Οι δωδεκάποντες, χρυσοκέντητες γόβες του Christian Louboutin βυθίζονται μέσα στο κατακόκκινο χαλί. Η Ούρσουλα ανασηκώνει ελαφρά το μακρύ φόρεμά της, κατασκευασμένο από μαύρο πανάκριβο βελούδο. Δίπλα της η νεαρή Εμίλ, γόνος της δυναστείας Πακάρ (της πάλαι ποτέ πανίσχυρης αυτοκινητοβιομηχανίας), προσπαθεί να ισορροπήσει στα πανύψηλα, γεμάτα αυθεντικούς κρυστάλλους πέδιλα του Tom Ford. «Εχω την αίσθηση ότι ο κόκκινος, αγαπημένος πάτος των παπουτσιών Louboutin, εξαφανίζεται μέσα στον ίδιου χρώματος τάπητα» ψιθυρίζει η πτωχή, πλατινομαλλούσα Ούρσουλα, φανατική συλλέκτρια των πολύτιμων δημιουργημάτων του ιστορικού πλέον οίκου υποδημάτων. Ρίχνω μία γρήγορη ματιά στις μεταξένιες γόβες της παιδικής μου φίλης που μοιάζουν με αυτές που θα επέλεγε σίγουρα μία σύγχρονη Σταχτοπούτα.

Η αλήθεια είναι ότι το χαρακτηριστικό κάτω μέρος των παπουτσιών «χάνεται» μέσα στο emperor red χαλί. Ο Peter Marino, ένας από τους σημαντικότερους και δημοφιλέστατους αρχιτέκτονες και interior designers της εποχής μας, δεν θα είχε αποφασίσει να τοποθετήσει έναν τέτοιου χρώματος τάπητα στον χώρο αν δεν ήταν σίγουρος για το αισθητικό αποτέλεσμα. Ο πανέξυπνος Marino, ο οποίος έχει δημιουργήσει τις ωραιότερες exclusive boutiques Chanel στο Λονδίνο και στην πληγωμένη από την τελευταία βομβιστική ενέργεια Κωνσταντινούπολη, είμαι σίγουρη ότι επιθυμούσε οι αγαπημένες του φίλες και πελάτισσες να έχουν την αίσθηση ότι περπατούν στο κόκκινο χαλί των Οσκαρ… ή σε αυτό του Μπάκιγχαμ. Superbe!

Ναόμι Κάμπελ

Γκστάαντ, Μύκονος, Εκάλη

Θυμάμαι τον Peter Marino κάποιο βράδυ προσκεκλημένο σε ένα λαμπερό διαμέρισμα της Park Avenue στη Νέα Υόρκη να αναφέρεται στα καινούργια σαλέ που είχε δημιουργήσει στο «ελληνοκρατούμενο» Γκστάαντ. Ο ταλαντούχος δημιουργός, στενός φίλος των πολύ γνωστών κοσμηματοπωλών Graff, είχε εκείνη την εποχή τελειώσει το πολυτελές σαλέ τους στο δημοφιλές θέρετρο των Ελβετικών Αλπεων. Ελεγε λοιπόν ο Marino, ο οποίος δεν αποχωρίζεται τα μαύρα δερμάτινα ρούχα και το καπέλο του, ότι ετοιμάζει «διάφορα» για κάποιους κορυφαίους της ελληνικής επιχειρηματικής ελίτ. Ο αρχιτέκτονας και interior designer είχε δημιουργήσει στενές φιλίες με κυρίες του old Money (προερχόμενες από ισχυρούς εφοπλιστικούς κύκλους) ακολουθώντας το παράδειγμα διάσημου αμερικανού φωτογράφου. (Ο συγκεκριμένος κέρδισε απίστευτα ποσά για να κλείσει τα πρόσωπά τους στον φακό του.) Οι γνωριμίες από τους παλιούς, ισχυρούς κύκλους πλοιοκτητών «πέρασαν» στους καινούργιους. Οι γνωριμίες με τα νέα μέλη στους επιχειρηματικούς κύκλους είναι τώρα πιο «εύκολες» διότι δεν… αιωρείται στην ατμόσφαιρα αυτό το απόμακρο και σνομπιστικό. Αντίθετα υπάρχουν πολλά χαμόγελα και προσκλήσεις στα mansions στην Εκάλη και στη Μύκονο.

Το χτίσιμο μιας αυτοκρατορίας με «φόντο» ουρανοξύστες

Η Ούρσουλα, γόνος βιομηχάνων, παραμένει snob. Είναι ο τρόπος που κοιτάζει τους γύρω της όταν περπατάει στο κόκκινο χαλί του νέου Super spot The Lobster Club στη Νέα Υόρκη. Ενα χαλί σε αυτοκρατορικό κόκκινο για θεαματικές εμφανίσεις στην πόλη που δεν κοιμάται ποτέ. Το Big Apple λατρεύει το κόκκινο αλλά και τα γαλανόλευκα. Τις τελευταίες ημέρες το λευκό των ελληνικών νησιών και το μπλε των υπέροχων θαλασσών μας είχαν «σκεπάσει» τους ουρανοξύστες, τα trendy εστιατόρια και members clubs της μητρόπολης του πλανήτη. Οι Ελληνες αγαπούν τη Νέα Υόρκη. Η πόλη της τέχνης, της διασκέδασης, των επιχειρηματικών deals. Μην ξεχνάμε ότι οι εφοπλιστές Σταύρος Λιβανός και Κώστας Λαιμός ξεκίνησαν από εκεί δημιουργώντας θαλάσσιες αυτοκρατορίες. Ακολούθησαν οι Νιάρχος και Ωνάσης. Το private club 21 υπάρχει από εκείνη την εποχή…

Ο πάνθηρας παρακολουθεί τις εξελίξεις

Η αναχώρηση του διεθνούς φήμης κολεξιονέρ Γκαλάτσι-Γκαλάτσι και της Ούρσουλα με ιδιωτικό αεροπλάνο από το Big Apple στην Ινδονησία θυμίζει ανάλογες ελλήνων επιχειρηματιών τις χρυσές εποχές. Τότε που όλοι νόμιζαν ότι έχουν χρήματα και ζούσαν μια ζωή γεμάτη εκθαμβωτική λάμψη. Διαμονή σε πανάκριβα ξενοδοχεία δημοφιλών χιονοδρομικών κέντρων (παρέες Ελλήνων στην Courchevel προσπαθούσαν ανεπιτυχώς να μιμηθούν το lifestyle ρώσων πολυεκατομμυριούχων) και μετά διακοπές σε εξωτικούς προορισμούς. Η Ούρσουλα στριφογυρίζει γύρω από το χέρι της τον γεμάτο λευκά και μαύρα διαμάντια πάνθηρα του Cartier. Ο πάνθηρας μοιάζει να «αιωρείται» πάνω στη χοντρή, πλατινένια βάση του βραχιολιού του γαλλικού οίκου. Ενα βραχιόλι που η Ούρσουλα αγόρασε από το κοσμηματοπωλείο του οίκου στη Νέα Υόρκη. Το κτίριο «τυλιγμένο» με κατακόκκινο γιορτινό φιόγκο συναγωνίζεται αυτό του Harry Winston στη Fifth. Αγαπημένο της Μαγιάσα αλ Θάνι (επιστρέφει τώρα στο Κατάρ για το Μουντιάλ) αλλά και της Ναόμι Κάμπελ που επισκέφθηκε το νέο ξενοδοχείο του πρώην της Βλαντισλάβ Ντορονίν στο Μανχάταν.

Εργο του Anselm Kiefer

Στα βουνά, στους λόγγους και στη Fifth

Η Ούρσουλα το προηγούμενο βράδυ ήταν προσκεκλημένη σε υπερπολυτελές διαμέρισμα στη Fifth Avenue για ένα private dinner πολλών αστέρων. Οι οικοδεσπότες φρόντισαν μάλιστα στο τεράστιο γεμάτο πίνακες των Πικάσο, Γκογκέν αλλά και Anselm Kiefer και Anish Kapoor χολ να τοποθετήσουν ένα «μαγκάλι». Οι μυρωδιές από το μαγκάλι που σε έκαναν να νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε εκκλησία «ταξίδευαν» σε όλο το σπίτι. Το μεγάλο τραπέζι με τα κεριά και τις πορσελάνες «έβλεπε» στη στολισμένη χριστουγεννιάτικα, με φαντασμαγορικό τρόπο, Πέμπτη Λεωφόρο. Ο κολεξιονέρ Γκαλάτσι-Γκαλάτσι σχολίασε ότι το μαγκάλι της κατοικίας όπου τα πατώματα και τα ταβάνια ήταν ζωγραφισμένα εξαιρετικά θύμιζε τα… ταπεινά του βουνού και του λόγγου. Αυτά που χρησιμοποιούν σε ελληνικές αγροτικές κατοικίες. Η οικοδέσποινα, η οποία πίνει πάντα σαμπάνια by Karl Lagerfeld, αναφέρθηκε στη διάρκεια της βραδιάς στο… δημοφιλές μαγκάλι. Η κυρία που είχε στο πλάι της τον υπερδιάσημο Tom Ford (πούλησε έναντι υψηλού ποσού τον οίκο του στην εμβληματική, παγκόσμια εταιρεία Estee Lauder) σχολίασε ότι την ιδέα είχε «κλέψει» από την ελληνίδα εικαστικό Μαρίνα Καρέλλα. Η Μαρίνα και ο σύζυγός της Πρίγκιψ Μιχαήλ, υποδέχονταν τους φίλους τους στο διαμέρισμά τους στην Park Avenue με το μαγκάλι αναμμένο. Οι ενδιαφέρουσες συζητήσεις συνεχίζονταν κάτω από το φως των κεριών με συλλεκτικές σαμπάνιες και τόνους χαβιάρι. Λίγο πριν το τέλος της βραδιάς η Ούρσουλα και ο Γκαλάτσι-Γκαλάτσι ήταν πλήρως ενημερωμένοι για τα καινούργια σπίτια ελλήνων επιχειρηματιών και εφοπλιστών που «άνοιξαν» αυτές τις ημέρες στο Big Apple. Η Νέα Υόρκη επέστρεψε δυναμικά. Ο Γκαλάτσι-Γκαλάτσι ετοιμάζεται για ένα μοναδικό ταξίδι από τη Νέα Υόρκη στην Ινδονησία και το εμβληματικό resort Como Uma Canggu. Οι μηχανές του private jet ζεσταίνονται σιγά-σιγά.