Η κρίση ως ευκαιρία και για το Χρηματιστήριο

Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους
Ως εφαλτήριο επιστροφής της οικονομίας σε τροχιά ανάκαμψης, το 2021 δημιουργεί υψηλές προσδοκίες και για την πορεία των χρηματιστηριακών αγορών.
Το 2020 σημάδεψε με δραματικό τρόπο τις οικονομίες όλων των χωρών, απόρροια της πανδημίας COVID-19, επιταχύνοντας ωστόσο τις διεργασίες αναδιάρθρωσης των δομών της κάθε οικονομίας, που κυοφορούνται εδώ και καιρό στο νέο ψηφιακό περιβάλλον. Οι τελευταίες εξελίξεις για τη μετάλλαξη του ιού δεν αμβλύνουν την αισιοδοξία για τα αναμενόμενα αποτελέσματα από τους πρώτους μαζικούς εμβολιασμούς και τη συνακόλουθη επίδρασή τους σε όλους τους τομείς της κοινωνίας και της οικονομίας.
Στην Ευρώπη, η ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης θα λειτουργήσει αναμφισβήτητα ως καταλύτης επιτάχυνσης μιας σειράς μεταρρυθμίσεων με έμφαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημόσιου μηχανισμού, εξέλιξη που προφανώς θα έχει θετικό αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία η οποία έχει εξασφαλίσει συμμετοχή σημαντικού ύψους από τα κεφάλαια του προγράμματος.
Με ενδιαφέρον εντοπίζουμε τα τελευταία χρόνια μια σταδιακή αναγνώριση σε επίπεδο ευρωπαϊκής αναπτυξιακής πολιτικής για τον ρόλο που καλείται και μπορεί να παίξει η κεφαλαιαγορά. Στην Ελλάδα η εξέλιξη αυτή μοιάζει να αποτυπώνεται τόσο στις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις της Επιτροπής Πισσαρίδη όσο και στις προτάσεις από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του ΥΠΟΙΚ, οι οποίες κινούνται στην κατεύθυνση της περαιτέρω ανάπτυξης της εγχώριας κεφαλαιαγοράς.
Η έκθεση για το σχέδιο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας που εκπόνησε η Επιτροπή Πισσαρίδη περιλαμβάνει πρόταση για φορολογικά κίνητρα σε νοικοκυριά που επενδύουν μακροπρόθεσμα σε ελληνικές εταιρείες που εισάγονται στο Χρηματιστήριο, καθεστώς που ισχύει ήδη σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη. Η κατάργηση του φόρου 1% επί των κεφαλαίων που αντλούν οι εταιρείες από το Χρηματιστήριο είναι μία ακόμα πρόταση που κινείται στην ίδια κατεύθυνση, αυτή της ενίσχυσης των ελληνικών επιχειρήσεων.
Οι προτάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων επίσης στοχεύουν στην περαιτέρω θωράκιση αλλά και ανάπτυξη της ελληνικής κεφαλαιαγοράς καθώς καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα πρωτοβουλιών και μεταρρυθμίσεων: φορολογικά κίνητρα τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους επενδυτές, έμφαση σε θέματα χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού, ενθάρρυνση για «πράσινες επενδύσεις», θεσμικές πρωτοβουλίες για περαιτέρω ενίσχυση της αξιοπιστίας της αγοράς.
Το δε προσφάτως αναθεωρημένο νομικό καθεστώς που αφορά στην Εταιρική Διακυβέρνηση έχει στόχο να συμβάλει στην προστασία των μετόχων και των επενδυτών αλλά και στην προσέλκυση διεθνών επενδυτών. Σε όλη της διάρκεια της δεκαετούς κρίσης, το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για την εγχώρια αγορά παρέμεινε αμείωτο. Από την έναρξη της πανδημίας έως σήμερα, ο Ομιλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών συνέχισε αδιάλειπτα να δρομολογεί και να εφαρμόζει αναπτυξιακές δράσεις, πολλές από τις οποίες δημιουργήθηκαν ως μέσα προσαρμογής στο νέο ιδιαίτερο περιβάλλον που η COVID-19 προκάλεσε.
Η δημιουργία της Πλατφόρμας ΑXIA e-Shareholders’ Meeting που έδωσε τη δυνατότητα πραγματοποίησης Γενικών Συνελεύσεων εξ αποστάσεως αποτέλεσε πολύτιμο εργαλείο για τις εισηγμένες εταιρείες, οι οποίες με τον τρόπο αυτόν διευκόλυναν τους μετόχους τους να συμμετάσχουν στις διαδικασίες της Γενικής Συνέλευσης.
Η κρίση μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για εξέλιξη και περαιτέρω ανάπτυξη, και μάλιστα σε ρυθμούς ταχύτερους όπως αυτοί επιβάλλονται από τις ιδιαίτερες κάθε φορά συνθήκες. Στη διαδρομή επιστροφής της ελληνικής οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά, το ελληνικό χρηματιστήριο μπορεί να διαδραματίσει τον σημαίνοντα ρόλο που του αναλογεί, ως πυλώνας της εγχώριας οικονομίας, συμβάλλοντας καθοριστικά στη διαμόρφωση του νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας.
Ο κ. Σωκράτης Λαζαρίδης είναι διευθύνων σύμβουλος Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών.

