Σε κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται η χώρα, λίγο προτού κλείσει μια δύσκολη χρονιά και ξεκινήσει ένα εξίσου καθοριστικό έτος που θα προσδιορίσει εν πολλοίς το πότε θα βγει η Ελλάδα και υπό ποιες συνθήκες στο… δημοσιονομικό ξέφωτο! Τα όσα αναμένεται να συμβούν το επόμενο διάστημα θα προσδιορίσουν το πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον για μακρά χρονική περίοδο. Μέχρι στιγμής το τοπίο παραμένει νεφελώδες και ακαθόριστο. Τα πολιτικά κόμματα είναι σε κατάσταση συναγερμού και γίνονται σχέδια επί χάρτου, με το σενάριο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών να επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις εσωτερικές συζητήσεις τους. Ολα είναι ανοιχτά και κανένας δεν μπορεί να προσδιορίσει πώς θα διαμορφωθεί το πολιτικό περιβάλλον και εν τέλει πότε θα στηθούν κάλπες για την ανάδειξη της νέας Βουλής.
Η δικομματική κυβέρνηση δοκιμάζεται σε πολλά πεδία και συγκρούεται με αρκετές κοινωνικές ομάδες, λόγω της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής που απορρέει από το μνημόνιο. Και όπως αναδεικνύεται, η πολιτική συμβίωση ΝΔ και ΠαΣοΚ έχει πολλές παρενέργειες και δημιουργεί ενδοκυβερνητικούς κλυδωνισμούς που επηρεάζουν το κυβερνητικό έργο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δοκιμάζεται από τις δικές του εσωτερικές αντιφάσεις και τη βαθύτατα ιδεολογική σύγκρουση της κυρίαρχης ηγετικής ομάδας του με την Αριστερή Πλατφόρμα σε ένα κομβικό θέμα όπως είναι αυτό της παραμονής ή όχι της χώρας στο ευρώ.
Στο ευρύτερο μέτωπο της Κεντροαριστεράς, οι εξελίξεις μετά και την κίνηση των «58» τροφοδοτούν την πολιτική συζήτηση και μετατοπίζουν τις «τεκτονικές πλάκες», ενώ ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ έχουν να αντιμετωπίσουν μείζονα εσωτερικά θέματα που ενδέχεται να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία τους.
Την ίδια στιγμή, στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί έντονος προβληματισμός για όσα συμβαίνουν κυρίως στο εσωτερικό του ΠαΣοΚ, που αποτελεί και τον αδύναμο κρίκο του δικομματικού συνασπισμού. Εξάλλου η πορεία της κυβέρνησης συνδέεται άρρηκτα με τα τεκταινόμενα στο ΠαΣοΚ και είναι έκδηλος ο φόβος μήπως υπάρξουν διαφοροποιήσεις βουλευτών του, που θα προκαλέσουν ανατροπή της υφιστάμενης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.
Εν μέσω των σχεδιασμών των κομμάτων για την επόμενη κρίσιμη χρονιά, όπου στο πρώτο εξάμηνο θα διεξαχθούν σίγουρα οι ευρωεκλογές και η εκλογική αναμέτρηση για την Αυτοδιοίκηση, ενώ είναι όλα ανοιχτά και για βουλευτικές εκλογές, υπάρχει ο απρόβλεπτος παράγοντας της κοινωνίας.
Οι πολίτες, αν και αισθάνονται ότι η κατάσταση έχει κάπως σταθεροποιηθεί και έχει ξεπεραστεί ο φόβος της χρεοκοπίας, εν τούτοις δεν διαπιστώνουν πως μπορεί, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον, να φανεί φως στο τούνελ. Η αίσθηση της κοινωνίας ότι η χώρα παραμένει σε λαβύρινθο ενισχύει ουσιαστικά και το κλίμα της αμφισβήτησης και μεγάλος αριθμός πολιτών τηρεί αποστάσεις «ασφαλείας» από το πολιτικό σύστημα.
Σε αυτό το κλίμα, τα επιτελεία των κομμάτων προσπαθούν να ερμηνεύσουν τη στάση της κοινωνίας και να χαράξουν τη στρατηγική τους. Για τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά προέχει στην παρούσα φάση να κάνει την τελευταία στροφή του 2013. Το καμπανάκι του κριτή έχει χτυπήσει και ετοιμάζεται για το τελικό σπριντ, ενώ απεύχεται το πολιτικό ατύχημα που μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες και να δρομολογήσει εξελίξεις. Εξάλλου, ο πολιτικός μαραθώνιος της κυβέρνησης επί ενδεκάμισι μήνες ήταν ιδιαίτερα επίπονος.
Η ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου για τον φόρο των ακινήτων στα τέλη της εβδομάδας αποτελεί επί της ουσίας την τελευταία δοκιμασία του δικομματικού συνασπισμού. Αν καταφέρει και ξεπεράσει αυτό το εμπόδιο η κυβέρνηση, ο κ. Σαμαράς θα πάρει πολιτικές ανάσες εν όψει και του πιο δύσκολου 2014, όπου σταδιακά θα ξεδιπλώσει τον σχεδιασμό του.
Ο Πρωθυπουργός, που έχει σχέση εμπιστοσύνης με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο, ευελπιστεί να κόψει το νήμα χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις και επιζητεί την ηρεμία, καθώς σε δύο εβδομάδες, την 1η Ιανουαρίου, ξεκινά και επισήμως η ελληνική προεδρία της ΕΕ.
Η μάχη για τη φορολογία ακινήτων δεν θα είναι απλή και ο δικομματικός συνασπισμός θα δοκιμαστεί, ενώ μια δύσκολη συνεδρίαση αναμένεται και την προσεχή Τετάρτη στη Βουλή, όπου και θα συζητηθεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα υποβρύχια.
Αν περάσει αυτόν τον κάβο, θα φθάσει στην προεδρία της ΕΕ, στην οποία επενδύει πολλά ο κ. Σαμαράς. Μέσω αυτής θεωρεί ότι θα ενισχυθεί τόσο η δικομματική κυβέρνηση όσο και το πρωθυπουργικό προφίλ του. Αρα πρέπει να αλλάξει, έστω και επικοινωνιακά, το κλίμα και να δοθεί η αίσθηση στην κοινωνία ότι μπαίνουμε στον… «αστερισμό των θετικών ειδήσεων». Αν διαμορφωθεί ένα πιο ευνοϊκό κλίμα για την κυβέρνηση, λόγω και της προεδρίας, ενώ τα δημοσκοπικά δεδομένα είναι καλύτερα, αρκετοί εκτιμούν ότι ο Πρωθυπουργός θα μπει στον πειρασμό της προσφυγής σε πρόωρες εκλογές, αν και ο ίδιος μέχρι στιγμής απλώς ακούει και δεν τοποθετείται.
Υπέρμαχοι των πρόωρων εκλογών είναι αρκετοί, μεταξύ αυτών και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μ. Βορίδης, ο οποίος εσχάτως έχει εντονότατη, συνεχή και ουσιαστική παρουσία σε συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Βορίδης, που είναι εκ των εμπνευστών της στρατηγικής αντιμετώπισης της Χρυσής Αυγής, εκτιμά ότι η κατάλληλη περίοδος για την κυβέρνηση είναι να γίνουν εκλογές περί τα τέλη Μαρτίου.


Αισιοδοξία
Οι τρεις στόχοι στην οικονομία και το προσκλητήριο

Ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται αισιόδοξος, παρά το βαρύ κλίμα που υπάρχει σε τμήματα της κοινωνίας και τις αρρυθμίες που παρουσιάζει η κυβέρνηση. Οι τρεις στόχοι για το 2014 σύμφωνα με τον ίδιο είναι να υπάρξει οριστική λύση στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, να επιστρέψει τμήμα του πρωτογενούς πλεονάσματος στην κοινωνία και να βγει η Ελλάδα ξανά στις αγορές.
Με βάση τον σχεδιασμό που γίνεται στα ενδότερα του Μεγάρου Μαξίμου έχει συμβολική σημασία η έξοδος στις αγορές, μετά την επικύρωση από την ΕΕ του πρωτογενούς πλεονάσματος. Ηδη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες μετά την απόφασή του να ειδοποιήσει τη Standard & Poor’s να αξιολογήσει ομόλογα.
Αν αυτός ο στόχος επιτευχθεί, συζητείται να απευθύνει ο κ. Σαμαράς προσκλητήριο σε ευρύτερες δυνάμεις για να συμπορευθούν, ενώ παράλληλα θα επιχειρήσει να αποδυναμώσει διάφορες κινήσεις στα δεξιά της ΝΔ, προσεγγίζοντας πρόσωπα που έχουν αναφορές σε πιο σκληρό δεξιό ακροατήριο, όπως π.χ. ο στρατηγός κ. Φρ. Φράγκος.
Παράλληλα από το Μέγαρο Μαξίμου αξιολογούν θετικά τις κινήσεις που γίνονται στην Κεντροαριστερά με τις πρωτοβουλίες των «58», καθώς θεωρούν ότι δεν απειλείται η ΝΔ, αλλά ενδέχεται να βοηθήσουν την κυβερνητική σταθερότητα. Από την άλλη πλευρά, εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, που ακόμη δεν έχει δυναμική, εξάντλησε τη δεξαμενή ψήφων εξ αριστερών και εκ των πραγμάτων αναγκάζεται να κινηθεί σε πιο σοσιαλδημοκρατικά μονοπάτια, προκαλώντας εσωκομματική αντίδραση.
Πάντως οι επόμενοι μήνες θα είναι συγκρουσιακοί και οι εντάσεις θα κυριαρχήσουν, όπως συνέβη και πρόσφατα μετά τη σφοδρή αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβερνητική απόφαση να διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών μαζί με τις ευρωεκλογές στις 25 Μαΐου 2014.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ