Σιγοκαίει η εσωκομματική ένταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαδικασία του μετασχηματισμού του, παρά το γεγονός ότι οι προβολείς αυτή την περίοδο είναι στραμμένοι αλλού λόγω κορωνοϊού και των όσων συμβαίνουν στον Εβρο με την τουρκική προκλητικότητα. Η μετεξέλιξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την προσωπική σφραγίδα του Αλέξη Τσίπρα δημιουργεί εσωκομματικές εντάσεις, αλλά ο ίδιος, όπως είπε και πρόσφατα σε συνομιλητές του, είναι αποφασισμένος να προχωρήσει, ενώ δεν έχει διάθεση συμβιβασμού με όσους αντιδρούν στο εσωτερικό του κόμματος.

Η προ ημερών συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξασφάλισε την έγκριση της πρότασής του για υιοθέτηση της «σκληρής γραμμής» περί «κλειστών συνόρων», έδειξε με σαφήνεια πώς θα κινηθεί ο ίδιος το επόμενο διάστημα.

«Η απόφαση της ΠΓ ήταν και ένα μήνυμα σε όσους αντιδρούν για την επιχείρηση μετεξέλιξης και τον τρόπο που προχωράει. Από τη στιγμή κατά την οποία σε αυτό το ζήτημα ο Αλέξης Τσίπρας πήρε το «πράσινο φως», είναι δύσκολο να αντιμετωπίσει εμπόδια στο κεντρικό σχέδιό του» λέει στο «Βήμα» έμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος.

Επί της ουσίας, διεφάνη ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί με πιο αποφασιστικό τρόπο για να μην υπάρξουν «πισωγυρίσματα» και υποχωρήσεις στο σχέδιό του. Οι εντάσεις είναι δεδομένες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και αποφάσεις του κ. Τσίπρα προκαλούν ενστάσεις και διαμαρτυρίες που οδηγούν σε εκρήξεις, αν και η συγκεκριμένη επιχείρηση για τη διεύρυνση απαιτεί υπομονή, σύνθεση και τήρηση λεπτών ισορροπιών.

Βέβαια, θα φανεί στην πορεία εάν θα διατηρηθεί η στοιχειώδης ισορροπία στον ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως εάν θα υπάρχει ενοποιητικό στοιχείο που θα ενδυναμώσει και την επιχείρηση ανοίγματος του κόμματος σε διάφορες κοινωνικές ομάδες. Το μείζον είναι, όπως λένε αρκετά στελέχη, να απεγκλωβιστεί η αξιωματική αντιπολίτευση από μια μίζερη εσωστρέφεια και να δείξει ότι μπορεί να ασκήσει ουσιαστική και αποτελεσματική αντιπολίτευση.

Υπαρξιακό δίλημμα

Για να φθάσει όμως σε αξιόμαχο σημείο αντιπολίτευσης ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να λύσει ζητήματα ουσίας που αφορούν τη διαδικασία μετασχηματισμού και διεύρυνσης και κυρίως να απαντήσει στο υπαρκτό δίλημμα: Εάν θα μετακινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια πιο σοσιαλδημοκρατική εκδοχή και θα κάνει βήματα προς ένα πιο κεντροαριστερό σχήμα όπως είναι η επιθυμία των «προεδρικών» ή θα αποφασισθεί η δημιουργία μιας μοντέρνας, ριζοσπαστικής Αριστεράς, όπως υπερασπίζονται οι «53+» και άλλες δυνάμεις στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να δώσει απαντήσεις, όπως λένε πολλά στελέχη με εμπειρία, σε αυτό το μείζον υπαρξιακό δίλημμα που αφορά την ίδια την ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ και την τοποθέτησή του στον μεταμνημονιακό πολιτικό χάρτη, όπου έχουν τεθεί νέες συντεταγμένες.

Το ζήτημα όμως είναι ότι δεν αντιλαμβάνονται με τον ίδιο τρόπο τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ. Και δεν είναι λίγοι εκείνοι που συμφωνούν με τον Νίκο Φίλη, ο οποίος τονίζει συνεχώς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να γίνει άθροισμα προελεύσεων. Ο βουλευτής και τομεάρχης Παιδείας έχει την άποψη, την οποία ασπάζονται αρκετοί της παλαιάς φρουράς, όπως ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης και ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ότι: «Δεν πάμε να κάνουμε ένα κόμμα των πρώην: πρώην ΚΚΕ, πρώην ΚΚΕ Εσωτερικού, πρώην ΕΑΡ, πρώην ΠαΣοΚ, ακόμα και πρώην ΝΔ. Πάμε μαζί να οικοδομήσουμε την Αριστερά που έχει ανάγκη η χώρα, μια Αριστερά του 21ου αιώνα, που για μία ακόμη φορά στην ιστορία της θα είναι ο κορμός του συνασπισμού πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων της προόδου που θα κληθεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας».

Σε κοινή γραμμή με τους Πάνο Σκουρλέτη, Νίκο Φίλη και Νίκο Βούτση είναι και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αν και δεν συμφωνούν σε όλα. Στο μείζον όμως, το οποίο αφορά τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν σχεδόν ταυτόσημες απόψεις, αν και με διαφορετική προσέγγιση και αφετηρία. Η συζήτηση αυτή εσωτερικά εξελίσσεται, παρά το γεγονός ότι η τρέχουσα επικαιρότητα στη χώρα είναι διαφορετική. Τα επίδικα γι’ αυτούς είναι τα όρια της διεύρυνσης, η προοπτική αρχηγοκεντρικού κόμματος, η αλλαγή ονόματος, τα όρια της διεύρυνσης, οι εγγραφές στο κόμμα, η εκλογή των συνέδρων και η μετακίνηση στη σοσιαλδημοκρατία.

Την ίδια στιγμή, άλλα στελέχη – γηγενείς Συριζαίοι – που κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος, διαπιστώνουν υποχώρηση των συλλογικών διαδικασιών και ανέλιξη και αξιοποίηση πολιτικών αλεξιπτωτιστών που δεν είχαν και την καλύτερη εικόνα στο ΠαΣοΚ.

Σε αυτό το κλίμα πληθαίνουν οι φωνές ότι χρειάζεται να αλλάξει ριζικά το κόμμα και να προβληθεί μια σύγχρονη ριζοσπαστική ιδεολογία, καθαρή πολιτική και καθαρά πρόσωπα και κυρίως νέα στελέχη με άμεση σχέση με την κοινωνία, διαχειριστική εντιμότητα και πολιτική συγκρότηση.

Σύγκρουση στη Νεολαία

Ακόμη και στο πεδίο της Νεολαίας παρατηρείται μεγάλη ένταση, θυμίζοντας ουσιαστικά και τις αντίστοιχες κρίσεις που συχνά προκαλούσαν εκνευρισμό στην ηγεσία, που καταγραφόταν στην ΠΑΣΠ επί παντοκρατορίας του ΠαΣοΚ. Χαρακτηριστική είναι η σύγκρουση της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ και προσώπων που προέρχονται από την ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ, της φοιτητικής παράταξης του ΠαΣοΚ, που στηρίζουν πλέον τον Αλέξη Τσίπρα και είναι σε ανοικτή γραμμή με μια συγκεκριμένη ομάδα «πασοκογενών» υπό τον Χρήστο Σπίρτζη. Οι προερχόμενοι από τη Νεολαία ΠαΣοΚ που φώναζαν στην πρόσφατη μεγάλη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Τάε κβον ντο «Αλέξη, προχώρα, άλλαξέ τα όλα» δεν επιθυμούν να ενταχθούν στη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, τα μέλη της οποίας φώναζαν «η ιστορία γράφεται με ανυπακοή», και θέλουν να ενταχθούν ως αυτόνομη ομάδα στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Αναβολές λόγω… κορωνοϊού

Ο κορωνοϊός βάζει φρένο στην εσωστρέφεια του ΣΥΡΙΖΑ. Ηδη αναβλήθηκε το συνέδριο της Νεολαίας που ήταν προγραμματισμένο για το τρέχον Σαββατοκύριακο, αλλά και η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία όπου ο Αλέξης Τσίπρας θα ανακοίνωνε την προσθήκη (μέχρι στιγμής προκρίνεται ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία) δίπλα στον ΣΥΡΙΖΑ και θα παρουσιαζόταν το βασικό πλαίσιο του νέου προγράμματος. Στην ίδια λογική εξετάζεται – και θεωρείται πολύ πιθανόν – να μετατεθεί τόσο το διεθνές συνέδριο για τον απολογισμό της κυβερνητικής θητείας (2-4 Απριλίου) όσο και το συνέδριο του κόμματος (προγραμματισμένο για τα μέσα Μαΐου). Ενδεχόμενη αναβολή θα σημαίνει παράταση στην εκκρεμότητα για τον νέο γραμματέα. Αυτή τη στιγμή η συζήτηση επικεντρώνεται σε τρία πρόσωπα: σε ένα της νεότερης γενιάς των 40άρηδων, στην Ολγα Γεροβασίλη και στη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.