Η «επιστροφή» της Euromedica
Ο λαβωμένος όμιλος υγείας γύρισε σελίδα με «λευκό ιππότη» το hedge fund της Farallon – Ο ρόλος της Πειραιώς και οι προβλέψεις του business plan για την επόμενη πενταετία
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Το ελληνικό επιχειρείν δεν έχει να επιδείξει πολλά turn around stories. Ενα από αυτά είναι η διάσωση και η ανάταξη της Euromedica, ενός ομίλου με ισχυρό αποτύπωμα στον χώρο της Υγείας. Τέτοιες προσπάθειες ανάκαμψης εταιρειών που βρίσκονταν ένα βήμα από τη χρεοκοπία έχει ανάγκη η πραγματική οικονομία, καθώς διασφαλίζονται θέσεις εργασίας και δεν γράφονται στο… χιόνι οφειλές σε τράπεζες και άλλους φορείς.
Η απόφαση του δικαστηρίου στις 12 Μαΐου 2021 που ενέκρινε το σχέδιο εξυγίανσης της εταιρείας ήταν το επιστέγασμα μιας προσπάθειας που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια.
Ηταν 12 Φεβρουαρίου 2018 όταν το αμερικανικό hedge fund της Farallon απέκτησε με discount δάνεια ονομαστικής αξίας 200 εκατ. ευρώ της Euromedica από Εθνική, Alpha και Eurobank. Mαζί με την Τράπεζα Πειραιώς που πλέον πέρασε στη δεύτερη θέση των πιστωτών με δάνεια ύψους 100 εκατ. ευρώ έθεσαν σε ισχύ ένα φιλόδοξο σχέδιο για τη σωτηρία του ομίλου.
Χρηματοδότηση
Η εταιρεία βρισκόταν σε δεινή θέση. Εμφάνιζε ζημιογόνα αποτελέσματα, είχε σύνολο υποχρεώσεων πάνω από 600 εκατ. ευρώ, το προσωπικό ήταν απλήρωτο, ο ιατρικός εξοπλισμός δεν είχε ανανεωθεί και έχανε μερίδια αγοράς. Η οικογένεια Λιακουνάκου που είχε ιδρύσει και διοικούσε τη Euromedica δεν είχε καταφέρει να βρει στρατηγικό επενδυτή ούτε έβαζε δικά της χρήματα, όπως είχε αξιώσει η Πειραιώς, ώστε να χρηματοδοτήσει εκ νέου την εταιρεία. Η Πειραιώς απέσυρε την εμπιστοσύνη και μέσω της μητρικής Αxon την οποία έθεσε σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης κατάφερε στις 29 Ιουνίου 2019 να ορίσει νέο διοικητικό συμβούλιο στη Euromedica και να απομακρύνει από το μάνατζμεντ την οικογένεια Λιακουνάκου. Tον Νοέμβριο του 2019 η Farallon με ενδιάμεση χρηματοδότηση 30 εκατ. ευρώ κάλυψε τους απλήρωτους μισθούς του προσωπικού και των υπαλλήλων γιατρών και έκτοτε ικανοποιεί όλες τις τρέχουσες υποχρεώσεις.
Το σχέδιο εξυγίανσης
Στις 29 Ιουνίου 2020 κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο Αθηνών το σχέδιο εξυγίανσης της εταιρείας βάσει των άρθρων 106 β και δ, με τη σύμφωνη γνώμη του 70% των πιστωτών. Η υπόθεση δικάστηκε τον Οκτώβριο του 2020 και η απόφαση έγκρισης του σχεδίου βγήκε, όπως προαναφέρθηκε, στις 12 Μαΐου 2021.
Το σχέδιο εξυγίανσης προβλέπει τη σύσταση νέας εταιρείας στην οποία θα περάσουν αποδοτικά assets της παλαιάς Euromedica και δανειακές υποχρεώσεις της τάξης των 85 εκατ. ευρώ. Η Farallon θα βάλει άλλα 30 εκατ. ευρώ για ανανέωση του εξοπλισμού και κεφάλαια κίνησης. Στη νέα εταιρεία θα ελέγχει το 70% και η Τράπεζα Πειραιώς το 30%. Πιο συγκεκριμένα η νέα εταιρεία που θα διατηρήσει την επωνυμία Euromedica θα έχει στο δυναμικό της περί τα 20 διαγνωστικά κέντρα, οκτώ γενικές-μαιευτικές κλινικές (το Αθήναιον στην Αθήνα, τις Γενεσις, Κυανούς Σταυρός, Αρωγή και Γενική Κλινική στη Θεσσαλονίκη, τη Ζωοδόχο Πηγή στην Κοζάνη, τη Μητέρα στην Κρήτη και την Κλινική Δωδεκανήσου στη Ρόδο), πέντε μονάδες τεχνητού νεφρού και κέντρα αποκατάστασης.
Συνολικά ο όμιλος θα έχει παρουσία σε 14 πόλεις της Ελλάδας. Το προσωπικό της μητρικής θα διατηρηθεί στα 1.100 άτομα, στις θυγατρικές θα απασχολούνται επιπλέον 800 εργαζόμενοι, ενώ με τον όμιλο θα συνεργάζονται 2.500 γιατροί. Το νέο σχήμα έχει σήμερα έναν τζίρο της τάξης των 55 εκατ. ευρώ με στόχο σε μία πενταετία να «πιάσει» τα 150 εκατ. ευρώ μέσα από σταθερά κερδοφόρες χρήσεις.
Παλαιά γνώριμος
Η Farallon είναι παλαιά γνώριμος της Euromedica. Είχε τοποθετηθεί το μακρινό 2007 στη μετοχή της εταιρείας αποκτώντας το 17,5%. Η επένδυση δεν της βγήκε λόγω και της οικονομικής κρίσης που ακολούθησε. H Farallon επανήλθε το 2017 στην Ελλάδα ψάχνοντας για ευκαιρίες. Η πρόταση να εμπλακεί εκ νέου με τη Εuromedica, και μάλιστα σε ρόλο λευκού ιππότη, εξετάστηκε και ενεκρίθη από το στρατηγείο της Farallon στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνιας. «Ηταν ένα παλιό γραμμάτιο που έπρεπε να εξοφληθεί» υποστηρίζουν από την εταιρεία που αν και είναι hedge fund το οποίο προσβλέπει σε μετοχικές τοποθετήσεις με στόχο την κατοχύρωση γρήγορων κεφαλαιακών κερδών στην περίπτωση της Euromedica λειτούργησε ως private equity fund με συνεχείς χρηματοδοτήσεις, ανάληψη του ελέγχoυ της εταιρείας και με λόγο στο μάνατζμεντ. Μαζί με τις κεφαλαιακές ενέσεις και την αγορά των δανείων το 2018 έχει ήδη τοποθετήσει πάνω από 100 εκατ. ευρώ στη Εuromedica.
Η Farallon διαχειρίζεται παγκοσμίως 45 δισ. δολάρια και στην Ελλάδα εξετάζει τοποθετήσεις στον τουρισμό, στις υποδομές αλλά και την Υγεία μέσα από την πλατφόρμα της Euromedica. Eιδικά στον χώρο της Υγείας η Farallon βλέπει περαιτέρω συγκέντρωση του κλάδου κυρίως στις μικρές μονάδες. Και αυτό γιατί η εξέλιξη της επιστήμης πάει χέρι-χέρι με την εξέλιξη της τεχνολογίας, με αποτέλεσμα να απαιτούνται συνεχείς ανανεώσεις του εξοπλισμού. Μια διαδικασία που είναι δύσκολο να υπηρετηθεί από μικρά σχήματα τα οποία θα προσπαθήσουν να συμμαχήσουν με κάποιον μεγάλο όμιλο.
Σε τουρκικά χέρια περνά η Καλλιμάνης
Η τουρκική Dardanel θα είναι όπως φαίνεται ο νέος ιδιοκτήτης της οικογενειακής επιχείρησης κατεψυγμένων αλιευμάτων Καλλιμάνης από το Αίγιο. Η τελευταία υπό το βάρος των χρεών είχε περάσει στον έλεγχο των τραπεζών, οι οποίες προσπαθούσαν να βρουν στρατηγικό επενδυτή. Εμφανίστηκε κάποια στιγμή η Pillarstone, η οποία εγκατέλειψε την προσπάθεια ενώ ενδιαφέρον είχαν δείξει το επενδυτικό fund του Νίκου Καραμούζη, η Ιmpala του Δημήτρη Βιντζηλαίου και ο τούρκος επιχειρηματίας Ονέν που ελέγχει την Dardanel, τη μεγαλύτερη εταιρεία κονσερβοποιημένων ψαριών στην Τουρκία.
Η Dardanel γνωστοποίησε στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης όπου είναι εισηγμένη πως ήρθε σε συμφωνία με τις τράπεζες να αγοράσει έναντι 6 εκατ. ευρώ χρέος 60 εκατ. ευρώ της Καλλιμάνης και να αιτηθεί στη συνέχεια την υπαγωγή της στο άρθρο 106 β&δ για την εξυγίανσή της. Το «όχημα» που θα χρησιμοποιήσει ο Ονέν για την εξυγίανση της Καλλιμάνης είναι η θυγατρική Dardanel Greece, που ιδρύθηκε πρόσφατα με έδρα την Κομοτηνή. Η Καλλιμάνης κάποτε απασχολούσε 150 άτομα προσωπικό και ο τζίρος της ξεπερνούσε τα 40 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία έχει να δημοσιοποιήσει λογιστικές καταστάσεις από το 2016.

