βρίσκεται στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, την «Αποκάλυψη της COVID», όπως συμπύκνωνε περιεκτικά την κατάσταση στην ασιατική χώρα τίτλος στους βρετανικούς «Sunday Times».
Οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τις 350.000 και χιλιάδες ασθενείς παλεύουν να κρατηθούν στη ζωή περιμένοντας μάταια για λίγο οξυγόνο ή ένα κρεβάτι στα νοσοκομεία, ενώ, σύμφωνα με στοιχεία της περασμένης εβδομάδας, τουλάχιστον 150 άνθρωποι ανά ώρα πέθαιναν από κορωνοϊό στη χώρα.
Ωστόσο, το πραγματικό μέγεθος της κρίσης ίσως να μη γίνει ποτέ γνωστό, καθώς φουντώνουν οι υποψίες των επιστημόνων ότι η κυβέρνηση κρύβει σκόπιμα τα επίσημα στοιχεία νεκρών και κρουσμάτων.
Η πανδημία ξέφυγε,
ο θυμός ξεχειλίζει
Τα πυρά πλέον στρέφονται στον ίδιο τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, τον άνθρωπο που προβάλλει τον εαυτό του ως ικανό και άξιο διαχειριστή δύσκολων καταστάσεων. «Εάν η ικανότητα ήταν κάποτε το δυνατό του σημείο, σήμερα πολλοί το αμφισβητούν» λέει ο πολιτικός επιστήμονας Μίλαν Βαϊσνάβ στο BBC: «Δεν είναι απλώς ότι η κυβέρνηση μοιάζει αδέξια ή απουσιάζει, είναι ότι έχει συμβάλει ενεργά στην επιδείνωση της κατάστασης».
Ενδεικτικό της παραπάνω διαπίστωσης το γεγονός πως μόλις τον περασμένο Ιανουάριο, στο Νταβός, ο Μόντι καυχιόταν ότι η «Ινδία έχει σώσει την ανθρωπότητα από μια μεγάλη καταστροφή, τιθασεύοντας αποτελεσματικά την πανδημία». Στη συνέχεια χαλάρωσε τους περιορισμούς καλώντας τους πιστούς σε ινδουιστικό φεστιβάλ με τη συμμετοχή εκατομμυρίων ανθρώπων, ενώ καθώς έφτανε η άνοιξη πραγματοποίησε μαζικές συγκεντρώσεις στη διάρκεια προεκλογικής εκστρατείας, όπου έλεγε στα πλήθη «μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι μου υπάρχει κόσμος».
Ο θυμός στη Ινδία ξεχειλίζει. Δεν πρόκειται μόνο για μια κρίση υγείας. Πρόκειται για μια κρίση πολιτική και πρωτίστως ανθρωπιστική. Συνδέεται άμεσα με ένα «ανάλγητο και αυταρχικό στυλ ηγεσίας που έχει κοστίσει τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους» σχολιάζει η Νιτάσα Κάουλ στην ιστοσελίδα The Conversation.
Ανάλγητο διότι o πρωθυπουργός δεν θέλησε να αφουγκραστεί, να δει και να προλάβει το υγειονομικό τσουνάμι που ερχόταν με ορμή. Αυταρχικό καθώς ουδέποτε μίλησε στον λαό του για τη δοκιμασία. Ουδέποτε εξήγησε για ποιον λόγο η task force της χώρας για τον κορωνοϊό δεν πραγματοποίησε ούτε μια σύσκεψη τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, όταν δηλαδή η κατάσταση άρχιζε να ξεφεύγει.
Πουλούσε εμβόλια
στο εξωτερικό
Ταυτόχρονα, πουλώντας το χαρτί της εθνικής υπερηφάνειας και πως η Ινδία είναι «το φαρμακείο του πλανήτη», εξήγε σωρηδόν εμβόλια στο εξωτερικό, την ώρα που για τον ινδικό πληθυσμό οι ποσότητες δεν έφταναν. «Η εμμονή του με το αφήγημα», όπως εύστοχα είπε η διευθύντρια της Human Rights Watch στη Νότια Ασία Μινάκσι Γκανγκουλί, υπερκέρασε τα μείζονα και τα σημαντικά.
Σε αντίθεση με τον ηγέτη της εκστρατείας για την ινδική ανεξαρτησία Μαχάτμα Γκάντι, που ήταν υπέρμαχος του θρησκευτικού πλουραλισμού, ο Μόντι είναι ένας ινδουιστής εθνικιστής.
Το ινδουιστικό
αφήγημα
Ο ηγέτης που θέλει να επανιδρύσει μια «νέα Ινδία», επαναφέροντας τον ινδουισμό στην καρδιά του έθνους και του κράτους και επανακαθορίζοντάς τον ως ταυτότητα παρά ως θρησκεία. Με αφετηρία τη δεκαετία του ’90, οπότε και ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα, δεσμεύτηκε να καταστρέψει ένα ισλαμικό τέμενος στην Αγιόντια – έναν διαφιλονικούμενο θρησκευτικό τόπο – και να το αντικαταστήσει με έναν ινδουιστικό ναό.
Τη φιλοδοξία του υλοποίησε το περασμένο καλοκαίρι, θέτοντας μάλιστα ο ίδιος τον θεμέλιο λίθο. Η οικοδόμηση του ναού είναι καίρια για το ινδουιστικό του αφήγημα και μάλιστα καταφέρνει μια ήττα στους μουσουλμάνους που διεκδικούσαν την τοποθεσία, όμως πραγματοποιείται την ώρα που χιλιάδες συμπατριώτες του πεθαίνουν αβοήθητοι στα νοσοκομεία.
Τα εγχώρια μέσα ενημέρωσης, που ανέκαθεν αποσιωπούσαν τα λάθη και τις αποτυχίες του Μόντι, προβάλλοντας μονομερώς την εικόνα του στιβαρού ηγέτη, σήμερα δεν μπορούν να πουλήσουν το κυβερνητικό αφήγημα. Και αυτό έχει τη σημασία του στη χώρα «όπου σύμφωνα με την οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, είναι μια από τις πιο επικίνδυνες για τους δημοσιογράφους που προσπαθούν να κάνουν καλά τη δουλειά τους» επισημαίνει η δημοσιογράφος του CNN Ντίκσα Μάντχοκ.
«Εχει ανακάμψει από
απίστευτα ναδίρ»
Μπορεί να ανακτηθεί η αλλοτινή εικόνα του Μόντι; αναρωτιούνται παρατηρητές. «Εχει ανακάμψει από αρκετά απίστευτα ναδίρ» γράφει ο Αλεξ Τράβελι, ανταποκριτής του «Economist» στην Ινδία, υποστηρίζοντας ότι ο Μόντι έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα ανθεκτικός ως πολιτικός και ως ηγέτης σε πλήθος προκλήσεων. Ωστόσο η παρούσα «κρίση δοκιμάζει όσο καμία άλλη τις αντοχές του» σχολιάζει ο ανταποκριτής του «Fortune» Μπιμάν Μουκέρτζι. Σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Voting Opinion in Election, το ποσοστό των «πολύ ικανοποιημένων» με την απόδοση του Μόντι έχει μειωθεί από το 64% στο 40% μέσα σε έναν χρόνο. Στον αντίποδα, εκείνοι που περιγράφουν τον εαυτό τους ως «καθόλου ικανοποιημένοι» έχουν αυξηθεί από το 15% στο 32%.
Φταίνε ο Τύπος και οι «συνωμότες»
Η κυβέρνηση του Δελχί επιχειρεί με νύχια και με δόντια να αλλάξει το κλίμα. Το οικονομικό επιτελείο εργάζεται επάνω σε ένα πακέτο τόνωσης για τους τομείς που έχουν πληγεί περισσότερο από το θανατηφόρο κύμα της COVID, όπως την ενίσχυση του τουρισμού και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κυρίως μέσω φοροαπαλλαγών, ενώ ρίχνει το βάρος και στο κομμάτι της επικοινωνιακής διαχείρισης του κορωνοϊού.Προ ημερών πάνω από 300 κυβερνητικοί αξιωματούχοι συμμετείχαν σε συνέδριο με τίτλο «Αποτελεσματική επικοινωνία», με στόχο την οικοδόμηση στρατηγικής που θα αναδείξει την «τόλμη και την ευαισθησία» της κυβέρνησης στα πανδημικά δεδομένα. Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός μηχανισμός επιτίθεται στην αντιπολίτευση και στον «κακό» Τύπο που επικρίνει τους λανθασμένους χειρισμούς του. Προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα μιλώντας για ύπαρξη «συνωμοσίας από το εξωτερικό» που ξεκίνησε να δυσφημεί την Ινδία, ενώ αξίωσε από το Twitter να κατεβάσει επιζήμιες για την εικόνα του αναρτήσεις.
Ο Γάγγης ξεβράζει χιλιάδες πτώματα
Τα κρούσματα θερίζουν, κυρίως στις φτωχές αγροτικές περιοχές όπου διαμένει η πλειονότητα του πληθυσμού και τα αποτεφρωτήρια στη χώρα δεν σταματούν μέρα-νύχτα να λειτουργούν Στο πολυπληθέστερο κρατίδιο του Βορρά Ουτάρ Πραντές, κατά μήκος του Γάγγη, χιλιάδες πτώματα-θύματα του κορωνοϊού ξεβράζονται στις όχθες του ιερού για τους Ινδούς ποταμού, διότι οι συγγενείς τους δεν έχουν χρήματα για να τους αποτεφρώσουν.

