Έντυπη Έκδοση Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους Αποτελεί σημαντικό βήμα για την επαναφορά, επιτέλους, της ομαλής λειτουργίας του πολιτεύματος και των θεσμών η απόφαση του Πρωθυπουργού να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς τόσο για τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στον Λευκό Οίκο όσο και για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.
Ανεξάρτητα από το πώς την υποδέχθηκαν οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί, και κυρίως το πώς… κατάφεραν να βρουν πεδίο για να ασκήσουν αντιπολίτευση στον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη και στην κυβέρνησή του επί των εθνικών θεμάτων, είναι εμφανές ότι η χώρα έστειλε προς τα έξω ένα μήνυμα: ότι μπορεί να συζητάει πολιτισμένα, και κυρίως σοβαρά, τα πολιτικά της προβλήματα. Οτι οι ηγέτες των κομμάτων της είναι σε θέση να ανταλλάσσουν απόψεις κατ’ ιδίαν, ακόμη και αν «σκοτώνονται» δημοσίως. Είτε γιατί το επιβάλλουν τα προβλήματα και η φύση τους, είτε γιατί έχει γίνει πλέον αποδεκτό από όλους ότι στις 7 Ιουλίου η χώρα γύρισε σελίδα, ο διάλογος επί των εθνικών θεμάτων, που εγκαινιάστηκε την Παρασκευή και συνεχίζεται αύριο, είχε αποτέλεσμα.
Και είχε αποτέλεσμα με θετικό πρόσημο, δείγμα ότι εκτός από την εκπεφρασμένη θέση της κυβέρνησης πως επιθυμεί και τη στήριξη της αντιπολίτευσης σε μείζονα θέματα εθνικής στρατηγικής, υπάρχει και από την άλλη πλευρά διάθεση να κρατηθούν ανοιχτοί δίαυλοι με την κυβέρνηση.
Δεν είμαι βεβαίως ρομαντικός, ούτε αεροβατώ. Γνωρίζω καλά ότι το μικρόβιο του διχασμού που υπάρχει στο DNA των Ελλήνων εξακολουθεί να υφίσταται και να δηλώνει σε κάθε ευκαιρία την παρουσία του. Αλλά είναι στην ευθύνη των πολιτικών δυνάμεων σε αυτή τη φάση να το απομονώσουν. Να μην του αφήσουν χαραμάδα να φανερώσει την παρουσία του.
Τα προβλήματα της χώρας είναι τεράστια, και ειδικά στην εξωτερική πολιτική παραμονεύουν τρομεροί κίνδυνοι ακόμη και για την ακεραιότητά της.
Είναι επιτακτική η ανάγκη να βρεθούμε απέναντι σε αυτούς τους κινδύνους ενωμένοι, και αποφασισμένοι. Σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον, όπου τίποτε δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο και σταθερό, «το ανάδελφον έθνος» καλείται να τα βγάλει πέρα μόνο του. Και αποτελεί πρώτη προτεραιότητα να το κάνει. Είναι τέτοια η κατάσταση που διαμορφώνεται καθημερινά που δεν επιτρέπει μικροκομματικές σκοπιμότητες ή κινήσεις με δεύτερες σκέψεις. Μια καταστροφή, μια εθνική καταστροφή, δεν πρόκειται να αναγνωρίσει άλλοθι ή «μετά Χριστόν προφήτες». Η ευθύνη θα επιμεριστεί σε όλους, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τον καθένα.
Αύριο ολοκληρώνεται το πρώτο βήμα. Υποθέτω ότι θα έχει και συνέχεια. Και ότι δεν επιβλήθηκε εκ των πραγμάτων ως «στάχτη στα μάτια του κόσμου», εξαιτίας των πενιχρών αποτελεσμάτων της επίσκεψης στην Ουάσιγκτον του Πρωθυπουργού…