Σε νέα φάση φαίνεται να εισέρχεται η υπόθεση της Folli Follie Group, καθώς από τη μία πλευρά σφίγγει ο κλοιός των δικαστικών αρχών προς την οικογένεια Κουτσολιούτσου, ενώ από την άλλη, η απόρριψη της αίτησης της εταιρείας για προληπτική προστασία από τους πιστωτές της και το καθεστώς χρεοκοπίας στο οποίο περιήλθαν οι ομολογιακές εκδόσεις του ομίλου πιέζουν τις εξελίξεις την ώρα που η Fosun International σε ρόλο «λευκού ιππότη» ενδιαφέρεται υπό αυστηρούς όρους να αποκτήσει πλειοψηφικό ποσοστό και τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας.
Οι δικαστικές αρχές φέρονται πάντως να αναζητούν πρόσθετα στοιχεία από τις χρηματιστηριακές αρχές που σχετίζονται και με τις αγοραπωλησίες των μετοχών της Folli Follie από μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου, ενώ δεν αποκλείεται να εξεταστούν εάν οι κατηγορίες για χειραγώγηση της αγοράς μέσω της διασποράς ψευδών ειδήσεων μπορούν να στοιχειοθετήσουν ακόμη και κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα.
Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος είχε προβεί σε πώληση 1.150.000 μετοχών της εταιρείας συνολικής αξίας 23.000.000 ευρώ, ενέργεια που από μόνη της είναι ικανή να βλάψει το επενδυτικό κοινό και συνιστά χειραγώγηση, πέραν της απατηλής σύνταξης των οικονομικών καταστάσεων, ενώ υπάρχουν άλλες συναλλαγές 3,5 εκατ. ευρώ που αφορούν τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο. Τα στοιχεία φέρεται πάντως να δείχνουν πως οι «μεγάλες συναλλαγές» από τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο έλαβαν χώρα την περίοδο των συμφωνιών με τα ΚΑΕ και αποτελούν ίσως το κλειδί για την πολύκροτη υπόθεση.

Στο περιθώριο η οικογένεια

Την ίδια στιγμή, ομάδα ομολογιούχων εξετάζουν τη στάση που θα τηρήσουν στην νέα εποχή ώστε να μπορέσουν να ανακτήσουν μέρος των επενδύσεών τους, καθώς ορισμένες ρήτρες στις ομολογιακές εκδόσεις επιτρέπουν τη μετατροπή των ομολογιών σε μετοχές δίνοντας τη δυνατότητα ακόμη και του ελέγχου σχεδόν του 80% (απόρροια του Dilution, της αραίωσης) της εταιρείας σε βάρος των παλαιών μετόχων, ανατρέποντας έτσι τις σημερινές μετοχικές ισορροπίες. Εξετάζεται μια συμφωνία με τους πιστωτές, που θα έχει ως αποτέλεσμα την ανάληψη του ελέγχου μιας μικρότερης Folli Follie, αφήνοντας την οικογένεια Κουτσολιούτσου στο περιθώριο.
Ωστόσο όσο η κατάσταση βρίσκεται σε τέλμα, υπάρχει ο κίνδυνος να χαθούν ορισμένες σημαντικές αντιπροσωπίες κορυφαίων σημάτων που διαθέτει ο όμιλος αποδυναμώνοντας έτσι τις όποιες προοπτικές έχουν απομείνει για την επόμενη ημέρα, την ώρα που είναι υπαρκτή και η πρόθεση των τραπεζών να εκποιήσουν το ενέχυρο που διαθέτουν στα Αττικά Πολυκαταστήματα (το 36,5%). Παράλληλα η εταιρεία βρίσκεται εκτεθειμένη έναντι των δανειστών, κάποιοι εκ των οποίων ήδη πέτυχαν να λάβουν προσωρινή διαταγή για συντηρητική κατάσχεση της περιουσίας μελών της διοίκησής της, ενώ αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας και ίσως απαιτηθεί μια ενδιάμεση χρηματοδοτική γέφυρα αν υπάρξουν οι προϋποθέσεις για την επίτευξη κάποιας συμφωνίας.

Πλειοψηφικό ποσοστό

Η Fosun International, που ελέγχει το 16,37% της Folli Follie, φέρεται να εξετάζει την απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού της εταιρείας.
Ο κινεζικός όμιλος θα πρέπει να τα «βρει» με τους ομολογιούχους που φαίνεται ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις. Το ερώτημα είναι αν θα δεχτούν «κούρεμα» της αξίας των ομολογιών τους αποσυρόμενοι και από πιθανές διεκδικήσεις αποζημιώσεων ώστε να έχει νόημα οποιαδήποτε κίνηση από την πλευρά του κινεζικού ομίλου της Fosun, αφού η αποτίμηση πια σήμερα της Folli Follie Group δεν φαίνεται να ξεπερνά το ύψος των ομολογιακών της δανείων.

Νέο πιστωτικό γεγονός

Εν τω μεταξύ, καταγγέλθηκε χρηματοοικονομική οφειλή 31 εκατ. ευρώ (Schuldschein) της θυγατρικής της FF Group Finance Luxembourg II SA και έγινε ληξιπρόθεσμη και αμέσως απαιτητή, κάτι που συνιστά νέο πιστωτικό γεγονός για τις δύο ομολογιακές εκδόσεις της εταιρείας, το ομόλογο των 132 εκατ. ευρώ (τα 150 εκατ. ελβετικά φράγκα) και το ομόλογο των 249,5 εκατ. ευρώ. Οι ομολογιούχοι παραμένουν πάντως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Αν υπάρξει συμφωνία, εξετάζεται μετά και τη στέρηση της προσωρινής προστασίας από τους πιστωτές, που ουσιαστικά απονοηματοποιεί την κύρια συζήτηση της αίτησης υπαγωγής της εταιρείας στο άρθρο 106α του Πτωχευτικού και την υπαγωγή της στο άρθρο 106β, που θα της επιτρέψει να επιβιώσει την επόμενη μέρα.
Η είσοδος της Fosun στη Folli Follie θα μπορούσε, όπως λέγεται, να αποτελέσει τον καταλύτη ώστε να μη χαθούν σημαντικά ενεργητικά της και να βελτιωθεί η ρευστότητα, καθιστώντας το μέλλον μιας μικρότερης και πιο υγιούς «νέας εταιρείας» πιο βιώσιμο.

«Καλή» και «κακή»

Παράλληλα, δεν μπορούν να αποκλειστούν και άλλες επιλογές από τη διάσπαση της εταιρείας και τη ρευστοποίησή της σε κομμάτια αν τα πράγματα πάνε άσχημα ή ακόμη και τη δημιουργία διαφορετικών εταιρικών οντοτήτων με βασικό χαρακτηριστικό τον διαχωρισμό σε «καλή» και «κακή» Folli Follie.
Εν τω μεταξύ, στα χέρια του οικονομικού εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση βρίσκεται το πόρισμα της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης Ισολογισμών (ΕΛΤΕ) σχετικά με τις αλχημείες στους  ισολογισμούς της Folli Follie, που επιρρίπτει ευθύνες σε βάρος των ορκωτών της εταιρείας. Στον πυρήνα του το πόρισμα κινείται παράλληλα με το αντίστοιχο της Alvarez & Marsal. Φέρεται πως η FF Group Sourcing, η θυγατρική της FFG μέσω της οποίας περνούσαν οι δραστηριότητες πάνω από δέκα άλλων εταιρειών του ομίλου, ενοποιούσε ανύπαρκτους τζίρους και πραγματοποιούσε δανειακές διευκολύνσεις με μηδενικό επιτόκιο και χωρίς εξασφαλίσεις.
Κατά τη διάρκεια των χρήσεων 2015, 2016 και 2017, ορισμένες εταιρείες του FF GROUP καταχωρούσαν εικονικές συναλλαγές πωλήσεων σε έναν υποτιθέμενο πελάτη, την εταιρεία NG BOON SOON (NBS), καθώς και εικονικές συναλλαγές αγορών από τουλάχιστον έναν υποτιθέμενο προμηθευτή, την εταιρεία THANAPRASERTSIAN (PRASERTSIAN).
Οι άμεσες εικονικές πωλήσεις προς την NBS που καταχωρίστηκαν στις οικονομικές καταστάσεις του FF GROUP ASIA για τις χρήσεις 2015, 2016 και 2017 ανέρχονταν σε 560 εκατ. δολ., 863 εκατ. δολ. και 995 εκατ. δολ. αντίστοιχα (σύνολο 2,4 δισ. δολ.) και το σχετιζόμενο εικονικό κόστος πωληθέντων για τις ίδιες χρήσεις ανερχόταν σε 315 εκατ. δολ., 502 εκατ. δολ. και 580 εκατ. δολ. αντίστοιχα (σύνολο 1,4 δισ. δολ.). Ως αποτέλεσμα, τα καθαρά κέρδη του FF GROUP ASIA για τη χρήση 2017 αυξήθηκαν κατά 391 εκατ. δολ. και τα ίδια κεφάλαια κατά 969 εκατ. δολ.

Δεσμεύσεις λογαριασμών

Τη δέσμευση των λογαριασμών των Γιώργου Βαρθαλίτη και Ιωάννη Μπεγιέτη, ορκωτού λογιστή της Ecovis που υπέγραψε τις οικονομικές καταστάσεις του ομίλου για το 2017 και του CFO της FF Sourcing Group, της θυγατρικής του ομίλου στο Χονγκ Κονγκ που ενσωμάτωνε τις ασιατικές δραστηριότητες αντίστοιχα, ζήτησε ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης, ο οποίος διενεργεί την έρευνα για το περίφημο σκάνδαλο Folli Follie. Το βούλευμα απεστάλη στα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και σε χρηματιστηριακές εταιρείες, προκειμένου να προχωρήσουν στις απαιτούμενες ενέργειες.