Η «φωλιά» καινοτομίας για νέες επιχειρήσεις
Σε εξέλιξη βρίσκεται ο ένατος, ετήσιος κύκλος του egg, το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς στο οικοσύστημα της νεοφυούς επιχειρηματικότητας
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Περπατώντας κανείς στους ορόφους του κτιρίου του egg – enter•grow•go στην Αθήνα, στην έδρα του επιχειρηματικού επιταχυντή που ίδρυσε η Eurobank, το 2013, σε συνεργασία με το Corallia του Ε.Κ. Αθηνά, είναι πολλά εκείνα που παρατηρεί. Από τις μεγάλες, φωτεινές αίθουσες, με το «μελίσσι» των γραφείων των επιχειρηματικών ομάδων που φιλοξενούνται, μέχρι τα προσωπικά αντικείμενα των νέων entrepreneur, τους πίνακες με τα πολύχρωμα χαρτάκια σημειώσεων, τα χρονοδιαγράμματα και τις ιδέες ενός διαρκούς brainstorming, που εδώ και οκτώ χρόνια αναπτύσσεται στο egg, το οποίο έχει ήδη φιλοξενήσει πάνω από 1.000 νέους επιχειρηματίες και 245 start-ups. Μάλιστα, σχεδόν 130 από αυτές δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.
Πολυεπίπεδη στήριξη
στη νέα επιχειρηματικότητα
Σήμερα, βρίσκεται σε εξέλιξη ο ένατος, ετήσιος, κύκλος του egg, που κατάφερε να εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς στο οικοσύστημα της νεοφυούς επιχειρηματικότητας αλλά και να δυναμώσει το ίδιο, ως φορέας, προσφέροντας ακόμη πιο πολυεπίπεδη στήριξη στη νέα επιχειρηματικότητα. Η τρέχουσα συγκυρία είναι μια ακόμη ισχυρή δοκιμασία, μια πρωτοφανής κατάσταση για όλους αλλά και για τους νέους επιχειρηματίες, τους οποίους στηρίζει το egg, αναλαμβάνοντας νέες πρωτοβουλίες για τις μεγάλες, τρέχουσες, προκλήσεις, αλλά, κυρίως, ενόψει των ευκαιριών της μεταπανδημικής περιόδου.
Αλλωστε, η διαρκής εξέλιξη, εν μέσω κρίσης, είναι η ιστορία της ζωής του egg: Η Eurobank, παρά τη μεγάλη κρίση, το 2013 στοιχημάτισε στη δυναμική του ελληνικού καινοτόμου επιχειρείν και στήριξε, στους δύσκολους καιρούς του brain drain, Ελληνες επιστήμονες, ερευνητές και επιχειρηματίες, έχοντας επενδύσει, συνολικά, 12 εκατ. ευρώ στη λειτουργία του egg και περισσότερα από 2,5 εκατ. ευρώ στη χρηματοδότηση των start-ups. Εταιρείες που έχει φιλοξενήσει το egg έχουν προσελκύσει, με την υποστήριξή του, περισσότερα από €10 εκατ. από ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια. Μάλιστα, η Τράπεζα συμμετέχει επίσης ως ιδιώτης επενδυτής σε τρία Funds: το Big Pi, το Uni.fund και το Velocity.Partners, που υποστηρίζονται από το Equifund, ενώ είναι επίσημος υποστηρικτής του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων Elevate Greece του Υπουργείου Ανάπτυξης, με ένα σημαντικό ποσό που θα διατεθεί ως grant σε πολλές από τις εγγεγραμμένες επιχειρήσεις στην πλατφόρμα.
Σύμπραξη για το νέο,
σύγχρονο, τουριστικό προϊόν
Τον τελευταίο χρόνο, με τη σφραγίδα της πανδημίας, αναδεικνύεται περισσότερο από ποτέ η ανάγκη για μετάβαση σε ένα βελτιωμένο, αναπροσανατολισμένο και ευέλικτο επιχειρηματικό μοντέλο, ευθυγραμμισμένο με τις σύγχρονες οικονομικές προτεραιότητες και τάσεις. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο ψηφιακός μετασχηματισμός της βαριάς μας βιομηχανίας, του τουρισμού, αλλά και η βέλτιστη αξιοποίηση όλων των ανταγωνιστικών μας πλεονεκτημάτων είναι μονόδρομος. Πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε πως το egg και η Eurobank επιλέχθηκαν από τη Γενική Γραμματεία Ερευνας & Καινοτομίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων να αναπτύξουν και να υποστηρίξουν τον πρώτο ελληνικό Συνεργατικό Σχηματισμό Καινοτομίας του egg για την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών και νέας γενιάς ψηφιακών εφαρμογών στον Τουρισμό και Πολιτισμό, με τη συμμετοχή 13 εταιρειών-μελών στο εν λόγω Cluster.
Οι οκτώ είναι καινοτόμες επιχειρήσεις που έχουν υποστηριχθεί από το egg και συγκεκριμένα οι Greeking.me, Keeano, Mentor, Moptil, SaMMy, Simpleapps, TEKMON και Triparound, ενώ συμμετέχουν, επίσης, οι εταιρείες Ferryhopper, Marketing Greece, Tamasenco, Toulange και Santikos Collection.
Στόχος είναι, εντός διετίας, ο αριθμός των επιχειρήσεων-μελών του Cluster, που υποστηρίζεται θεσμικά από τον ΕΟΤ και το ΣΕΤΕ και, συμβουλευτικά, από το Corallia, να υπερβαίνει τις τριάντα. Οι εταιρείες κατέθεσαν, συνεργατικά, projects και διεκδικούν χρηματοδότηση συνολικού ύψους 2,8 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του Προγράμματος της Γενικής Γραμματείας, εστιάζοντας στους εξής τομείς:
l
Βιωματική εμπειρία περιήγησης σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους με τη βοήθεια της τεχνολογίας AR, AI, VR.
l
Βελτίωση ταξιδιωτικής εμπειρίας και ενίσχυση της οργανωτικής και επιχειρησιακής λειτουργίας φορέων διαχείρισης τουριστικών υποδομών.
l
Δυναμική σύνθεση και παροχή προσωποποιημένων τουριστικών προϊόντων για τουριστικές επιχειρήσεις (SaaS).
l
Δημιουργία ταξιδιωτικού διαδικτυακού B2B marketplace, για τη σύνδεση επαγγελματιών στον τουρισμό.
l
Δημιουργία business simulation mobile app για smartphones, μέσα από το οποίο ξετυλίγονται πτυχές της αρχαίας και σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.
l
Αναβάθμιση του θαλάσσιου τουρισμού μέσω web app με δυναμική σύνθεση προσωποποιημένου ταξιδιού για σκάφη αναψυχής, skippers και agents, που προσφέρει στους τουρίστες έτοιμες ταξιδιωτικές επιλογές (Peer2Peer Trip Planning).
Liaison επιχειρηματικότητας,
γνώσης και επιστήμης
Το egg, ως φυτώριο επιχειρήσεων και καινοτομίας, δεν θα μπορούσε να μην επιδιώκει τη διασύνδεση της ακαδημαϊκής ερευνητικής κοινότητας με την αγορά, την ανάδειξη της πρωτοπορίας στον επιχειρηματικό στίβο και τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στην ελληνική οικονομία. Η δημιουργία δεσμών μεταξύ αγοράς και πανεπιστημίων ενθαρρύνει την εξέλιξη της καινοτομίας, η οποία «γεννιέται» μέσα από την έρευνα, που έχει στόχο την παραγωγή πνευματικής ιδιοκτησίας, με στοίχημα – σε πολλές περιπτώσεις – την εμπορική της αξιοποίηση. Μια σημαντική πρωτοβουλία είναι η διασύνδεση και συνεργασία του egg – enter•grow•go με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που εγκαινιάστηκε με την κοινή δράση «Η Καινοτομία στον κλάδο Επιστημών Υγείας». Στόχος, η διασύνδεση ερευνητικών ομάδων και spin offs του ΑΠΘ με καινοτόμες επιχειρήσεις του κλάδου της υγείας, που έχουν υποστηριχθεί από το egg, και η ενεργοποίηση συνεργειών μεταξύ των ομάδων. Το egg, στο πλαίσιο του 9ου κύκλου αιτήσεων της πλατφόρμας egg Start-Up και της ενεργής δράσης του egg στην πλατφόρμα egg Scale-Up, απηύθυνε πρόσκληση συμμετοχής στις ομάδες του ΑΠΘ για την ένταξή τους στον επιχειρηματικό επιταχυντή για το 2021-2022. Στην εναρκτήρια αυτή δράση μεταξύ των δύο φορέων συμμετείχαν 22 εταιρείες/επιχειρηματικές ομάδες, εκ των οποίων 12 εταιρείες του egg και 10 ερευνητικές ομάδες και spin off του ΑΠΘ.
Οι υποψηφιότητες για συμμετοχή στον 9ο κύκλο του egg υποβάλλονται από τη Δευτέρα
22 Φεβρουαρίου 2021 μέχρι
τη Δευτέρα 10 Μαΐου 2021,
στις 15.00. Περισσότερες πληροφορίες www.theegg.gr.

