Αθήνα, 17 Αυγούστου 2021

Αξιότιμε κ. Διευθυντά,

Θέλω να συγχαρώ δημοσίως την έγκριτη Δημοσιογράφο Κα Ιωάννα Σουφλέρη και το ΒΗΜΑ για το εξαιρετικά εύστοχο άρθρο της στο ΒΗΜΑ της Κυριακής 25/07/2021, με τίτλο «Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΠΡΙΣΤΟΛ». Με αφορμή καταγγελία γονέων καρδιοπαθών παιδιών για πολύ αυξημένα ποσοστά θνητότητας μετά από παιδοκαρδιοχειρουργικές επεμβάσεις σε κάποιο Ελληνικό Νοσοκομείο, θίγει καίρια την ουσία του προβλήματος, την έλλειψη αξιολόγησης των παιδοκαρδιοχειρουργικών  αποτελεσμάτων και της διαφάνειας σε αυτά.

Στο άρθρο της η κα Σουφλέρη αναδεικνύει ένα εξαιρετικά σοβαρό και ευαίσθητο ζήτημα, καθόσον αυτό αφορά τη ζωή των ιδιαίτερα ευάλωτων καρδιοπαθών παιδιών, η σωστή φροντίδα των οποίων σηματοδοτεί μια προηγμένη κοινωνία.  

Ως παιδοκαρδιοχειρουργός που έχει αφιερώσει σχεδόν 25 χρόνια στη φροντίδα καρδιοπαθών παιδιών στην Ελλάδα, έχω έμπρακτα στηρίξει την ιδέα της αναγκαίας αξιολόγησης και διαφάνειας των παιδοκαρδιοχειρουργικών επεμβάσεων, εφαρμόζοντας εθελοντικά την τακτική αξιολόγηση και πιστοποίηση των παιδοκαρδιοχειρουργικών μας αποτελεσμάτων από ανεξάρτητους επιθεωρητές της Ευρωπαϊκής Παιδοκαρδιοχειρουργικής Εταιρείας, σε όλα τα παιδοκαρδιοχειρουργικά κέντρα στα οποία έχουμε δραστηριοποιηθεί.

Διαφάνεια θα υπάρχει όταν θεσπιστεί από το κράτος μας η υποχρεωτική καταγραφή των παιδοκαρδιοχειρουργικών αποτελεσμάτων κάθε νοσοκομείου σε ανεξάρτητη βάση δεδομένων, η αντικειμενική, επιστημονική αξιολόγηση των αποτελεσμάτων αυτών λαμβάνοντας υπ’ όψιν την πολυπλοκότητα και επικινδυνότητα των επεμβάσεων, η σύγκρισή τους με διεθνή standards, και, τέλος, η δημόσια τακτική ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης.

Μάλιστα, όπως έχω ανακοινώσει και στο παρελθόν, τα απαραίτητα εργαλεία και η μεθοδολογία για αυτή την αξιολόγηση είναι εξαιρετικά ανεπτυγμένα και διαθέσιμα δωρεάν στην πολιτεία από την Ευρωπαϊκή Παιδοκαρδιοχειρουργική Εταιρεία, της οποίας διατελώ Πρόεδρος. Η μεθοδολογία αξιολόγησης χρησιμοποιεί πλέον απολύτως αντικειμενικές και αυτοματοποιημένες πρωτοποριακές διαδικασίες Τεχνητής Νοημοσύνης, τις οποίες έχουμε αναπτύξει και πρόσφατα δημοσιεύσει στην επιστημονική βιβλιογραφία.

Ο τακτικός έλεγχος, η αξιολόγηση και η τακτική υποχρεωτική δημοσίευση των παιδοκαρδιοχειρουργικών αποτελεσμάτων, η οποία άλλωστε αποτελεί νόμο σε προηγμένες χώρες της Δύσης, π.χ. στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν οδηγήσει εκεί σε σημαντική βελτίωση των αποτελεσμάτων, όπως εύστοχα επισημαίνεται στο άρθρο του ΒΗΜΑΤΟΣ. Αυτά οφείλουμε να τα πράξουμε, τα οφείλουμε στα καρδιοπαθή παιδιά και τους γονείς τους.

Αλλωστε, η έλλειψη αξιολόγησης σε μεγάλο φάσμα δραστηριοτήτων συνιστά βασικό πρόβλημα οργάνωσης της ελληνικής κοινωνίας, και αποτελεί σοβαρή τροχοπέδη στην πρόοδο.

Η θέσπιση αξιολόγησης στην Παιδοκαρδιοχειρουργική είναι απολύτως αναγκαία χωρίς χρονοτριβή, θα είναι σωτήρια για τις ζωές πολλών παιδιών, και θα χρησιμεύσει σαν παράδειγμα για την τόσο απαραίτητη γενικευμένη εφαρμογή της αξιολόγησης στην Ελλάδα.

Μετά τιμής

Γιώργος Σαρρής, MD, PhD

FACC, FACS, FAHA, FCTS, FETCS

Παιδοκαρδιοχειρουργός

Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Παιδοκαρδιοχειρουργικής Εταιρείας