Η ιστορία πίσω από την Αποκάλυψη
Τι ξέρουμε για τη συγγραφή του ιερού βιβλίου από τον Ιωάννη στην «Ιερουσαλήμ του Αιγαίου» – Το σπήλαιο που φιλοξένησε τον Ευαγγελιστή και η διαμόρφωσή του τον 17ο αιώνα
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Ολα παλαιά και όμως όλα νέα! Την εντυπωσιακή ιστορία ενός από τα πιο ιερά βιβλία της χριστιανοσύνης την ξέρουμε, αλλά γιατί να μην την ξαναθυμηθούμε; Η Αποκάλυψη του Ιωάννη είναι ένα από τα 27 βιβλία της Καινής Διαθήκης. Γράφτηκε από τον Απόστολο Ιωάννη την περίοδο που ήταν εξόριστος στην Πάτμο το 96 μ.Χ. Ωστόσο η πατρότητα του κειμένου έχει αμφισβητηθεί, με πρώτη σοβαρή αμφισβήτηση αυτή που διατυπώθηκε από τον Διονύσιο, αρχιεπίσκοπο Αλεξανδρείας (από το 247 ως το 265). Είναι ένα προφητικό, εσχατολογικό βιβλίο.
Περιέχει συγκεκριμένα μια σειρά από Προφητείες, πολλές και εντυπωσιακές, οι οποίες και του έχουν δώσει μια ιδιαίτερη σημασία αλλά και την παγκόσμια φήμη του.
Η εξορία και το Σπήλαιο
Ας μάθουμε περισσότερα: Kατά τη διάρκεια των ρωμαϊκών και πρώτων αιώνων μετά Χριστόν, το νησί της Πάτμου συνδυάζεται με τον χριστιανισμό κατά τρόπο άρρηκτο και διαρκή.
Ο αγαπημένος μαθητής του Ιησού Χριστού (και ένας εκ των τεσσάρων Ευαγγελιστών) Ιωάννης εξορίζεται το 95 μ.Χ. στην Πάτμο από τον αυτοκράτορα Δομιτιανό και βρίσκει καταφύγιο σε Σπήλαιο, το οποίο βρίσκεται στη μέση του λόφου μεταξύ Σκάλας και Χώρας. Ο Ιωάννης έγραψε το τέταρτο Ευαγγέλιο, το οποίο και χαρακτηρίστηκε «Πνευματικό Ευαγγέλιο» και γι’ αυτό αποκαλείται και «Θεολόγος». Δίδαξε στη Μικρά Ασία και στην Ελλάδα και πέθανε στην Εφεσο της Μικράς Ασίας. Το Σπήλαιο ανακαινίστηκε από τον Οσιο Χριστόδουλο, όταν ήλθε στην Πάτμο.
Οι επισκέπτες
Ο θρησκευτικός τουρισμός φέρνει στην Πάτμο ετησίως (ίσως όχι την περασμένη χρονιά ή αυτή που διανύουμε λόγω της πανδημίας που πλήττει τον πλανήτη, αλλά κάθε άλλη χρονιά), εκατοντάδες ανθρώπους από όλα τα μέρη του κόσμου για να μυηθούν στη μυστηριακή αύρα του νησιού.
Σήμερα ο προσκυνητής μπορεί να δει το σημείο στο οποίο γράφτηκε η Αποκάλυψη, τον τόπο κατακλίσεως του Ιωάννη, τον πελώριο βράχο που σχίστηκε όταν ο Θεός τού υπαγόρευσε την Αποκάλυψη, το σημείο στο οποίο ο Ευαγγελιστής ακουμπούσε το κεφάλι του για να ξεκουραστεί και ένα κοίλωμα στον βράχο από όπου πιανόταν για να σηκωθεί. Η μεγαλοπρέπεια του βράχου και ο μυστικισμός του προκαλούν δέος.
Η διαμόρφωση
Για τις ανάγκες της λατρείας των πιστών, από τον 17ο αιώνα το Σπήλαιο διαμορφώθηκε σε δισυπόστατο Ναό, όπου ένα μέρος του είναι αφιερωμένο στην Αγία Αννα.
Τo Ιερό Σπήλαιο εντάσσεται σε ενιαίο συγκρότημα κτισμάτων και εκκλησιών, που ονομάζεται Aποκάλυψη.
Συγκροτείται από αποθήκες, κελιά, τα παρεκκλήσια της Αγίας Αννας, του Αγίου Αρτεμίου και του Αγίου Νικολάου και τα πρώτα κτίσματα της Πατμιάδας Σχολής, κοντά στα οποία ο τάφος ενός σπουδαίου διδασκάλου, του Δανιήλ Κεραμέως.
Το Ιερό Βαπτιστήριο και ο μάγος Κύνωπας
Λέγεται πως όταν το 95 μ.Χ. ο αγαπημένος μαθητής του Χριστού Ιωάννης έφθασε στην Πάτμο εξόριστος, στο νησί ζούσε ο μάγος Κύνωψ ή Κένεψης. Kατοικούσε στο βουνό Γένουπας. Οταν ο Κύνωπας μαθαίνει ότι στο νησί ήλθε ο Ιωάννης και κηρύττει τον λόγο ενός καινούργιου Θεού και ότι με το κήρυγμά του βαπτίζει χριστιανούς όλο και περισσότερους Πάτμιους, εξοργίζεται και πηγαίνει να δει από μόνος του τι συμβαίνει! Βρίσκει τον Ιωάννη δίπλα στη θάλασσα, στην περιοχή Βότρυς, στην πόλη Φορά (σημερινή Περνέρα), την τότε πρωτεύουσα της Πάτμου, όπου είχε το βαπτιστήριό του!
Ο Κένεψης προκαλεί τον Ιωάννη μπροστά στους πιστούς να αποδείξει την ύπαρξη του Θεού φέρνοντας στη ζωή τον πατέρα ενός Πατμίου που βρισκόταν εκεί! Ο Ιωάννης αρνείται να το κάνει. Ο Κύνωπας τότε βουτάει στη θάλασσα και επιδεικνύοντας τη δύναμη της μαγείας του φέρνει στην επιφάνεια έναν άνθρωπο με μια μορφή όμοια με αυτήν του πατέρα του Πατμίου! Το πλήθος αρχίζει να ζητωκραυγάζει υπέρ του Κύνωπα και να στρέφεται κατά του Ιωάννη! Τότε ο Ιωάννης επικαλούμενος το όνομα του Χριστού και κάνοντας το σημείο του Σταυρού μεταμορφώνει τον Κύνωπα σε πέτρα και τον αφήνει στον πάτο της θάλασσας.
Οπως λένε σήμερα, ο βράχος αυτός ήταν η απάντηση του Θεού στις προσευχές του Ιωάννη. Η θεία δίκη που πέτρωσε τον μάγο, οπότε και τα επόμενα χρόνια στον βράχο που υπάρχει στη θάλασσα και θυμίζει τη μορφή του έχει προσδεθεί μια κόκκινη σημαδούρα για να τη βλέπουν τα πλοία και να μην προσκρούουν πάνω του.

