«Η μαθητική εφημερίδα των Τρικάλων»

Το 1ο Γενικό Λύκειο Τρικάλων είναι ένα δημόσιο σχολείο, στην πόλη των Τρικάλων, η ιστορία του οποίου είναι πολύ παλιά και αξιόλογη στην πορεία του χρόνου και είναι συνυφασμένη με την ιστορία της πόλης.

Μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλίας από τους Τούρκους το 1881, ιδρύθηκε στα Τρίκαλα το “Εν Τρικκάλοις Γυμνάσιον», το οποίο λειτούργησε έως το σχολικό έτος 1943-1944, οπότε και καταργήθηκαν τα παλαιά Γυμνάσια. Από το σχολικό έτος 1939-1940 το “Εν Τρικκάλοις Γυμνάσιον” χωρίστηκε σε “Γυμνάσιον Αρρένων εν Τρικκάλοις” και “Γυμνάσιον Θηλέων εν Τρικκάλοις”. Το σχολικό έτος 1951-1952 το “Γυμνάσιον Αρρένων εν Τρικκάλοις” ονομάστηκε  “Α’ Γυμνάσιον Αρρένων εν Τρικκάλοις” διότι εξαιτίας του μεγάλου αριθμού μαθητών, ιδρύθηκε και “Β’ Γυμνάσιον Αρρένων εν Τρικκάλοις”. Το 1955 ονομάστηκε Α’ Γυμνάσιο Αρρένων και λειτούργησε ως εξατάξιο Γυμνάσιο έως το 1976, οπότε διαχωρίστηκε σε τριτάξιο Γυμνάσιο και τριτάξιο Λύκειο. Έτσι το 1976  ιδρύθηκε το 1ο Γενικό Λύκειο Τρικάλων. Από το σχολείο έχουν αποφοιτήσει περισσότεροι/ες από 8000 μαθητές/τριες και έχουν υπηρετήσει σ ’αυτό πάνω από 700  εκπαιδευτικοί. Σήμερα το σχολείο εξυπηρετεί τις εκπαιδευτικές ανάγκες μιας αστικής και αγροτικής περιοχής και λειτουργεί σ’ αυτό μια πολύ καλά οργανωμένη βιβλιοθήκη με πάνω από 5000 τίτλους βιβλίων .

Εκτός από το επίσημο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το σχολείο μας διοργανώνει σε εθελοντική βάση πολλές δραστηριότητες που έχουν ως στόχο την ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης και των δεξιοτήτων των μαθητών και μαθητριών μας, καθώς και την ανάδειξη των ικανοτήτων τους. Μέσω αυτών στοχεύουμε επίσης στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση του σεβασμού των μαθητών και μαθητριών μας στη διαφορετικότητα, αλλά και στην ενίσχυση του κύρους του σχολείου μας. Οι δράσεις μας αφορούν σε προγράμματα πολιτιστικά, περιβαλλοντικά και τοπικής ιστορίας, σε ομίλους μαθηματικών, χημείας, επιχειρηματικότητας, σε σχολικά πρωταθλήματα, σε συμμετοχή σε διαγωνισμούς και ευρωπαϊκά προγράμματα, σε διοργάνωση  Διαπεριφερειακών Ρητορικών Αγώνων κλπ. Πολλές διακρίσεις πέτυχαν επίσης οι μαθητές και μαθήτριες μας σε διαγωνισμούς Μαθηματικών, Φυσικών Επιστημών, Ξένων γλωσσών, με επιστέγασμα την κατάκτηση Ολυμπιακών Μεταλλίων στα Μαθηματικά, στη Φυσική και στην Αστρονομία και την πρώτη θέση στον διαγωνισμό Juvenes Translatores το 2018, ενώ διακρίθηκαν και σε διαγωνισμούς Λογοτεχνίας αλλά και στην Βουλή των Εφήβων.

Με το πέρασμα των χρόνων είδαμε ότι η συμμετοχή των μαθητών και μαθητριών σε δράσεις οι οποίες τους προκαλούσαν ευχαρίστηση, έχει πολύ καλή επίδραση στις μαθησιακές επιδόσεις τους, στην αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και στην αποδοχή από μέρους τους της διαφορετικότητας αλλά και στην επίτευξη των στόχων τους για εισαγωγή στα ΑΕΙ.

Με το εκπαιδευτικό μας έργο, προσπαθούμε να υποστηρίξουμε όλους τους μαθητές/τριες μας, ανάλογα με τις ατομικές τους ανάγκες ( μαθησιακές και ψυχοκινητικές), σε συνεργασία πάντοτε με τους Γονείς και Κηδεμόνες αλλά και με ειδικούς επιστήμονες, εξασφαλίζοντας ένα υγιές, ασφαλές και ευχάριστο σχολικό περιβάλλον.

Ευχαριστούμε θερμά το Βήμα της Κυριακής που μας δίνει «το βήμα» να παρουσιάσουμε τα παιδιά μας, την πόλη μας, και τους ανθρώπους της!

*Η Αθανασία  Ζαραμπούκα είναι διευθύντρια του 1ου Γενικού Λυκείου Τρικάλων.

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Μαθητικές Εφημερίδες
Σίβυλλα
Helios Kiosk