Η επιστράτευση δεν κλείνει τις πληγές του ΕΣΥ
Οι λύσεις ανάγκης δεν στεγανοποιούν το σύστημα Υγείας – Τα φύλλα πορείας για τις κλινικές Covid άδειασαν τα ιατρεία της γειτονιάς – Εκτός ορίων αντοχής συνεχίζουν να βρίσκονται τα νοσοκομεία
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους
Στη χώρα μας αναλογούν 6,1 γιατροί ανά 1.000 κατοίκους έναντι 3,8 του μέσου ευρωπαϊκού όρου. Κι όμως για μία ακόμη φορά η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με τα παράδοξά της καθώς στην πράξη το όποιο πλεόνασμα (λαμβάνοντας υπόψη και το brain drain) χάνεται στη «μαύρη τρύπα» που έχει γιγαντώσει η υγειονομική κρίση, με την επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών να αναζωπυρώνει τον διάλογο περί των αθεράπευτων πληγών του ΕΣΥ.
Αφορμή στάθηκε η επίδοση 206 «φύλλων πορείας» σε ισάριθμους ιδιώτες παθολόγους, πνευμονολόγους και γενικούς γιατρούς, συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ. Τα στελέχη του υπουργείου Υγείας υπερθεματίζουν, προκρίνοντας το επιχείρημα ότι με τον τρόπο αυτόν διασφαλίστηκε άμεσα η είσοδος έμπειρου υγειονομικού προσωπικού σε νοσοκομεία αιχμής, όπως είναι ο Ερυθρός Σταυρός και το Σισμανόγλειο, που πρόσφατα μετατράπηκαν σε ιδρύματα αποκλειστικά για τη διαχείριση ασθενών με Covid.
Και σημειώνουν ότι στην επόμενη φάση – αν κριθεί αναγκαίο – θα επιδοθούν ακόμη 160 «φύλλα πορείας» εξαντλώντας τις εφεδρείες της σχετικής λίστας.
Ομως, στην πράξη προκύπτει ότι οι λύσεις ανάγκης δεν στεγανοποιούν το σύστημα Υγείας – τουλάχιστον στον επιθυμητό βαθμό -, ενώ για κάθε «μπάλωμα» προκύπτει ένα «ξήλωμα» στο δίχτυ των ιατρικών υπηρεσιών με αποδέκτη τους πολίτες.
Η επιστράτευση και
οι εναλλακτικές
«Τα ιατρεία της γειτονιάς προσφέρουν μεγάλο έργο, λειτουργώντας ως ανάχωμα της δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας καθώς αφενός παρακολουθούν ασθενείς με Covid και αφετέρου με άλλες παθήσεις. Ανάμεσα δε σε αυτούς που επιστρατεύτηκαν είναι και πολλοί οικογενειακοί γιατροί με πληθυσμό ευθύνης που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνά και τα 2.000 άτομα. Επίσης, συμπεριλήφθηκαν συνάδελφοί μας που συνδράμουν σε κλειστές δομές, γηροκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, εν τούτοις δεν έγινε χαρτογράφηση των πολύτιμων υπηρεσιών που προσφέρουν στην κοινότητα» υπογραμμίζει στο «Βήμα» η πρόεδρος Ενωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ και αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αννα Μαστοράκου.
Προσθέτει ότι παρότι ένα από τα κριτήρια για την επιλογή των ιδιωτών γιατρών ήταν και η εμβολιαστική κάλυψή τους, «στην πραγματικότητα ορισμένοι συνάδελφοι, οι οποίοι για λόγους υγείας δεν μπόρεσαν να είναι συνεπείς στο ραντεβού τους, βρίσκονται σήμερα στην πρώτη γραμμή εκτεθειμένοι στον ιό».
Ετσι στον αντίποδα του επιχειρήματος ότι σε κάθε πόλεμο υπάρχουν… απώλειες (εν προκειμένω στις πρωτοβάθμιες υπηρεσίες), εντείνονται οι φωνές που επιμένουν ότι υπήρχαν εναλλακτικές ώστε και να μη θυσιαστεί η πρωτοβάθμια ασπίδα και να ενδυναμωθεί το ΕΣΥ αποτελεσματικότερα. «Η πρότασή μου ήταν να αξιοποιήσουν γιατρούς των ειδικοτήτων αιχμής από τους υποψηφίους που έχουν καταθέσει χαρτιά για να διοριστούν, επιταχύνοντας τις διαδικασίες» σημειώνει η πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και συντονίστρια διευθύντρια της Γ’ Παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς», Ματίνα Παγώνη.
Λειτουργική «ανάσα» στα… ξέπνοα νοσηλευτικά ιδρύματα θα μπορούσαν να δώσουν όμως και οι ειδικευόμενοι γιατροί. Η Παθολογική κλινική που διευθύνει η κυρία Παγώνη μετρά ήδη τέσσερις κενές θέσεις με την ίδια να υπογραμμίζει: «Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι βοήθεια προσφέρουν οι νέοι αυτοί επιστήμονες!».
Αντίστοιχα και καθώς η κρίση προκαλεί αυξημένη ζήτηση σε προσωπικό – πολλαπλάσια των ακάλυπτων θέσεων στο ΕΣΥ – για να αποφευχθεί ο σκόπελος των πλεοναζουσών προσλήψεων η κυρία Μαστοράκου προτείνει μια ενδιάμεση λύση. «Θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε μια σύμβαση ορισμένου χρόνου, π.χ. τριών μηνών, στους γιατρούς που έχουν υποβάλει αίτηση διορισμού και σε δεύτερο χρόνο να ολοκληρωθούν οι κρίσεις για την κάλυψη των προκηρυγμένων θέσεων».
Επιπρόσθετα η Ενωση Πνευμονολόγων Ελλάδας – οι επιστήμονες δηλαδή που βρίσκονται αντιμέτωποι με τον ιό -, σε ανακοίνωσή της προτείνει μεταξύ άλλων: «Οι υπόχρεοι υπηρεσίας υπαίθρου να έχουν τη δυνατότητα εκπλήρωσης της υποχρεωτικής υπηρεσίας υπαίθρου σε δομές Covid».
Εκπαιδεύοντας
τους επιστρατευμένους
Ο μεγαλύτερος «αστερίσκος» αφορά την αποδοτικότητα των ιδιωτών γιατρών στο χαώδες – εν μέσω τρίτου κύματος – νοσοκομειακό περιβάλλον.
«Πρόκειται για επαγγελματίες υγείας που απέχουν επί χρόνια ή ακόμη και επί δεκαετίες από τη μαχόμενη νοσοκομειακή ιατρική, συνεπώς πρέπει να «επανεκπαιδευτούν» και μάλιστα σε αντίξοες συνθήκες» σημειώνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Management Υπηρεσιών Υγείας (ΕΕΜΥΥ), Γιώργος Στάθης. Και επιμένει ότι το υπουργείο θα έπρεπε να αναζητήσει εφεδρείες από τους νεότερους και χρονολογικά τελευταίους που έλαβαν ειδικότητα. Συμπληρώνει ότι την ίδια ώρα υποβαθμίζεται το θέμα των αναγκών σε νοσηλευτικό προσωπικό, με τις ελλείψεις να είναι πάγιες και προ πανδημίας.
Μια ζοφερή εικόνα περιγράφει στο «Βήμα» και ο Παναγιώτης Παπανικολάου, νευροχειρουργός στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας – Πειραιά, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ). «Στο νοσοκομείο μας έχουν έρθει οκτώ ιδιώτες συνάδελφοι για να συνδράμουν, όμως χρειάζονται χρόνο – είναι άλλωστε αίτημα και των ίδιων – ώστε να μπορέσουν να εφημερεύσουν μόνοι τους».
Ο γιατρός του ΕΣΥ διαπιστώνει ότι μέρα με την ημέρα αυξάνεται η πίεση των δημοσίων νοσοκομείων, με τον ίδιο να εκφράζει έντονη ανησυχία κυρίως για τη φροντίδα των ασθενών που χρειάζονται φροντίδα σε ΜΕΘ, δεδομένου ότι οι διαθέσιμοι πόροι εξαντλούνται. «Οι ανάγκες είναι πιεστικές, όμως ο ανώτερος αριθμός κλινών Covid που μπορεί να αναπτύξει το νοσοκομείο της Νίκαιας είναι 116. Και αυτό διότι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και άλλες σημαντικές παράμετροι, όπως είναι το προσωπικό, ο αριθμός διαθέσιμων αναπνευστήρων, οι κτιριακές εγκαταστάσεις για παροχή οξυγόνου», αναλύει, συμπληρώνοντας ότι την Παρασκευή τουλάχιστον έξι διασωληνωμένοι ασθενείς με επιπλοκές λόγω Covid βρίσκονταν στην… αναμονή έως ότου βρεθεί κλίνη ΜΕΘ σε άλλο νοσοκομείο.
Αισιοδοξία για την αγορά, πρόβλεψη για 1.000 διασωληνώσεις
Μια «χαραμάδα» αισιοδοξίας ανοίγουν οι πρώτες ενδείξεις σταθεροποίησης (σε υψηλά επίπεδα, καθώς τα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια εκτιμώνται σε 23.500) του επιδημιολογικού φορτίου. Είναι ενδεικτικό ότι η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση κατά την τελευταία ενημέρωση στον δείκτη θετικότητας που παρέμεινε σταθερά στο 6%. Αναφέρθηκε και στο ΕΣΥ, υπογραμμίζοντας ότι «η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι ιδιαίτερα βεβαρημένη, με μέσο όρο 474 εισαγωγές, ενώ οι ασθενείς που νοσηλεύονται είναι πάνω από 5.000», αυξάνοντας παράλληλα το επίπεδο συναγερμού για τη Θεσσαλονίκη και γενικότερα την Κεντρική Μακεδονία.Οι επιστήμονες όμως παραμένουν δύσπιστοι για την εξέλιξη του τρίτου κύματος – καθώς και στο παρελθόν έδειξε σημάδια καμπής που όμως διαψεύστηκαν – αναμένοντας τα δεδομένα της νέας εβδομάδας που θα αποτελέσει «οδηγό» σε ό,τι αφορά τις σχετικές εισηγήσεις τους για το σταδιακό άνοιγμα οικονομίας και κοινωνίας. Μάλιστα, το επόμενο ραντεβού τους θα είναι την Τετάρτη για να επαναξιολογήσουν την κατάσταση, με βασική στρατηγική «ό,τι ανοίγει να μην ξανακλείνει». Μεταξύ άλλων, θα μπει στο… μικροσκόπιο ο αριθμός ημερήσιων κρουσμάτων, η πίεση στο ΕΣΥ – καθώς τα προγνωστικά μοντέλα δείχνουν εν τούτοις ότι η αποσυμπίεσή τους θα επιμηκυνθεί έως τα τέλη Απριλίου, με τους διασωληνωμένους στο σύνολο της χώρας να αγγίξουν ακόμη και τους 1.000 -, αλλά και ο ρόλος των self tests.
Δεν ήξερε καν ποιος του απευθύνει τον λόγο
Χαρακτηριστική της κατάστασης στο ΕΣΥ είναι η μαρτυρία γιατρού, ο οποίος από την περασμένη εβδομάδα κλήθηκε να υπηρετήσει σε νοσοκομείο της «πρώτης γραμμής», αναλαμβάνοντας ολόκληρο θάλαμο, για τη φροντίδα ασθενών με λοίμωξη Covid. Αποκαλύπτοντας το μέγεθος της αγωνίας του, παραδέχεται ότι βρέθηκε σε ένα αχαρτογράφητο περιβάλλον, χωρίς να γνωρίζει ούτε καν ποιος του απευθύνει τον λόγο (τραυματιοφορέας, νοσηλευτής ή διευθυντής κλινικής).

