«Η ελληνική παραδοσιακή μουσική έχει πολύ βαθιά πηγή»
Η τραγουδίστρια Βασιλική Καρακώστα εντυπωσιάζει με τις ερμηνείες της αλλά και με τη σοβαρότηταμε την οποία ερευνά και μελετά τη μουσική
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους
Τραγουδίστρια που πάλλεται ολόκληρη όταν ερμηνεύει, η Βασιλική Καρακώστα μπορεί να υπερηφανεύεται για αρκετές από τις πρόσφατες δραστηριότητές της. Στις 23 Μαρτίου καθήλωσε με την εμφάνισή της τους παρευρισκομένους στην τελετή αποκαλυπτηρίων της προτοµής του ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης Νικήτα Σταµατελόπουλου (γνωστού ευρύτερα ως Νικηταρά) στο προαύλιο του Γηροκομείου Πειραιά. Στην εκδήλωση αυτή η Καρακώστα τραγούδησε το γνωστό ηπειρώτικο «Τρυγόνα (Αυτού ψηλά που περπατείς)», βιώνοντας μια «πολύ δυνατή στιγμή», όπως την περιγράφει η ίδια. Λίγες εβδομάδες πριν είχε υποδυθεί τη Γυναίκα του Πρωτομάστορα στο έξοχο σύγχρονο ελληνικό µιούζικαλ «Οι στοιxειωµένοι» (μια παράσταση σε σύνθεση του Δηµήτρη Μαραµή και σκηνοθεσία του Θάνου Παπακωνσταντίνου) κλέβοντας τις εντυπώσεις με την ολοκληρωμένη παρουσία της.
Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι η ελληνική παράδοση αποτελεί πεδίον δόξης λαμπρόν για την καλλιτέχνιδα που γεννήθηκε στη Γλύφα Φθιώτιδας. Πρώτη φορά ήρθε σε επαφή με αυτό το είδος στην παιδική της ηλικία, ακούγοντας βυζαντινούς εσπερινούς με τον παππού της, τον παπα-Λάμπρο. «Οταν κατόπιν ήρθα σε επαφή με μουσικούς της παράδοσης οι οποίοι ήταν άκρως διονυσιακοί, συνειδητοποίησα ότι αυτή η μουσική έχει πολύ βαθιά πηγή και μια θαυμαστή απλότητα» εξηγεί. Στην εφηβεία πια, στην πόλη του Βόλου, της αποκαλύφθηκε η ακαδημαϊκή πλευρά της μουσικής. Σπούδασε με υποτροφία στο Δημοτικό Ωδείο Ν. Ιωνίας Βόλου και έκανε τις πρώτες της συναυλίες με τη διάσημη ορχήστρα Εστουδιαντίνα. Το 2001 μετοίκησε στην Αθήνα. Το πρώτο της άλμπουμ κυκλοφόρησε το 2008. Λεγόταν «Η σβούρα και άλλες ιστορίες» και ήταν μια συνεργασία με τον Νίκο Πορτοκάλογλου που υπέγραψε τη μουσική, τους στίχους και την παραγωγή.
Το πρότζεκτ στους Δελφούς
Ανήσυχη και «τέρας εργατικότητας» (όπως την έχει χαρακτηρίσει ο Διονύσης Σαββόπουλος), ακολούθησε στη συνέχεια μια πορεία αφιερωμένη στην έρευνα και στη μελέτη. Τον περασμένο Σεπτέμβριο τραγούδησε σε μια ειδική εμφάνιση που πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο «Φρύνιχος» με πρωτοβουλία του Συλλόγου «Οι Φίλοι του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει για την ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Τη βραδιά της συναυλίας μάλιστα η Ελένη Γλύκαντζη-Αρβελέρ πήρε τον λόγο ενθουσιασμένη για να δηλώσει ότι επρόκειτο για μια εκδήλωση που μετά από χρόνια όσοι την παρακολούθησαν θα μπορούν να λένε «Ημουν κι εγώ εκεί». «Ηταν πολύ τιμητικά τα λόγια της, με συγκίνησαν, διότι μιλάμε για μια γυναίκα που έχει τόσο μεγάλη ιστορία και έχει δει τόσα πράγματα» σχολιάζει η Καρακώστα.
Το πρότζεκτ που παρουσίασε στους Δελφούς ονομάζεται «Eλληνική Κλασική Δημοτική Μουσική», ένα κονσέρτο για φωνή και 10 έγχορδα με δώδεκα ενότητες τραγουδιών και σκοπών που προέρχονται από τα εννέα διαμερίσματα του τόπου μας. Περιλαμβάνει επίσης τραγούδια από τον Πόντο, τη Μικρά Ασία και την Κύπρο. Τους επόμενους μήνες θα κάνει κάποιες επιλεγμένες στάσεις, για τις οποίες μπορείτε να ενημερώνεστε από τη σελίδα της στο Facebook: Vassiliki V. Karakosta. Πολύ σύντομα αναμένεται να κυκλοφορήσει και ένα νέο τραγούδι, «συννεφιασμένο και ερωτικό» το χαρακτηρίζει – τους στίχους έχει γράψει ο Απόστολος Στάικος, τη μουσική ο Νίκος Πορτοκάλογλου και λέγεται «Την ώρα κοίταγες».
Η Βασιλική Καρακώστα ξεχωρίζει από την καριέρα της τα εξής ορόσημα: «Ενα πανηγύρι στο Πήλιο το οποίο ήταν τόσο μυσταγωγικό που νόμιζα ότι οι άνθρωποι θα πετάξουν. Την πρώτη μου συναυλία με τον Πορτοκάλογλου που ήταν ένα ροκ πάρτι επάνω στη σκηνή. Την πρώτη φορά που έγραψα στο στούντιο. Τη συνεργασία μου με τον Σαββόπουλο και τον Παπάζογλου. Τη συμμετοχή μου στη γιορτή του Σαββόπουλου στο Καλλιμάρμαρο για το «Ολοι Μαζί Μπορούμε», όπου είπα το «Πάρθεν η Ρωμανία» – όταν είσαι σε ένα στάδιο γεμάτο κόσμο και ξαφνικά μέσα από τη μουσική ενώνονται όλοι βιώνεις κάτι συγκλονιστικό. Αλλά και η Γυναίκα του Πρωτομάστορα στους «Στοιχειωμένους» με καθόρισε. Μου έχει ανοίξει την όρεξη για μουσικό θέατρο».
Το V-ision in prison
Η ταλαντούχα τραγουδίστρια ακούει τα πάντα, από βαριά λαϊκά, ηλεκτρονική μουσική, κλασική μουσική και τζαζ έως ραπ. «Μου αρέσουν πολύ οι ράπερ. Ο Ταφ Λάθος, για παράδειγμα, έχει μια ειλικρίνεια, μια αληθινή αγωνία, νιώθεις ότι θα εκραγεί η καρδιά του όταν ραπάρει. Γράφει επίσης πολύ ωραίους στίχους» λέει και θα άξιζε εδώ να αναφέρουμε ότι ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης κυκλοφόρησε πολύ πρόσφατα τον φανταστικό δίσκο «DECA». Η παράξενη, ευμετάβλητη εποχή στην οποία ζούμε δεν την κάνει να νιώθει αδικημένη σε σχέση με τις παλιότερες γενιές μουσικών: «Δεν νιώθω καθόλου αδικημένη. Ισα-ίσα είμαι πανευτυχής. Οσο προχωράω γίνομαι ακόμη πιο επιλεκτική όσον αφορά τις συνεργασίες μου, αποκτώ βαθύτερη γνώση του εαυτού μου. Ευνοημένη θα έλεγα ότι είμαι. Εκανα τον πρώτο μου δίσκο με τον Νίκο Πορτοκάλογλου. Είχε επιτυχία, ακούστηκαν αρκετά από τα τραγούδια του. Στη συνέχεια απέκτησα μια πιο ερευνητική σχέση με τη μουσική. Δεν με ενδιέφερε – ούτε με ενδιαφέρει σήμερα – η διαδικασία βγάζω δίσκο, τον προωθώ και ξανά από την αρχή. Μου αρέσει να συναντώ ανθρώπους, να εξελίσσομαι, να μελετάω».
Από φωνές ξεχωρίζει «τη φωνή των παιδιών. Είναι το κάτι άλλο. Πέρα από το υπέροχο ηχόχρωμα, διαθέτει χιούμορ, αγνότητα, αθωότητα, έλλειψη σοβαροφάνειας και λέει τα πράγματα όπως είναι». Γνωρίζοντας ωστόσο πως ο κόσμος δεν είναι μόνο αθώος, η Βασιλική Καρακώστα έχει σχεδιάσει (σε συνεργασία µε τα υπουργεία Παιδείας και Δικαιοσύνης) το V-ision in prison, «Το τραγούδι των παιδικών σου χρόνων», ένα μουσικό σύστηµα εκπαίδευσης αποκλειστικά για τροφίµους σωφρονιστικών ιδρυµάτων.

